prosli broj - arhiva - sledeci broj


STRIP VESTI #74
30.06.2000.


S A D R Z A J

1. IZLOZBA STRIPA (Strip Vesti)
2. POSLE DESET GODINA (Miroslav Maric)
3. LESKOVAC - DOPUNA (Sasa Nedeljkovic)
4. SRPSKI STRIP U LJUBLJANI (Strip Core)
5. CRNOGORSKA STRIP SCENA (Simon Vuckovic)
6. STRIP NA SLOWWWENIA.COM (mail)
7. COVJEK S DVIJE JETRE - DOPUNA (Strip Vesti)
8. QMOVA KOLUMNA (18) (Bojan M. Djukic)
9. KVINTALOVA TJEDNA KARTICA (26) (Darko Macan)
10. VESTI IZ SVETA (Strip Vesti)
-ZOT! Scott McCloud-a na CBR-u
-TOP 10. Another Univers
11. LINKOVI
12. DATUMI (zmcomics)


Svi prilozi su vlasnistvo autora. U slucaju da zelite da ih na bilo koji nacin eksploatisete, molimo Vas da se obratite autorima priloga, koji su potpisani (uz potpis ce uvek ici i email adresa putem koje mozete kontaktirati autora), u slucaju da nisu potpisane mozete ih slobodno koristiti jer su to neautorizovane vesti ovog servisa, STRIP VESTI.


Sajt na kom cete uvek moci da procitate stare brojeve STRIP VESTI i
jos neke druge sadrzaje vezane za strip je na sledecoj adresi:
http://www.unovomsadu.com/strip/sv/index.htm


Mrzim svaki put da smisljam kako cu poceti uvodnik >:-( Ovo gore je valda dovoljno originalno da ne ispade kao neko ponavljanje:(

Novi broj donosi pregrst vesti, sto je lepo, kolumne, u okviru qmove i ekskluzivni intervju sa americkim crtacem Markom Paselom, i,... ako ne bude ovoliki broj vesti iduce nedelje moracu da kukam ponovo da imam manjak priloga a ne volite kada to radim, i to nije lepo:)

Bice i novih izmena na sajtu kao i nekih promena u vezi planova o cemu cu pisati u jednom od sledecih uvodnika i moram smisliti nacin da ovi uvodnici ne budu isprazni i monotoni sa kukanjem kako sada imam ili nemam dovoljno materijala:). Do tada Vam ostaje da trpite, ili mozda preskocite s citanjem, ovakav uvodnik.

S postovanjem,

Zlatko Milenkovic




1. IZLOZBA STRIPA

Strip Vesti


Da podsetimo jos jednom:
---------------------------
Izlozba stripa
FRANJA STRAKA
i promocija albuma
MIRIS TISINE
po tekstovima GORANA KOVACEVICA

caffe club
GARUDA
Gajeva 24, NOVI SAD
petak 30. jun od 21:00
---------------------------
Nakon promocije ce biti ziva svirka, duet na akusticnim gitarama.




2. POSLE DESET GODINA

Miroslav Maric


CUVARI ZABORAVLJENOG VREMENA 2
Scenario: Miroslav Maric, crtez: Vujadin Radovanovic
46strana, crno-belo + 2 strane predgovor + korice u koloru
Tematski dodatak uz KNJIZEVNU REC br 51

Strip koji se, evo, posle skoro deset godina ponovo pojavljuje pred citaocima (prvi deo su objavile DECJE NOVINE kao album u ediciji PROFIL - MAJSTORI YU STRIPA, 1991. godine) zamisljen je kao celovita prica ispricana u tri dela (ovo je, dakle, njen drugi deo), a koja bi, zavisno od uspeha kod publike, bila nastavljana novim epizodama, grananjem u raznim pravcima objasnjavajuci i dogadjaje koji su joj prethodili. Vuja Radovanovic i ja smo pokusali da u nas rad ugradimo sve ono sto smo do tada naucili o stripu. Secam se da smo, kako je nase iskustvo raslo, pokusavali da svaku tablu ucinimo boljom - mnogo ih je radjeno u nekoliko verzija, a mi smo onda, potezuci gomile argumenata, pokusavali da odredimo koja bi bila ona prava za objavljivanje. Rado se secam tog vremena, radosti pri nastajanju prvih crteza, uzbudjenja pred gomilom tabli, kao i razocarenja kvalitetom reprodukcije u stampi prvog albuma. Rado se secam iscekivanja nasih kreativnih susreta na koje sam odlazio autobusom koji je kretao u svitanje.

Odluka da radimo ovu i ovakvu pricu doneta je krajem 80-tih. Zivot nas je vratio iz Beograda u nase rodne gradove (Vuju u Mladenovac, mene u Cacak), osnovali smo porodice, zaposlili se i stekli stalne prihode. Cinilo nam se da je to pravi trenutak da se posvetimo stripu a da ne budemo u situaciji da moljakamo bilo kojeg urednika da nam nesto objavi kako bi imali sutra sta da rucamo. Rec -profesionalac- u stripu smo vezali za odnos prema poslu a ne nacin egzistencije. Uostalom nas dvojica smo dobro znali kako sta treba da se radi ucestvujuci u raznim projektima ogromnih finansijskih vrednosti u okviru nasih svakodnevnih poslova (Vuja je diplomirani arhitekta, a ja diplomirani inzenjer gradjevine). Zavrsen prvi album smo odneli u D. NOVINE i predstavili kao potpuno definisan projekat tadasnjem uredniku Slavisi Cirovicu. (Nasa odluka bila je zasnovana na animozitetu urednika prema autorima koji stalno kuju velike planove, prave velike serijale, a kada im traze da vide sta je uradjeno obicno od toga nema nista.) On je gledao, meskoljio se, ceskao bradu, pogledao nas i rekao -A da vi ovo kolorisete!- Taj trenutak cu verovatno pamtiti celoga zivota. Slavisa je imao poverenja i hteo je da pucamo najvise sto se u tom trenutku moglo. Odluceno je da se strip kolorise na plavim kopijama, onako kako su radjeni francuski albumi. Kao sto rekoh, bio sam ocajan kada sam video kako je lose napravljena separacija i kako je ceo nas trud finaliziran u stampi. Kako je cela prica postavljena prilicno siroko sa mnostvom paralelnih radnji i likova, trebalo je sto pre izbaciti nastavak da bi prica dobila na ubrzanju, pocela da se zaokruzuje i veze citaoca za sebe. Vuja je za nesto vise od dva meseca uradio u olovci ceo drugi album sa varijantnim resenjima pojedinih tabli. Hocu da naglasim da je sve radjeno posle osmocasovnog radnog vremena u ono vreme kada bi se i obaveze prema porodici zavrsile. U nasim razgovorima i radu mi smo se drzali dva osnovna pravila - onog Alexisovog, da u stripu nema sta drugo da se radi osim da se crta, i da je najbolji nacin da nesto bude uradjeno - da se uradi! Sada mi se cini da je to bila neverovatna kolicina energije koju smo obojica uspeli da otkrijemo u sebi, ali, da budem iskren, tada je mnogo pozitivne energije bilo i svuda oko nas. Uskoro je i drugi album bio tusiran, ponovo plave kopije i ovoga puta - fantastican kolor! Vuja je uspeo da da kolor na najvecoj visini albuma koje sam ja do tada video, i da je stampan bila bi to granica ispod koje ne bi smelo da se ide.

I onda... dosle su "godine koje su pojeli skakavci"!!

Zapoceli smo treci, najobimniji deo od preko 60 tabli...i tu negde na pola uradjenog posla stali pitajuci se kome sve to i postoji li strip kod nas uopste. Ja sam uspevao da crtam i pisem ponesto, dobijem neke nagrade za strip, priredim dva broja casopisa GRADAC o stripu (Mebijus i Prat), promenim zanimanje (vec pet godina sam u grafickom dizajnu)... i ostao sam uvek u vezi sa Vujom. Svaki razgovor nam se zavrsavao sa -Hocemo li da radimo? Hocemo! Pises li nesto? Pisem! I posle toliko vremena kada smo mislili da je nas serijal samo nasa lepa uspomena i da to i takvo nesto nikom ovde ne treba, da je strip kod nas krenuo nekim drugim vodama, Rade Tovladijac i ljudi iz KNJIZEVNE RECI su hteli da ovaj nas drugi album objave kao dodatak (poklon) uz redovan broj. Malo anahron, potpuno meinstrim, ali nas strip! Nismo mogli da odolimo pa makar se posle kajali - dodjavola, ko se seca uopste stripa ciji je prvi deo objavljen tako davno?!!

Danas Vuja i ja ne bismo, verovatno, pravili ovakav strip, dosta delova ove price bi ispricali sasvim drugacije (mozda ne i bolje), ali mi smo za (a i svi oko nas) za ovih deset godina ostavili svasta za sobom. Verujem da cemo u projektu koji sada pripremamo opet dati sve od sebe, sada stariji za deset godina i iskusniji za dvadeset. Ovog puta planiramo da sami stampamo celu pricu kao jednu knjigu. Zbog citalaca, a i zbog nas.

Na kraju, ne mogu a da se ne zahvalim svima koji su omogucili da se ovaj drugi deo pojavi pred citaocima, verujuci da do objavljivanja treceg dela nece proteci ovoliko (ovakvog) vremena.




3. LESKOVAC - DOPUNA

Sasa Nedeljkovic


Stigla nam je i dopuna informacije o izlozbi stripa u Leskovcu koja ce se odrzati povodom 5 godina postojanja Leskovacke skole stripa.

Datum odrzavanja je, da podsetimo, 21-22. jul 2000.godine.

Datum prijema radova koji ce uci u izbor za dodelu nagrada je 05.07.2000.godine.

Dok ce u katalog uci radovi pristigli do 10.07.2000.godine.

Nagrade su sledece:
1. Plaketa KOKAN, po kategorijama
-Tabla,
-Ilustracija,
-Scenario.
2. Diploma

Originale ili kvalitetne kopije slati na sledecu adresu:
Nikolic Srdjan - Peka
Vlasinska 3
16000 Leskovac

Bice odrzana Tribina, predavanje,...

Da podsetimo da je Leskovacka skola izdala 5 brojeva magazina "Arsenal" dok je ovih dana sesti broj u stampi.




4. SRPSKI STRIP U LJUBLJANI

Strip Core


Sa srpskom alternativnom strip produkcijom smo se ranije sretali u Stripbureku (centralno-evropskom stripu posvecena antologija) kao i u redovnim brojevima Stripburgera. Redovna prisutnost srpskih autora u Stripburgeru i jos nekoliko drugih evropskih strip revija govore o njihovoj obimnoj produkciji.

Drustveno okruzenje, u kojem se srpski strip autori i izdavaci nalaze razlog su njihovog slabog objavljivanja. Samostalni albumi su veoma retki, jedina strip revija Striper ne izlazi dovoljno cesto, da bi mogla pokriti celu produkciju i aktuelne radove. Jedan deo nadomescen je svim vlasnicima racunara i e-mail poste "Strip vesti"ma, koje izlaze nedeljno, besplatne su i prenose aktuelne domace informacije kao i vesti iz inostranstva.

Desava se da su vanredni dogadjaji snazno uticali na strip stvaralastvo u Srbiji. Enormna produkcija sa svakim novim autorom dodatno narasta, odvijaju se strip desavanja, zanimanje za srpski strip raste izvan drzavnih granica.

Prisustvujuci izlozbi cete moci da vidite manji deo strip produkcije, koja je nastao u Srbiji zadnjih meseci. Autori: Eugen Slavik, Asja Vasiljev, Ivan grubanov, Mr. Stocca, Nedim Hadziahmetovic, Miki Rsumovic, Neda Dokic, Nikola Topuzovic, Zograf, Sale Trombi i Nikola Vitkovic (Momci).

Otvaranje:
sreda 28. juni u 20:30,
klub SOT 24,
Metelkova mesto,
Ljubljana

Organizacija: YHD, drustvo za teoriju i kulturu hendikepa u saradnji sa Stripburgerom

Strip Core c/o Forum Ljubljana,
Metelkova 6/I, SI - 1000 Ljubljana, Slovenia
tel.: +386 1 2319662, fax: +386 1 4338074
http://www.ljudmila.org/stripcore




5. CRNOGORSKA STRIP SCENA

Simon Vuckovic


Kad govorimo o crnogorskoj strip sceni dolazimo u situaciju da se zapitamo da li to uopste postoji.

Jedino mesto gde citaoci kontinuirano mogu pratiti strip, u formi jedne table, je nedeljnik "Onogost" (objavljuje se jedino radovi Simona Vuckovica).

Strip je moguce naci i u listu "Grafiti" omladinskom listu koji nema stalnu semu izlazenja. Eto bas u najnovijem broju Dusko Mihajlovic crnogorski strip autor objavio je pozamasni strip (koncepcija stripa je uglavnom andergraund pravca) moguce je naci cak i neka strana imena.

Licno nisam veliki pristalica strip izlozbi, mada smatram da na jednom komercijalnom mestu strip pronalazi smisao, vec punih dva meseca postavljena je izlozba stripa i karikatura Simona Vuckovica u kotorskom kaficu "Devetka".




6. STRIP NA SLOWWWENIA.COM

mail


Zahvaljujuci Banetu Kercu je do Vas doslo pismo kojim se obavestavaju korisnici interneta o pojavi dnevnog stripa na na slovenackom sajtu www.slowwwenia.com .

* * *

Postovani,

obavestavamo vas, da smo poceli na adresi
http://www.slowwwenia.com/uf/
sa objavljivanjem dnevnog stripa "Uporabnikom prijazni". Sve o samom stripu mozete procitati na sledecoj adresi:
http://www.slowwwenia.com/uf/ufkdoso.asp.

Strip se izvorno objavljuje u Kanadi pod naslovom "User Friendly", njegov autor, Illiad, od novembra 1997 svaki dan razveseljuje milione korisnika interneta sirom sveta. Strip je postepeno stekao kultni status i postao veoma omiljen u internet krugovima. Pocinjemo s prvim stripovima iz 1997.godine, kada je autor gradio naslov, koji je postepeno postao danas prepoznatljiva vizualna maskota racunarskih zanesenjaka. I pored toga su stripovi aktuelni i danas, sto dokazuje nespornu duhovitost i kvalitet Illiadovog dela. Nadamo se da cete se, kako napreduje izlazenje, i vi zabaviti kao sto smo i mi sami zabavili dok smo pripremali strip za izdavanje.

Lep pozdrav,
Vasja Ocvirk
urednik Slowwwenia.com
http://www.slowwwenia.com




7. COVJEK S DVIJE JETRE - DOPUNA

Strip Vesti


Prosli put je mojom greskom izostao podatak kako mozete doci do albuma "Covjek s dvije jetre" Drubravka Matakovica. Tako da ovog puta ispravljam gresku i dajem adrese korisne zainteresovanim za album.

E-mail: dubravko.matakovic@vk.tel.hr
Adresa: M.Brasnica 2, 32100 Vinkovci, Hrvatska
GSM: 098 270 638 prije toga jos ide predbroj za Hrvatsku

Inace knjiga u Hrvatskoj kosta oko 12 DEM+postarina.




8. QMOVA KOLUMNA (18)

Bojan M. Djukic


Mark

Negde u vreme opisano u mojim secanjima na dane provedene u Amblimejsnu bio sam svedok stripovske eksplozije koja se desila u americkom - i svetskom - stripu enormnim porastom tiraza izdanja koji su po prvi put posle sezdesetih godina postali milionski. Bilo je to 1991./92. godine. DC se ponovo zbunjeno batrgao (samo na kratko) a MARVEL se po ko zna koji put pokazao kao gigant koga nista - osim njega samog - ne moze da zaustavi u napredovanju.

Formiranje nezavisne kompanije IMAGE (Imidz) od strane 'odbeglih' [tada] najudarnijih i najpopularnijih crtaca stvorilo je polovinom '92. godine atmosferu zbunjenosti, nade, panike... Kako bilo da bilo, izdavastvo stripa vise nikada nije bilo kao ranije.

U MARVEL-u su bili prinudjeni da se trgnu i shvate kako ipak ne moze da opstane njihova doktrina da su stvaraoci drugorazrednog znacaja u odnosu na kreacije - prvenstveno karaktere/junake stripova. Jedan od crtaca koji su se tada iznenadno nasli u zizi interesovanja citalaca i kriticara bio je Mark Pacella - po svoj prilici momak italijanskog porekla, koji je dobio sansu da nasledi serijal X-FORCE od prominentnog [sada, je li, 'odbeglog'] Roba Lajfelda [Liefeld]. Odmah mi se svideo njegov crtez modernog senzibiliteta, sasvim u trendu koji je tada vladao stripom - pa ipak drugaciji i nekako zivotniji od onoga sto je pruzao po mnogima precenjivani i neopravdano voljeni Lajfeld - veciti imitator svega sto drugi bolji od njega stvaraju.

Kao sto se iznenada pojavio, Mark je tako isto iznenada i nestao, povremeno se pojavljujuci tu i tamo - na KONANU, ili kod drugih izdavaca, ali uvek nekako... Sporadicno.

Pre nekoliko meseci slucajno sam bazajuci po Internetu naleteo na njegove radove izlozene na Wizardovom sajtu. Pronasao sam i njegovu licnu stranu na Mrezi i spontano je krenulo dopisivanje koje se postupno pretvorilo u redovno druzenje. Mark mi je pokazivao stvari na kojima radi, nedavno mu je zavrsena mini-serija stripa TOOTH AND CLAW za IMAGE i ja sam sa zadovoljstvom otkrio da se momak promenio po mnogim pitanjima na bolje - u crtanju. Fizicki je od mrsavog mladica postao nabildovani kalifornijski tip, doduse proredjene i znatno krace kose nego ranije...

Iznenadjen spoznajom da ga do sada niko nije intervjuisao i pored njegove visegodisnje uspesne prisutnosti u stripu, ponudio sam mu da napravimo intervju - koji je sada ekskluzivno pred vama - citaocima SVesti. Bio je prijatno iznenadjen da postoji interesovanje za ono sto on radi.

Ja sam jos prijatnije iznenadjen prirodnim spontanim ponasanjem rasnog profesionalca koji uspesno opstaje u ponekad surovo beskompromisnom svetu komercijalne umetnosti...

*
* *

Video sam skoro tvoje vrlo lepe slikarske radove na Mrezi... Da li regularno slikas ili je to samo nacin da se odmoris posle crtanja stripova..?
- Volim da slikam; bilo bi lepo kada bih uspeo da nadjem dovoljno vremena ili zaradim dovoljno para jednog dana pa da tome posvetim celu godinu. To je postala ljubav od kako sam poceo da gledam 'prave' slike radjene uljem u muzejima i galerijama. Jedno vreme sam u mladosti razmisljao kako bih voleo da postanem ilustrator fantastike kada sam imao prilike da studiram 'uz skute' Borisa Valejha (Boris Vallejo). Vredno sam vezbao i pomagao mu u svakoj prilici (Bog ga blagoslovio - i njegovo strpljenje!) ali ispade da nisam mogao da nadjem dovoljno strasti za to kao sto sam je imao za crtanje i skiciranje. Tako ispada da to radim s'vremena na vreme, nadajuci se da cu jednog dana da 'uhvatim Muzu' i odrzavam kontakt sa umetnickim duhom starih velikih slikarskih majstora.

Sta te je navelo da pocnes sa crtanjem? Stripovi ili uopstena zelja da se vizuelno izrazavas?
- Sedeo bih za maminim kuhinjskim stolom kao malo dete u visokoj stolici i grabio njene hemijske i obicne olovke kako bih sarao po celom stolu (na srecu, bio je to astal za mesenje sa metalnom povrsinom koja se lako brise), ona se vremenom umorila od stalnog pranja stola i pocela je da me snabdeva hartijom i flomasterima, na sta sam ja odgovorio kreirajuci sa zadovoljstvom 'tomove' nerazumljivih ali 'zadovoljavajucih remek-dela'! To je izgledalo kao pocetak cele stvari.
Crtanje stripova mi je delovalo kao nesto zbog cega sam mogao da sedim za njenim stolom u kujni i da budem kreativan. Gledao sam stripove kao klinac ali mi nikada nije palo na um da cu i ja u njima da se zateknem, kao toliki 'fanovi' koji su postali profesionalci. Samo sam uzivao u crtanju i izrazavanju kroz komunikaciju olovkom. Takodje, kada crtam, u glavi cujem tonove i muziku i ritam koji udara kao bubanj, ti unutrasnji zvuci stvarno proizvode i definisu sta iz mene tada izlazi vise od bilo cega drugog sto bi moglo da mi padne na pamet.

Odakle si poreklom i kako se u stvari izgovara tvoje prezime?
- Ja sam iz Njuarka (Newark), Nju Dzerzi (New Jersey), sin ruskog vozaca kamiona i majke-Poljakinje. Prezime mi se izgovara PASELA, ime sam dobio po dedi Marselu (Marcel) koga nikada nisam upoznao ali mama mi kaze da sam blesav na njega!
---
[Ovo je pravo iznenadjenje, posto i ime i prezime delovase nekako... Previse italijanski..?! - op.B.DJ.]

Od kada zivis u suncanoj Kaliforniji - i zasto?
- Zivim ovde vec oko sest-sedam godina, mislim. Volim klimu i predeo. Vidim okean ispred svoje kuce i brda iza nje.
Za sada je ovo jos uvek lepo mesto no siguran sam da ce za oko deset godina doci vreme da se selim na Havaje ili neko Polinezijsko ostrvo. A, da - Holivud i L.A. su na oko sat vremena voznje i tamo mi je nasusni hleb zadnjih nekoliko godina, no zahvaljujuci kompjuteru u stanju sam da radim sve vise iz kuce tako da definitivno sa zadovoljstvom ocekujem vreme kada cu da zamenim autoputeve za voznju kanuom.

Kada si i gde zapoceo profesionalno sa stripom?
- Malo su mi nejasna secanja, no da krenemo redom: prvi pravi posao je bila saradnja sa Majklom Gilbertom (Michael Gilbert) na njegovom serijalu MR MONSTER gde sam bio tuser i finiser [onaj koji dovrsava nedoterane skice olovkom] - to je objavljivano u Eclipse Comics [koji vise ne postoje - op.B.DJ.]
Od tada sam proveo godine tusirajuci, asistirajuci i olovkirajuci za svakoga od koga sam mogao da 'iscedim' angazman - DC Comics, Malibu, First Comics, Marvel, Image, Heavy Metal... Neki poslovi su ispali zabavni, drugi me navode da pozelim da se vratim unatrag u vremenu i samog sebe zadavim kada ih nanovo pogledam u svoj bedi, no uvek su to bile stvari u kojima sam uzivao radeci ih u odredjeno vreme.
Cak i kada sam pocinjao da celavim i postajem poguren zbog pritisaka tesnih rokova!

Koje stripove si voleo da citas?
- Kao dete voleo sam nekada TORA (Thor) i Fantasticnu Cetvorku (Fantastic Four), onda su stripovi nakon dolaska Sutera (Jim Shooter) na celo Marvela u sedamdesetim postali poprilicno usrani i sve manje puni cudesa, tako da sam postupno gravitirao prema DC-u i poceo sam da citam knjige R.E.Hauarda (Howard) i E.R.Berouza (Burroughs) radi zabave i eskapizma.
Uzivam u vecini stvari koje trenutno radi Frenk Miler (Frank Miller) i u stvari gledam danas na filmove kao oblast gde se bilo sta makar izdaleka zabavno i cudesno dogadja na planu pripovedanja.
Voleo bih kada bih jednog dana mogao da dodjem do prevoda evropskih albuma na engleski jezik, neki od njih mi vizuelno izgledaju zapanjujuce.

Koja ti je najdraza aktivnost u slobodno vreme?
- Zbilja volim zenino drustvo, i dalje mi sve zgleda kao kada smo se zabavljali, cak i posle toliko godina, tako da mi je vreme sa njom i danas kao zabavljanje. Uz to volim da dizem tegove, udaram u tezak dzak ili cisto da 'gluvarim' sedeci medj' drvecem kontemplativno u slobodno vreme. Kada se vratim u ovu moju sobu, to je onda na 12-16 sati dnevno - bez obzira da li imam konkretan posao - i onda to izgleda kao ratno stanje!

Da li ti je rad na stripovima napor ili je to tvoj prirodan nacin izrazavanja?
- Najzad mi je postao druga priroda nakon dosta vremena. U pocetku sam bivao opsednut time sta drugi rade i sta urednici misle o mojim radovima (koje li bespotrebne brige!). Sada napokon radim samo ono sto mi prirodno dodje. Uopste ne marim za trenutno moderne stilove ili trendove. Sto se toga tice, ovo bi zapravo mogle da budu najbolje godine mog zivota - ako bih uspeo da odrzim udoban osecaj sigurnosti makar jos deset godina, onda bih mirno mogao da umrem srecan i zadovoljan (posto prvo otplatim kredit na kucu!).

Reci mi nesto o tvojim radnim metodama: da li sve radis kompletno (olovke, tus, upisivanje slova, bojenje...) ili si specijalizovan?
- Crtam i u olovci i u tusu, a ponekad radim i bojene sugestije akvarelom. Obicno crtam detaljne male postavke u olovci, koje potom uvecavam na fotokopir-masini i onda precrtavam preko svetleceg stola olovkom za finale.
Tusiram cime stignem - od Winsor-Newton cetkice do hemijske olovke. Bojene sugestije obicno radim precizno. Ako mozes da pronadjes kopiju Frazetinog stripa DEATH DEALER koji je ilustrovao Sajmon Bizli (Simon Bizley) pre nekoliko godina za VEROTIK, za isti sam napravio kolor-vodic na kopijama tabli formata 5 x 7 inca sa akvarel bojicama za decu koji kosta tri dolara, uz tesnu komunikaciju sa kompjuterskim koloristom.

Molim te, navedi stripare/ilustratore/slikare koji su te inspirisali? Imas li jos uvek 'idole'..?
- Mislim da su Din Kornvel, Frenk Frazeta, Dzon Bjusema i Dzef Dzouns (Dean Cornwell, Frank Frazetta, John Buscema & Jeff Jones) najverovatnije tipovi na koje jos uvek gledam kao vodice ili makar povremeni 'samar' kada mi zapne i zatreba dobra stara inspiracija i divljenje.

Koji ti je poslednji stripovni projekat - pre Onog Sledeceg (koji se jos nije desio)?
- Nedavno sam zavrsio poster-ilutraciju (pin-up) za strip GATECRASHER koji izdaje Wizard magazin i takodje sam napravio nekoliko stvari za razlicite studije (koje za sada ne pokazujem nikome) koje su uradjene u stripovskom stilu.
Nameravam da ponovo stavim TOOTH AND CLAW (Zub i Kandza) na radni raspored za jesen, ali ide tesko uz sav drugi rad koji mi konstantno okupira svo vreme i paznju.

Da li si presao na izvedbu svog rada kompjuterom ili i dalje radis 'po starinski', rucno, koristeci racunar samo za pisanje, surfovanje Mrezom i sl.?
- Jos uvek ponekad nisam nacisto sa sobom kako se pravilno drzi olovka!
Ne, crtanje i slikanje racunarom te doterivanje ostavljam profesionalcima posvecenim tome. Posedujem FRACTAL PAINTER i PHOTOSHOP, sa kojima se igram s'vremena na vreme, no to je sve sto sam spreman da ulozim u neko ucenje sto se mene tice.
Trenutno sam angazovan u FLASH-animaciji koja je u stvari bazirana na mojim storibordovima i umetnickoj direkciji, no fakticka magija programiranja je (verovatno sa dobrim razlogom!) i dalje misterija za mene.

[Nastavice se...?]




9. KVINTALOVA TJEDNA KARTICA (26)

Darko Macan
darko.macan@zg.tel.hr


RAZGOVORI PRIGODNI

Izuzmemo li eseje koje pisu autori poput Warrena Ellisa ili Stevena Granta, stripovsko novinarstvo, bas kao i "veliko", u zadnje vrijeme svodi vijest na prepisano priopcenje izdavaca, a recenziju na preprican sadrzaj. Ostatak popunjavaju te zamaskirane reklame, ti petminutni kultovi licnosti, to bezumno udvaranje trenutku i svemu novome, dok je novo - prigodni intervjui. O cemu se u stripu radi? kako ste se samo sjetili? a što sad, sto dalje? Odgovori na takve intervjue mahom su zanimljivi kao i izjave sportasa poslije utakmice: natjecalo se sportski, pobijedio je bolji, ne bih komentirao sudjenje.

Jednom kad je strip gotov, sto autor vise ima reci? Tko je on da o stripu sudi? Zasto nam je neophodna osoba iza djela? Kao onaj koji je i davao i uzimao intervjue, mogu ustvrditi da je malo koji otstampani razgovor vrijedan truda ulozenog u citanje. Izuzeci su dobro pripremljeni razgovori u kakvima se, recimo, specijalizira The Comics Journal, ali i oni variraju. Dok mi je dugo vremena bio gust i olaksanje vidjeti kako bar neko iskustvo ili misao dijelim s ama bas svakim stripasem (i onima koje ne volim), neki od onih cije stripove cijenim su me razocarali umisljenoscu (Eddie Campbell, braca Hernandez) ili napornim umjetnicarenjem (Burne Hogarth, Dave McKean).

Nekad su reportaze bile novinarski kruh, a intervjui rijetkost za koju se spremalo tjednima i po koju su najbolji reporteri putovali na drugi kraj svijeta. Ako bi se od koga poznatog htjelo misljenje, narucio bi se i platio clanak. Danas, s hiperinflacijom poznatih (Warholova konstanta na djelu) i brzom kvarljivoscu svake vijesti, novinar vise ne istražuje - slupa prvih tucet pitanja sto mu padnu na pamet i salje ih faksom ili e-mailom, mozda nazove. Odgovori svejedno stizu, jer ljudski je biti tast. Ljudski je govoriti, pokusati se objasniti, htjeti da vas shvate, nametnuti se. Zato mediji, zato kolumne, zato intervjui.

Jos je davno lijepo rekao sir Gawain, udvarajući se lutki na stranicama Princa Valianta, da nitko ne moze govoriti duze od pet minuta bez da pokaze svu svoju ispraznost. Ali, tko ga sluša? Kazetofon je zamijenio razmisljanje, izmedju lijenosti pitaoca i tastine pitanog rodio se intervju.




10. VESTI IZ SVETA


-ZOT! Scott McCloud-a na CBR-u
Od 7. Jula ce na sajtu CBR-a poceti da zivi svoj novi zivot strip "ZOT!" Scott McCloud-a, autora knjiga "Understanding Comics" i "Reinventing Comics". Strip "ZOT!" je Scott objavljivao sredinom osamdesetih negde do pocetka devedesetih i bavio se avanturama mladog svemirskog heroja buducnosti, Zachary T. Paleozogt. McCloud opisuje "Zot!" na svom sajtu kao nesto "ukrsteno izmedju Peter Pan-a, Buck Rogers-a i Marshall McLuhan-a.". I nakon desetak godina bez novih brojeva "ZOT!"a ocekuje se sa interesovanjem.
Vise informacija o ovom projektu mozete naci na sledecoj adresi: http://www.comicbookresources.com/misc/sitenews/mccloud0619.shtml
"Zot!" ce biti objavljivan svakog petka s pocetkom 7. jula pa sledecih 12 nedelja i sponzorisan je od strane Mile High Comics-a http://www.milehighcomics.com/ .



-TOP 10. ANOTHER UNIVERS
Nedeljna lista od 20.06.2000.godine. Ovu listu je uredio Steve Johnson.
http://www.AnotherUniverse.com/
1. Batgirl Annual 2000
2. Batman: Gotham Knights #6
3. Batman: Dark Victory #9
4. Captain America #32
5. Captain Marvel #8
6. Hulk #17
7. Planetary/The Authority: Ruling the World
8. Orion #3
9. Jenny Sparks #1
10. Grendel: Devil's Legacy #4
11. Gen13 #54
12. Powers #3
13. Superman vs. Predator #2
14. X-Man #66




11. LINKOVI


-Comics Continuum, sajt sa redovnim vestima sa USA scene http://comicscontinuum.com/

-Comicon.com - splash strana sa svezim vesima http://www.comicon.com/splash/

-CBR (ComicBookResources) jos jedna strana sa vestima,... http://www.comicbookresources.com/

Slobodno pregledajuci ove strane prenesite informacije koje se Vama cine zanimljivim. Nisam uvek merodavan da znam kakve informacije mogu interesovati i zadovoljiti sve ukuse citalaca SVesti:)




12. DATUMI


od 1. do 6. jula

4. jula 1940. Pocinje da izlazi "Baron Minhauzen" Djordja Lobaceva. Strip je u "Politici za decu" izlazio do 2. januara 1941. Ukupno je izaslo 27 strana stripa, koje su objedinjene stampane u obliku posebne sveske 1943 godine.

Izvori: HiES, "Calendrier du centenaire", "Istorija Jugoslovenskog stripa" Slavka Dragincica i Zdravka Zupana, i monografija "Maurovic" Veljka Krulcica, "Pegaz" Zike Bogdanovica.




Ako znate nekog ko bi bio raspolozen da svakog petka dobije email sa STRIP VESTIMA, posaljite mi njegovu email adresu ili mu predlozite da nam se on sam javi i tako upise na mailing listu.

Zlatko Milenkovic

e-mail: zmcomics@EUnet.yu
web: http://members.tripod.com/~ZM97
web: http://www.unovomsadu.com/strip/zmcomics
Zlatko Milenkovic, Petra Drapsina 16, 21000 Novi Sad

STRIP VESTI SU BESPLATNE