prosli broj - arhiva - sledeci broj


STRIP VESTI #71
09.06.2000.


S A D R Z A J

1. PROMOCIJA ZinFan TripS-a #2 (zmcomics)
2. ZOGRAF U SUBOTICI (Damir Smith)
3. GRAFICKA ZAVERA (Zoran Penevski)
4. NAJVECA INTERNET KAPIJA
FRANCUSKOG STRIPA
(Aleksandar Manic)
5. NA NEPRIJATELJSKOM TLU (Rajko Radovanovic)
6. QMOVA KOLUMNA (15) (Bojan M. Djukic)
7. STRIP AUTOR: NEBOJSA PEJIC (Strip Vesti)
8. KVINTALOVA TJEDNA KARTICA (23) (Darko Macan)
9. VESTI IZ SVETA (Strip Vesti)
-"Last Day in Vietnam" Will Eisner-a
-TOP 10. Another Univers
10. TRAZI SE TEKST (Sztuka Fabryka)
11. NEXT VISIONS DRUGI PUT (zmcomics)
12. LINKOVI
13. DATUMI (zmcomics)


Svi prilozi su vlasnistvo autora. U slucaju da zelite da ih na bilo koji nacin eksploatisete, molimo Vas da se obratite autorima priloga, koji su potpisani (uz potpis ce uvek ici i email adresa putem koje mozete kontaktirati autora), u slucaju da nisu potpisane mozete ih slobodno koristiti jer su to neautorizovane vesti ovog servisa, STRIP VESTI.


Sajt na kom cete uvek moci da procitate stare brojeve STRIP VESTI i
jos neke druge sadrzaje vezane za strip je na sledecoj adresi:
http://www.unovomsadu.com/strip/sv/index.htm


Kako mi radi internet ovih dana mislio sam da nece ni ici broj. Jedva sam uspeo da preuzmem pristigle priloge tako da je broj ipak kompletiran.

Prvo dva poziva za promocije, od koga jedan kasni:( a zatim i tekst Zorana Penevskog iz uvodnika sjajnog strip fanzina "Graficka zavera". "Zavera" je svojim kvalitetom zasluzila prvo mesto ali "hitnoca" prethodnih najava ga je nepravedno gurnula na trece mesto. Puno uspeha "Zaveri" i zelja da takvih "fanzina" bude sto vise.

I ovog puta predstavljam NS autora, jer drugo nije nista pristiglo. Rec je o Nebojsi Pejinu koji sada ima stranicu na sledecoj adresi:
http://www.unovomsadu.com/strip/sv/autori/pejinn/

S postovanjem,

Zlatko Milenkovic




1. PROMOCIJA ZinFan TripS-a #2

zmcomics


ZinFan
Eto, nije se dalo, internet me nije posluzio, da na vreme pustim vanredni broj tako da sad, sto bi se reklo u pet do dvanaest dajem ovu vest u nadi da ce ipak na vreme stici do citalaca:)

IZLOZBA STRIPA
I
PROMOCIJA
ZinFan Trips #2

-----------------
Caffe club
"GARUDA"
Gajeva 24, Novi Sad
(ulica iza zgrade Dnevnik-a)
-----------------
Otvaranje izlozbe
09.06.2000.godine
od 20:00 casova
-----------------

Jos da dodam da ce ZinFan#2 kostati celih 5 dinara (cisto da se pokriju troskovi slanja). Oni koji zive u Novom Sadu ce ZinFan moci da kupe u u Klubu Obozavalac Stripa (Jevrejska 23) i nece biti slan postom. Takodje ce se KOS potruditi da i ZinFan distribuira po beogradskim knjizarama tako ce moci tamo da se kupi, dok ce ostalim citaocima biti distribuiran postom.




2. ZOGRAF U SUBOTICI

Damir Smith


Okean iznenadjenja u subotu i u Subotici

U subotu 10.06.2000., u 19.30, u svecanoj sali na Otvorenom Univerzitetu u Subotici, Sasa Rakezic a.k.a. Alexandar Zograf ce odrzati promociju svog najnovijeg strip albuma OKEAN IZNENADJENJA... zbirke njegovih radova objavljene u Americi, Velikoj Britaniji, Italiji,Francuskoj, Nemackoj, Finskoj i Spaniji... itd. A sada i kod nas.

Iznenadite se i dodjite.




3. GRAFICKA ZAVERA

Zoran Penevski


Ovih dana je u izdanju REX-a i FREEB92, a pod uredjivackom palicom Zorana Penevskog, izasao fanzin "Graficka zavera". Kod nas jedinstven slucaj fanzina sa tematom, i honorarisanim autorima. Takodje je jedinstveno kvalitetno ODSTAMPAN, na kvalitetnoj hartiji, upakovan u plastificirane kolor korice (sa tri strane kolorisanih stripova),... i sa 36 (+4) strana popunjenih kvalitetnim stripovima. Sve u svemu, obavezna literatura za ovu godinu.

Na zalost zbog ove guzve oko interneta nismo u mogucnosti da vam damo sve detalje, kako se nabavlja i koja je cena. To ostavljam za sledeci broj, a za sada vam dajemo tekst iz fanzina koji je napisao Zoran Penevski.

* * *

Zoran Penevski - GRAFICKA ZAVERA:

Nesumnjivo je da nam je sve sumnjivo.

U Srbiji, zemlji pred tranzicijom, ovaj zaverenicki imperativ vodi svoje gradane ka drustvenim promenama izmedu Scile rezimske price o Novom svetskom poretku kojem je Srbija stala na put i planu citavog sveta da se drzava i njen narod uniste, i Haribde represivnog aparata kojeg vlasti primenjuju prema neposlusnim podanicama koje naziva janicarima, spijunima, stranim placenicima, izdajnicima... Deo tog iskustva REX zeli da pokaze objavljivanjem sveske "Graficka zavera", zbirkom stripova ciji su autori sazreli upravo u takvom okruzenju. Izmedu fantazmagorije i groteske, izmedu oniricke drame i karikaturalne stvarnosti, ovi stripovi, direktno ili metaforicki, na narativnom planu nose u sebi kao demijurga - "prljavi mozak iz tame koji povlaci poteze", kako glasi jedna medijska sintagma. Kao unapred odredena, kao zamka ili kao ona koja vec daje rezultate, zavera je mnogooblicna, neuhvatljiva, cak protejska: ona je aroma politickih i drustvenih dogadaja, ona je nevidljiva mapa svakodnevice, ona je navika nade. Uz stripove ponajboljih domacih autora koji se jos razvijaju i uveliko afirmisanih stvaralaca, "Graficka zavera" predstavlja i radove koji su spletom dogadaja ostali uskraceni za svoju pravu strip-publiku. Taj sticaj umrezenih okolnosti oko stripa, vec je i dovoljan razlog da posmatramo prepustanje strip-scene samoj sebi kao svojevrsnu kulturolosku zaveru, proisteklu bilo iz prezira prema devetoj umetnosti, bilo iz nedovoljne zainteresovanosti za njeno postojanje.

Vodeci, pre svega, racuna o kvalitetu, "Graficka zavera" zeli da istakne strip kao narativnu formu koja sadrzi i autonomnu estetsku vrednost i odjek onog sto generise pojavni sloj manipulacije. Zavera se u stripu pokazuje kao znakovna mreza koju je tesko identifikovati kao proracunato delo samo jednog uma ili nevoljno saucesnistvo u nametnutim obrascima ponasanja.

Anatomija zavere je ovde prvenstveno umetnicki cin. U to nema sumnje.

Zivot u zaveri: Zavera pocinje kada stvari krenu naopako, ali ako se dvostruko izvrnu, Jacimovski nas upozorava da mogu da zavrse i kao savetodavne senke onih koji upravljaju drustvom. Metaforicke price, o stvaraocu kome delo uzmice (Gajic), o ironiji zivota - da se na njegovom kraju nalazi tek ono sto nam je sve vreme bilo naophodno (Ivkov-Savic) ili o varljivom vetru i iluzionisti koja najavljuje ostvarenje kosmara (Pavlovic), uvek imaju prizvuk onoga - da nam neko podmece nesto, da neko ima nesto protiv nas... O tome ucimo jos od malena (Stankovski, koji je ujedno i jedan od prvoboraca u listu "Blic" protiv zavere jugoslovenske dnevne stampe da ne objavljuje strip-kaiseve domacih autora), nasa stvarnost je uronjena u ono sto se urotilo protiv zdravog razuma, a sto ponekad ispliva i kao svojevrsna porodicna zavera (Pavlic-Miladinov, Savic koji staje na zulj palanackoj bolecivosti prema umrlicama). Ipak, najvece zavere su ratne: Zograf, koji zaverenicki mora da objavljuje stripove prvo u drugim zemljama, a tek naknadno na svom maternjem jeziku, najdirektnije svedoci o bombardovanju, dok Zivkovic upozorava na pogubnost radioaktivnosti (priznata je i upotreba bombi sa osiromasenim uranijumom), ali i medijskog zracenja (tu negde sale i zavrsavaju, zar ne?). Osim virusa egzistencijalne upitanosti koju covek prepusta divljini, Arseniceva pobednicka tabla sa konkursa koji je za strip o pozoristu bio raspisan pre nekoliko godina jos uvek nije nasla adekvatan nacin da je sira publika vidi. Konacno, Zdravkovic nam postavlja pitanje za kraj: ko zasluzuje zaveru?




4. NAJVECA INTERNET KAPIJA
FRANCUSKOG STRIPA

Aleksandar Manic


Francuski web sajt BDnet (www.bdnet.com) zasigurno je najkompleksniji i najobimniji frankofonski sajt posvecen stripu. On ne samo sto daje vesti o najnovijim albumima, o raznim autorima, izdavackim kucama i dogadjajima, nego i povezuje sa vise od 2000 sajtova asocijacija, izdavaca, scenarista, strip serijala. Istovremeno BDnet predstavlja nove izlozbe, casopise i webzine, a fanovima omogucuje razmenu i kupoprodaju stripova. Inace, BDnet je i najveci katalog na liniji sa preko 10.000 albuma podeljenih po autorima, serijama, izdavacima i zanrovima (SF, western, avantura, manga, erotika, itd).

Otvoren pocetkom aprila, BDnet je ostvario povezivanje dveju strasti - stripa i Interneta. Njegova posebnost je otvorenost ka onima koji ga upotrebljavaju tako da svako moze da postane ne samo Bdnet fan, nego i pisac, novinar, urednik jedne rubrike, teme ili serije. Svaki posetilac moze da intervenise u jednoj od rubrika : vesti, spisak sajtova, forum ili kritika albuma. Takodje pripremaju i prvo e-izdavastvo albuma u okviru prostora samoga sajta. Na taj nacin omogucice se mladim autorima da objavljuju svoje radove, od nekoliko strana do celog albuma, a posetioci ce moci da ih konsultuju u arhivama.

Pocetni budzet za stvaranje sajta bio je oko 650.000 franaka, a vlasnici kazu da bi za ostvarivanje svih zamisljenih planova trebalo vise od 5 miliona franaka. Za sada sajt funkcionise dobro, radeci ponajvise kao virtualna knjizara. Po recima odgovornih, polovina prodatih albuma su nova izdanja, a polovina su ranije objavljeni.




5. NA NEPRIJATELJSKOM TLU

Rajko Radovanovic
"Republika" br. 3.


Strip autori u Holivudu

Na neprijateljskom tlu

"Donedavno niko u studijima nije cuo za vas, ali su svi asistenti citali vase radove", rekao je sasvim precizno Nil Gejmen, tvorac "Sendmena", o tretmanu autora stripova u Holivudu, prestonici filma. Donedavno, a danas?

Stvari kao su donekle promijenili uspjesi filmova "Spoun" (1997) Marka A. Z. Dipea, radjenog po bestseler stripu Toda Mekferlejna, i "Matriks" (1999) Endija i Larija Vahovskog. Mekferlejn je čovjek koji je na istoimenom stripu sagradio imperiju vrijednu 70 miliona dolara, a braca Vahovski, koji su i sami bili scenaristi za stripove, za storibord svog filma unajmili su poznate crtace Dzefa Deroua ("Tvrdo kuvano" po scenariju Frenka Milera) i Stiva Skrousa ("Spajdermen"). I, sto je najvaznije, "Matriks" je u svijetu zaradio oko 460 miliona dolara. A pare su u Holivudu uvijek znacile samo jedno - trend. U konkretnom slucaju, uspjeh dva filma koji su u direktnoj vezi sa stripom i njegovim tvorcima znaci da ce se velika paznja producenata usmjeriti u tom pravcu. Strip autori, naravno, imaju svoje razloge da pozive jedva cekaju.

Ono sto se vec sada zna je da je tvorac kod nas malo poznatog stripa "Trenutak" Ben Edlund potpisao ugovor za scenario i režiju rimejka filma "Djed Mraz protiv Marsovaca" Nikolasa Vebstera iz 1964. godine, a bivsi pisac "Marvelovih" "Iks ljudi", Skot Lobdel, ima ugovor da za "Dimenzn" ("Miramaksovo" odjeljenje za horor) bude producent pet filmova. Pomenuti Gejmen ima tri ponude za filmove, a najkonkretnija je ona koja se odnosi na scenario i reziju njegove price o Smrti, Sendmenovoj sestri, pod nazivom "Visoka cijena zivljenja".

I sam Frenk Miler - uz Alana Mura zacetnik renesanse superherojskog stripa u Americi i jedan od najcjenjenijih ljudi u mediju - koji je pobjegao od Holivuda nakon neuspjeha nastavaka filma "Robokap", gdje je bio koscenarista, pise adaptaciju svog "Ronina" za rezisera Darena Aronovskog. "Kad pisete scenario, prilicno ste nisko na ljestvici. Ali, vratio sam se sa drugacijom stavom; ovaj put moj ego nije na mjestu na kojem zavisi od projekta", kaze iskusni Miler Nisi Gopalan za januarski "Premijer".

I Kevin Smit je dosao iz stripa na film: pisao je "Džeja i Tihog Boba", a radio je i na "Derdevilu". "Holivud kao da je ostao bez originalnih ideja, a neke od najoriginalnijih stvari ovdje dolaze iz stripova", kaze on. Smit sada potpisuje izvrsnu produkciju filma "Propovjednik" po stripu Garta Enisa (ranije pisao "Helblejzera").

Nije, medjutim, samo novac, koji je na filmu mnogo veci nego u stripu, razlog zasto strip autori krecu u Holivud. "Specijalni efekti su ucinili da filmovi izgledaju kao stripovi, pa ljudi pocinju da se pitaju zasto da to i dalje rade na papiru", kaze Nisi Gopalan Grant Morison, scenarista "Nevidljivih" i "Ludnice Arkam", mnogo hvaljene price o Betmenu.

Sansu u Holivudu Morisonu je ponudio producent Don Marfi ("Rodjene ubice" Olivera Stouna). Pored Morisona, Marfi saradjuje i sa Dzejmsom Robinsonom ("Starmen"), koji je takodje zainteresovan da pise originalne scenarije za film. "Sa tim tipovima vas instinkt se pojacava - dobar strip je kao storibord za dobar film", kaze Marfi.

Najzad, ni strip autori nisu pali s kruske. Jeste lova u pitanju, ali ne moze bas po bilo koju cijenu. "Svi su mi studiji nudili novac; ali, moj strip je najprodavaniji u zemlji", kaze Tod Mekferlejn. Njegov "Spoun" je danas pao na 100 hiljada primjeraka mjesecno - u najbolje doba, 1992, imao je 750 hiljada! - ali to je i dalje vrlo velika cifra cak i za Ameriku. Nakon garancija da ce se svijet njegovog stripa dosljedno postovati u filmu, on je od "Nju lajna" dobio i do tada nevidjenu kontrolu: prava na mercandajzing, privilegiju izvrsnog producenta, plus bonus ako film zaradi vise od 35 miliona u SAD. Napravio je 55 miliona - i jos 25 u svijetu.

I tako, mozemo da ocekujemo rezultate ove interesantne ekskurzije majstora iz jednog medija u drugi, u, ako ne nepoznato a ono svakako novo i drugacije. Parazitizam Holivuda opstepoznata je stvar, osnova njegove stalne tematske regeneracije, ali bice vjerovatno vrlo zanimljivo vidjeti kako ce se Miler, Gejmen i ostali snaci na novom, donedavno prakticno neprijateljskom tlu.

(Objavljeno u banjaluckom nedjeljniku
"Republika", broj 3, 20. januar 2000.)




6. QMOVA KOLUMNA (15)

Bojan M. Djukic


Evo i drugog - poslednjeg nastavka naseg malog predloga za hrestomatiju. Nista posebno, ali interesantno kao jedno od vidjenja odredjenog aspekta posla unutar voljene nam profesije.

Uskoro stizu impresije vidjenijih pojedinaca o njihovom delanju u stripu, sve zapostavljenija KAD SAM BIO CRTAC setnja kroz blisku proslost, kao i poneki intervju, poput jednog sa momkom koji me nedavno zapita u jednom e-pismu da li jos ima vremena za njegove odgovore na moja pitanja posto ga posao poprilicno okupira... Sta sam mogao da odgovorim drugo do: "Nema veze, napisi mi kad budes imao vremena" coveku kome crtanje za MARVEL i IMAGE (Imidz) oduzima svaki trenutak... Eto, izletoh se i rekoh vec previse..!

Kako bilo da bilo, to je sve za sada. Prijatno citanje!

- - - - - - - -

Olovkarski pravilnik - drugi deo

By Rob Davis
Napisao Rob Dejvis

Dobro. Dakle procitali ste moj prvi OLOVKARSKI PRAVILNIK, je li tako? Neka od osnovnih pravila ste zauvek urezali na vasa cela unatraske kako bioste mogli da ih iscitavate u ogledalu svakog jutra dok perete zube, tacno? Sve sto je sad preostalo jeste da valja ubediti urednika ili predstavnika izdavaca na nekom salonu stripa kako ste vi sledeci Frenk Miler (Frank Miller), Bil Sijenkjevic (Bill Sienkiewicz), Dzon Bern (John Byrne) i td. - tacno?

Pogresno.

Zao mi je, devojcice i decaci, to ne ide tako lako. Cak i ako ste shvatili osnovna pravila trebacen strpljenja i istrajnosti i najverovatnije dobar broj godina e da biste dobili prvi posao za nekog od velikih budza.

Pre nekoliko godina bio sam zamenik poslovodje u velikoj prodavnici obuce. Osecao sam se frustrirano i bedno. Od kada sam procitao svoj prvi strip koji je nacrtao Dzek Kerbi (Jack Kirby) znao sam da zelim da postanem crtac stripova no ubedili su me da je to izvan mog domasaja. Kao odgovor na to ja sam se usidrio u neinteresantnim, nezadovoljavajucim, dosadnim poslovima bez ikakve perspektive. I najzad, prezasicen do neizdrzljivosti za okolinu, odlucio sam da sve napustim i zrtvujem zarad postajanja crtacem stripova. Izgubio sam posao u radnji sa cipelama (sto je samo bilo pitanje vremena), dobio drugi u prodaji gramofonskih ploca i provodio svaki slobodan trenutak u usavrsavanju mog umeca.

Jednog dana, menadzer lokalne striparnice (dobar drugar i moj vencani qm) mi je pokazao oglas prikacen na oglasnoj tabli u radnji. Pisac iz komsiluka je trazio crtaca da mu ilustruje scenario koji je na putu da bude prodat Arciju Gudvinu (Archie Goodwin) iz MARVEL-ovog Epika (Epic). Nazvao sam coveka, posetio ga u njegovoj kuci, pokazao mu svoj portfolio sa crtezima i po kratkom postupku stekao novog prijatelja i saveznika u borbi za objavljivanjem. Tip se zvao Stiv Miler/Steve Miller (koji je kasnije pisao Rust za NOW Comics i predstavljen je u DC-ovoj ediciji Patrola Osudjenih/Doom Patrol). Nazalost, posao sa Arcijem Gudvinom se nije ostvario, no sa Milerovim scenarijima najzad sam stekao materijal za ilustrovanje (posto ja nisam scenarista) i table za pokazivanje na uvid.

Ponovo u onoj lokalnoj striparnici, Stiv i ja smo videli najavu za kongres stripa koji se odrzavao nekih dvesta milja daleko. Tamo je trebalo da budu DC-ov Dik Djordano (Dick Giordano) i tadasnji glodur u First Comics Majk Gold (Mike Gold). Stigavsi na kongres Stiv i ja skupismo hrabrost da zaskocimo G-dina Majka Golda i podmetnemo mu nase table na uvid. Strpljivo je pregledao sve nase strane koje smo doneli i ljubazno nam rekao da imamo potencijala ali da treba da jos radimo na njemu. Sledecih pet godina Stiv i ja smo - sto zajedno, sto pojedinacno - nastavili da kontaktiramo sa G-dinom Goldom i po njegovom prelasku u DC. I najzad nam je nedavno (svakom posebno) G. Gold kazao da smo obojica zreli da budemo objavljeni u DC-u.

Dobro, objasnio sam kako je petogodislnje delanje dovelo do moguceg buduceg rada, sad hajd'mo jos malo unapred.

Nakon putesestvija da se sretnem[o] sa Majkom Goldom, proslo je par godina. Ja sam bio na svom drugom Cikaskom strip-kongresu i cekao u dugackom redu ispred vrata sobe za pregled portfolija. Vrlo ljubazna (i veoma trudna!) dama je prosla pored mene. Rece da radi za Mejfer Gejms (Mayfair Games), firmu koja pravi stone igre prema DC-ovim stripovima i da trazi crtace. Smesta sam poskocio i podigao svoj portfolio da me zapazi rekavsi: "Evo, pogledajte moje stvari!". Polako se spustila da sedne na pod (ne zaboravimo, bila je u drugom stanju) i cutke listala moje radove. Kada je zavrsila, vec su se i svi ostali iz reda, prirodno, gurali da joj tutnu svoje crteze pod nos. Kada je najzad zavrsila sa svima ostalima, ponovo mi je prisla, predala mi svoju vizit-kartu i rekla: "Mislim da mozemo saradjivati". Taj kontakt je postao moj prvi profesionalan posao i, kao dodatak u mojoj biografiji, pomoc u nalazenju daljeg angazmana.

Nekoliko godina kasnije, kada su Iron Crown Enterprises (ljudi koji prave stonu igru prema stripu Sampioni/The Champions) pokusavali da stupe sa mnom u kontakt (posto sam im ranije poslao svoju ponudu i potom se neocekivano preselio) ista ta gospodja (sada vise ne u drugom stanju) im je dala moju novu adresu i telefonski broj. Zapamtite: negujte dobre odnose sa svakim sa kime saradjujete.

Zahvaljujuci radu za Mejfer osecao sam samopouzdanje kada sam zamolio ljude sa Mo-Kan Festivala u Kanzasu da mi dozvole da budem njihov gost na bijenalu. Odgovorili su mi potvrdno. Prvi kongres te jeseni. Ispao je najproduktivniji na kojem sam ikada bio. Tu sam se upoznao sa Tonijem Kaputom (Tony Caputo) iz NOW Comics. Puno sam radio za njega; olovkirao sam, tusirao i upisivao slova. Takodje sam sreo R.A.Dzounsa (Jones)... Trenutno za njega olovkiram dva razlicita stripa! Upoznao sam i Stiva Ervina (Steve Erwin) - olovkara na DC-ovom Sah-matu (Checkmate) koji je bio jako predusretljiv u raznim situacijama sa svojim savetima.

To je bilo na jesen, sledeceg proleca probio sam se na malom SF-festivalu koji se odrzavao u mojoj blizini. Tamo sam upoznao Kirka Kritona (Kirk Chritton), u to vreme buduceg izdavaca Novosti za karijeru u stripu (Comics Career Newsletter). Tim kontaktom stekao sam novog saveznika i prijatelja. Kada je regularni scenarista stripa DAI KAMIKAZE (edicija NOW Comics koju sam ilustrovao) neocekivano napustio serijal, ja sam predlozio Kirka kao novog pisca. Kirk je potom presao na samizdat (gorepomenute Novosti...) na kome i ja danas saradjujem.

Mogao bih do u beskraj o tome kako sam sreo Pola Kuperberga (Paul Kupperberg) na Cikagokonu (Chicagocon) kasnije te godine. Posto mi se jezik nije totalno vezao od strahopostovanja kada mi je prisao da popricamo kao stari prijatelji, ispalo je da je aktivno zainteresovan za buducu saradnju sa mnom.

Do sada ste mogli da steknete predstavu. Morali ste da uvidite dve stvari koje namece moja prica. Budite agresivni! Zgrabite prednost svake date vam mogucnosti da napravite novi kontakt makar vam on isprva delovao kao nevazan. Odrzavajte ga sto boljim. Taj susret koji je toliko pomogao Kirku pretvorio se u nase Novosti za karijeru u stripu i mogucnost da moje ime stalno bude na uvidu mnogim urednicima, od kojih neko moze i da mi postane gazda jednog dana. Samo ne zaboravite da pomognete drugom coveku kad god vam se ukaze prilika. I kako je ispalo sa Kirkom, tako sam i ja stekao saveznika i prijatelja u proboju kroz zid koji deli amatere od profesionalaca, bas kao i on.

Ne zelim da izostavim najvazniji kontakt napravljen u zivotu - moju zenu. Kada bi svako ko cita ove redove imao supruge pune razumevanja i podrske kao sto se posrecilo Kirku i meni, pola bitke bilo bi unapred dobijeno. Da nije bilo bezrezervnog zeninog verovanja u mene, bilo bi nekoliko situacija koje bi me mozda navele da odustanem. Hvala ti, Tereza! Stoga, pronadjite supruga[-u] ili bliskog prijatelja koji ce vam trebati na vasem dugom, teskom putovanju. Potrebni su vam.

Hajde, trazite ih!

[Nastavice se..?]




7. STRIP AUTOR: NEBOJSA PEJIC

Strip Vesti


NEBOJSA PEJIC
1979. Novi Sad, Yugoslavia

Student akademije umetnosti u Novom Sadu, odsek grafike u klasi prof. Z.Djaka. Stripom se bavim od osnovne skole.

Adresa: Fruskogorska 31, 21000 Novi Sad

Izlozbe:
1997. Susreti skola stripa, Leskovac
1997. Strip i ilustracije u Kumulus klubu, Novi Sad
1997. Strip devedesetih, Novi Sad
1998. II Salon stripa, Nis
1998. TV izlozba / promocija na TV Novi Sad
1998. NS strip u Art klubu, Novi Sad
1998. Strip i ilustracije u klubu Incognito, Novi Sad
1999. Strip i ilustracije u klubu Dali, Novi Sad

Na njegovoj strani mozete videti specificno vidjenje Dosijea X.
http://www.unovomsadu.com/strip/sv/autori/pejinn/




3. KVINTALOVA TJEDNA KARTICA (23)

Darko Macan
darko.macan@zg.tel.hr


JULIA

Giancarlo Berardi i Ivo Milazzo su devedeset i sedme, nakon skoro cetvrt stoljeca, penzionirali kultnog iako nikad narocito prodavanog Kena Parkera i krenuli u nove vode. Milazzo je svoju vjestu ruku iznajmio Texu i Magico Ventu, a Berardi je promijenio zanr i za Bonellija kreirao Juliu - "pustolovine jedne kriminologinje" - s relativno mlakim rezultatom.

Valjda sam ocekivao Kena - njegovo veliko srce, tople price i beskrajno ljudsko platno westerna - pa su mi se porculanski hladna i dotjerana vanjstina Audrey Hepburn (modela za Juliu) i strogi zakoni krimica ucinili nedovoljnim, vea vidjenim, razocaravajucim. Serijski ubojica, otmica djeteta, pljackasi zatoceni u draguljarnici, bombas... svega smo se toga nagledali, a Berardiju nije uspjelo - kao sto mu je uspjelo u Parkeru - situacije toliko osvjeziti da prethodnike zaboravimo. Nemojte me krivo shvatiti, Berardi i dalje vjesto pise, neki ljudski detalji su i dalje nepopravljivo sarmantni, ali neke od njegovih navika pocinju iritirati (uvrstenje filmskih glumaca, epizodno u Parkeru, ovdje eskalira do zajednickog nastupa Malkovicha, Goodmana, Palminteria, Spaceya, Whoopi Goldberg...), a dodatne 32 stranice po broju djeluju kao nepotrebna tastina i podsjecaju nas na vrijeme kada je na manje prostora bolje krimice pisao kroz western. Rijetko te mehanicki djeluje i humor Goldbergove u ulozi Julijine sluskinje (nekako ne mogu Audrey i Whoopi zamisliti u istom filmu) i citav je rezultat tek malo bolji, malo vjestiji Nick Raider.

Od stvari koje funkcioniraju treba spomenuti obavezne scene prepirke Julie i kapetana ili njezin platonski Modesty/Willie odnos s lijepim privatnim detektivom. Uprkos tome, Juliji ne uspijeva doseci Modesty jer svoje emocije uvijek drzi pod kontrolom pa joj, i kad im naizgled popusti, ne vjerujemo. Hladno intelektualna Julia mozda je, kako mi je jedan autor sugerirao, svojim unutarnjim portretom bliza Berardiju kao osobi i zato njemu logican (laksi?) stvaralacki korak, ali je meni kao citaocu - bas kao i u nedavnom primjeru Zimoniceva napustanja drage mi Zlatke u ime dosadnih Kronika antipaticnog Keya - zao sto me autorova kreativna odluka lisila dijela citalackog gusta.




9. VESTI IZ SVETA


-"Last Day in Vietnam" Will Eisner-a
Najnovija graficka novela majstora stripa Will Eisner-a pod imenom "Last Day in Vietnam" ce izaci 12. jula 2000.godine u izdanju Dark Horse-a. Tekstove, intervjue i naravno slicice mozete naci na zvanicnom sajtu izdavaca preko kog se takodje knjiga moze i kupiti.
http://www.darkhorse.com



-TOP 10. ANOTHER UNIVERS
Nedeljna lista od 06.06.2000.godine. Ovu listu je uredio Steve Johnson.
http://www.AnotherUniverse.com/
1. Preacher #64
2. Starman #68
3. 100 Bullets #13
4. Astro City #22
5. Marvel Boy #1
6. Uncanny X-Men #383
7. X-Men: Children of the Atom #4
8. Thor #26
9. Rising Stars #8
10. X-Men Movie Prequel




10. TRAZI SE TEKST

Sztuka Fabryka



Do mene je, ima vec dve nedelje, stigao email koji mozete procitati u produzetku ovog teksta. Rec je o sansi da se napise tekst o srpskom stripu koji ce se naci na njihovom sajtu. Moja malenkost se nesmatra bas potpuno relevantnim, a bogami ni pisanje na engleskom mi nije jaca strana, da sam napisem takav tekst. Nije da ne bi mogao ali ovo je prilika da se zajednicki uradi tekst koji bi mogao i ubuduce, kao neki vid licne karte, da se daje i drugim stranim sajtovima. A naravno i da bude postavljen na nasim web stranama kako bi posetioci nasih strana imali i jednu takvu informaciju. Ovog puta je trazeno predstavljanje srpskog stripa, ali to neka bude inspiracija i drugim scenama sa prostora ex-yu da naprave slican tekst, mozda da ga ponude sami (nista bez nametanja) ovim ljudima. Svi takvi tekstovi bi nasli mesto i na sajtu SVesti, kao i u, jos uvek samo u najavi, engleskoj verziji SVesti koje ce krenuti samo da resim neke licne obaveze, da ne kazem probleme:)

Moj predlog je da citaoci predloze neke tekstove koji vec postoje ili da sami takav napisu, pa da taj tekst postavim na sajtu kako bi svi bili upoznati sa njim i kako bi mogli da daju sugestije kako bi tekst bio sto sveobuhvatniji. I kao takav da se naknadno prevede i salje drugim sajtovima.

Svi predlozi i sugestije ce biti objavljene u SVestima kao i finalna verzija teksta.

Bilo bi pozeljno da se sto pre krene sa tim tekstom kako bi i bio uradjen. Licno imam vec par adresa ljudi koji su zainteresovani za slicne tekstove, a verujem da ima i drugih koji bi imali kome da ustupe tekst.

* * *

S Z T U K A F A B R Y K A

Founded in the year 1937 by Pawel Hipcio. *

Hello,

We are preparing a page on our site about comics in Serbia. It will not be a webpage that will highlight the complete history and status of comics in Serbia. But a page that will give short information about comics in Serbia and when people are interested they can go to specialised websites that provides more information about this topic.

Therefore we are going to make a link to your site.

May we ask you also for your help, we would like to put some examples of the graphic style of the comics on our site. Only at our archive we have no comics from Serbia. Therefore we would like to ask you if you could send us a few gif-or jpg-files of serbian comics. Only one or two is OK, just to be used as illustration for this page. If you would like to contribute with some texts (English) then this will make us ofcourse very happy. Thanks in advance if you intend to participate.

Questions and remarks are allways welcome.

Greetings,
De Decker Geert
Advertising & Creative Services Manager
Sztuka Fabryka

ADDRESS:
Sztuka Fabryka - c/o De Decker Geert - Kerkstraat 290 - 9140
Tielrode - Belgium
Tel. & Fax (24 hours a day): ++32 (0)3-770 84 64
Mailto:Geert.De.Decker@village.uunet.be

[ADDRESS OF RESIDENCE] Address available only in case of visits.

=============================================
SZTUKA FABRYKA GALLERY -the internet project-
http://www.dma.be/p/amphion/sztuka/index.htm
A site for the promotion of activities in the international
independent music, publication and mail-art. Reviews of tapes,
CD's, vinyl, video, mags, zines, books, ... Information and
new contact addresses of labels, musicians, small-press,
websites and much more. Send us your current releases,
publications and media-data for promotion and review.
=============================================
Co-organiser of the international "Independent Music & Arts"-
-Festival, edition 13 somewhere in April 2001, soon to be
announced.
http://www.dma.be/p/amphion/sztuka/netwrk01.htm
=============================================
* Sztuka Fabryka is an artistic concept.




11. NEXT VISIONS DRUGI PUT

zmcomics


Ovog puta samo da ispravim propust iz proslog broja i da objavim email adresu ove kompanije. Naravno na zahtev velikog broja citalaca. Znaci citaju se SVesti i ljudi primete kada nesto nedostaje:)

Subject: New online comics company wants u !
From: "Next Visions" info@nextvisions.com




12. LINKOVI


- Zagorova stranica gde mozete naci i skeniranu
celu epizodu uz jos neke druge sadrzaje.
http://zagor.cjb.net/

- ASTER BLISTOK
http://galeb.etf.bg.ac.yu/~dracool/strip/aster.html




13. DATUMI


od 10. do 16. juna



Izvori: HiES, "Calendrier du centenaire", "Istorija Jugoslovenskog stripa" Slavka Dragincica i Zdravka Zupana, i monografija "Maurovic" Veljka Krulcica, "Pegaz" Zike Bogdanovica.




Ako znate nekog ko bi bio raspolozen da svakog petka dobije email sa STRIP VESTIMA, posaljite mi njegovu email adresu ili mu predlozite da nam se on sam javi i tako upise na mailing listu.

Zlatko Milenkovic

e-mail: zmcomics@EUnet.yu
web: http://members.tripod.com/~ZM97
web: http://www.unovomsadu.com/strip/zmcomics
Zlatko Milenkovic, Petra Drapsina 16, 21000 Novi Sad

STRIP VESTI SU BESPLATNE