prosli broj - arhiva - sledeci broj


STRIP VESTI #48
30.12.1999.


S A D R Z A J

1. STRIP RADIONICA NA NOVOJ ADRESI (Strip Vesti)
2. NOVINE NA SAJTU STRIP VESTI (zmcomics)
3. VESTI IZ SVETA (Strip Vesti)
-Technoperes #2
-TOP 10. Another Univers
4. LINKOVI
5. DATUMI (zmcomics)


Svi prilozi su vlasnistvo autora. U slucaju da zelite da ih na bilo koji nacin eksploatisete, molimo Vas da se obratite autorima priloga, koji su potpisani (uz potpis ce uvek ici i email adresa putem koje mozete kontaktirati autora), u slucaju da nisu potpisane mozete ih slobodno koristiti jer su to neautorizovane vesti ovog servisa, STRIP VESTI.


Sajt na kom cete uvek moci da procitate stare brojeve STRIP VESTI i
jos neke druge sadrzaje vezane za strip je na sledecoj adresi:
http://www.unovomsadu.com/strip/sv/index.htm


Evo nakrpih i ovaj novogodisnji broj, raspisao sam se i nemam sada vise snage za neki duzi uvodnik. I tako je sve receno u rubrikama ovog broja.

Mogu samo reci da je bilo uzivanje raditi ovih godinu dana na Strip Vestima i da pored svih uredjivackih, a bogami i ostalih, muka nameravam da istrajem.

ZAHVALJUJEM se svima koji su pomogli da Strip Vesti izlaze i da budu zanimljive, a mislim da su bile i uspesne.

Strip Vesti su uspele da do vas dodju u 48 redovnih brojeva i 13 vanrednih (racunajuci i nulti). Trenutno Strip Vesti stizu na vise od 230 adresa, medju kojima je i ne mali broj medija koji prenose informacije koje se njima cine zanimljive, cak se i nove redakcije pretplacuju na casopis kao na jedan vid news servisa. Sve u svemu moram priznati da sam malo od toga ocekivao kad sam pokretao Strip Vesti. No necu se zaliti ako su moja ocekivanja prevazidjena. Nadam se samo da su vasa ocekivanja zadovoljena, jer bez toga ni ja nemam prava da budem zadovoljan.

Tako, to je to. Ostaje mi da svima pozelim puno srece i uspeha u poslednjoj godini milenijuma.

SRETNA NOVA
2000
GODINA
S postovanjem,

Zlatko Milenkovic

POZIV NA SARADNJU i dalje ostaje aktuelan.


1. STRIP RADIONICA NA NOVOJ ADRESI

Novosadska strip radionica je od pre par nedelja na novoj adresi. Od sada svi zainteresovani mogu petkom od 15.30 do 18.30 svratiti na druzenje i rad na stripu, do Novosadskog Otvorenog Univerziteta (svima poznat kao Radnicki Univerzitet) gde se u ucionici na sedmom spratu mogu naci momci i devojke koji ce vas rado docekati.

Postoji pretnja da ce se tu u skorije vreme organizovati i skola stripa gde bi dolazili i predavali i neki poznati domaci strip autori. Ali o tome kada dodje vreme za to, pretnja je najavljena za februar.

Za sada stoji poziv da svratite do radionice makar i bili samo u prolazu kroz Novi Sad, jer novosadski mladi autori imaju sta da pokazu, a bogami spominju se i neki fanzini:)

Strip Vesti


3. NOVINE NA SAJTU STRIP VESTI

Uz novu godinu sajt Strip Vesti je doziveo nekoliko promena, nisu u pitanju vizuelne promene vec sadrzajne. Sto ce reci, otvorene su nove rubrike. Posto i tako nema materijala za broj, a zelja mi je da se i citaoci ukljuce, ili bar informisu, u obogacivanju sajta, koristim priliku da ukratko objasnim kako ce pojedine rubrike funkcionisati, sta ce vas tamo u buduce ocekivati i naravno kako mozete pomoci:)

-ARHIVA
Kao sto je poznato tu su arhivirani svi raniji brojevi, bice tu i rubrika Top10, zatim tekstovi koji su u SVestima objavljivani u nastavcima te su objedinjeni, poput teksta o Mangama, kao sto ce i Wattersonov tekst biti objedinjen kada bude kompletiran. Pokloni, posao za autore i mozda po nesto...

-Nedeljni STRIP
Vec dugo najavljujem da ce na sajtu krenuti nedeljni strip, i sada napokon mogu objaviti da je krenuo. Trenutno se sada na sajtu nalaze kaisevi Simona Vuckovica (Kotor), Nebojse Bacica i Oljace Mladena (Novi Sad). Svakog utorka cete na toj strani moci da citate nove kaiseve, za sada nece biti arhivirani ranije objavljeni stripovi vec ce na sajtu biti predstavljeni samo nedelju dana. U sledecim brojevima SVesti ce biti i predstavljeni autori koji se nalaze na toj stranici. Takodje zelim da NAPOMENEM da je stranica otvorena za sve one koji imaju stripove za takvu stranicu. Znaci kaisevi, mogu to biti samo gegovi a moze i strip u nastavcima. To je nacin da se predstave novi stripovi i da za neko odredjeno vreme ti stripovi steknu svoju publiku. Broj stripova nije ogranicen, moja licna zelja je da ta stranica izgleda poput nekih stranih novinskih strana sa nizom strip kaiseva, sto ne znaci da ce sa vecim brojem stripova njihove dimenzije biti smanjivane, jer za razliku od novina web strana ima ogranicenja samo u sirini:).
Tako da ovo smatrate pozivom na saradnju...

-Strip INTERVJU
Kao sto ste i ranije mogli videti ovde se izdvajaju svi intervjui objavljeni u SVestima s tim da se uz recimo intervjue Baneta Kerca i Bojana Kovacevica mogu videti i ilustracija tj. strip, koji nisu mogli ici u SVestima zbog velicine fajla.

-Strip RECENZIJE
Znate sta su recenzije stripova i zeljno ih cekam kao priloge u SVestima, a ovde posle bivaju izdvojene:)

-Strip FANZINI
Strana na kojoj besplatno mozete oglasiti svoje fanzine, sa informacijom kako se mogu kupiti i gde,...

-Strip AUTORI
Ovo je potpuno nova rubrika i ima za cilj da arhivira biografije strip autora. Autori ce se predstavljati sa po jednom strip tablom i biografijom (sto detaljnijom tako da moze i da se redovno dopunjuje), biografija bi trebalo da bude i na engleskom (za strane izdavace:) sto cete sami morati da uradite jer nisam u mogucnosti da obezbedim prevodjenje.
Svake nedelje ce biti predstavljen po jedan autor (takodje i u Strip Vestima), da bi strana tog autora, kad ga zameni novi, ostala u arhivi autora poredjanoj po abecednom redu tako da trajno ostaje predstavljen na sajtu, gde ubuduce redovno mogu da se dopunjuju i azuriraju biografije. Naravno bice tu predstavljeni i autori iz nase istorije stripa koji nisu vise sa nama, ali oni nece biti na taj nacin prezentirani, vec ce se jednostavno postaviti njihova strana na sajtu i oglasiti to u SVestima.
Sto ce reci, SALJITE svoje biografije emailom i fotokopije svojih strip tabli (samo jedna je dovoljna) na moju kucnu adresu klasicnom postom, a ja cu to stavljati na sajt. Zelja mi je da to sto pre krene, vec za nedelju-dve.

-Strip SKOLA
Kada se budem raspitao o mogucnostima da na sajt postavim neke skole stripa koje su kod nas bile objavljivane, onda cu verovatno da ih, koje mi budu dopustene, postavim na ovoj strani. A osim toga nameravam, vrlo uskoro, da pocnem sa slanjem emailova autorima koji ce odgovarajuci na pitanja (poput email intervjua) otkrivati svoje tajne zanata, format crteza, pribor, nacin rada,... Tako, spremajte odgovore, a ja cu pitanja, ako neko ima nekih sugestija oko pitanja neka mi se slobodno javi, jos je u toku formulisanje pitanja.

-Strip TEKSTOVI
Rubrika gde ce biti prenoseni tekstovi iz raznih publikacija kako bi se moglo sve naci na jednom mestu. Zelja mi je da, naravno uz dopustenje autora tekstova, na internet prebacim sto veci broj (sve sto je ikada kod nas objavljeno:) tekstova koji su kod nas objavljivani a ticu se stripa. Tu bi se tekstovi mogli traziti po autorima, publikacijama i datumima. Trebace vremena za to, ali neko to mora zapoceti da radi, a kraja nece biti dok je stripa... Ovde su na potezu autori tekstova:)

-Strip KALENDAR
Kao i do sada ce se popunjavati novim datumima i tako pokusati vremenom da bude mala istorija stripa. S tim da cu, dodatno, godine od kada idu Strip Vesti (1999) obradjivati kao posebne stranice gde ce detaljno biti obelezena sva desavanja u jednoj godini, sad je to moguce...

-STRIPOGRAFIJA
Ovde bi trebalo da se vremenom hronoloski obrade sva izdanja, sa datumima i sadrzajima pojedinacnih brojeva. I za to ce trebati vremena i pomoci...

-Strip FONTOVI
Za sada se na ovoj strani nalazi samo par linkova gde se mogu "skinuti" besplatni fontovi koji se, izmedju ostalog, mogu koristiti i za upisivanje teksta u strip baloncice. Bice tu i novih linkova ali je prevashodno namera da se tu mogu nabaviti domaci fontovi za stripove, da li ste ih vi sami napravili ili preradili nije bitno ali da mogu da posluze za rad na stripu.

-Strip KNJIZARA
Rubrika koja zvrlji prazna i ceka zainteresovanu stranku da se tu predstavi.

-Strip BERZA
Besplatni oglasi tipa kupujem, prodajem, menjam, STRIPOVE i tome slicnih stvari.

-Strip LINKOVI
Za sada predstavljaju sve poznate ex-yu linkove posvecene stripu. Uskoro ce se tu otvoriti mogucnost da se traze i strani linkovi izdavaca, festivala,.... sve ono sto se objavljuje u SVestima i sto citaoci SVesti preporuce. Naravno to ce biti tako uradjeno da ipak nas strip bude u prvom planu, a ostali linkovi kao dodatne opcije. Ipak je najvaznije propagirati nase sajtove i nase strip autore:)

zmcomics


3. VESTI IZ SVETA

-TECHNOPERES #2
U Francuskoj je u izdanju Humanoides Associes-a izasao i drugi album iz serijala "Les Technoperes", koji po scenariju Zodorovskog crta novosadjanin Zoran Janjetov a kolorise Fred Beltran.
Album se dobro prodaje i odlicno je prihvacen od citalaca, sto album takvog kvaliteta svakako i zasluzuje. No o svemu vezanom za ovaj album i Zorana Janjetova cete citati u jednom od sledecih brojeva u, racunam, poduzem intervjuu.

-TOP 10. ANOTHER UNIVERS
Nedeljna lista od 29.12.1999.godine. Ovu listu je uredio Mike O Connell.
http://www.AnotherUniverse.com/
1. Divine Right #12
2. 4 Horsemen #1
3. Hitman #46
4. Wonder Woman #153
5. Planetary #8
6. Deadpool #37
7. Millennium Edition: The Man of Steel #1
8. Batman Haunted Gotham #1
9. Deathlok #7
10. Year in Review: Spider-Man #1

Na drugom mestu se nalazi prva sveska (od 4) mini serije "4 Horsemen" koju po scenariju Robert Rodi-ja crta hrvatski strip autor Esad Ribic, koji je takodje uradio i korice za ovo izdanje


4. LINKOVI

Jos jedna odlicna strana posvecena Alan Fordu

-ALAN FORD - Grupa TNT, Vedran Jelenic - CRO,Zagreb
http://www.geocities.com/TimesSquare/Stadium/8150/AlanFord/


5. DATUMI

od 31. decembra do 6. januara

31. decembra 1948. Rodjen je Patrick Cothias u Parizu. Po njegovim scenarijima su radjeni mnogi poznati serijali: "L'empreinte" Loisel, "Sylvio le Grillon" Luguy, "Snark Saga" "Trafic" i "Memory" Sternis, zatim "Les 7 vies de l'Epervier" Juillard, "Orn, coeur de chien" Taffin, "Coline Maillard" avec Carrere, "Le Vent des Dieux" i "Les Eaux de Mortelune" Adamov, "Au nom de tous les miens" Gillon, itd.

3. januara 1924. Rodjen je Andre Franquin poznat po stripovima kao sto su Gaston Lagaffe, Marsupilami, comte de Champignac, Zorglub (Dupuis), Petit Noel, Modeste et Pompon (Himalaya), Idees Noires (Audie),...

4. januara 1961. Rodjen je Arno, poznat po stripovima Alef-Thau (Humanoides Associes) et d'Anton Six (Albin Michel).

4. januara 1966. Pocinje da izlazi Bernard Prince (Lombard). Strip je crtao Hermann po scenariju Greg-a.

6. januara 1832. Rodjen je Gustave Dore, ilustrator koji je poznat po ilustrovanoj bibliji, koja je uradjena tako da je mnogi smatraju pretecom stripa.

Izvori: HiES, "Calendrier du centenaire", "Istorija Jugoslovenskog stripa" Slavka Dragincica i Zdravka Zupana, i monografija "Maurovic" Veljka Krulcica, "Pegaz" Zike Bogdanovica.


Ako znate nekog ko bi bio raspolozen da svakog cetvrtka dobije email sa STRIP VESTIMA, posaljite mi njegovu email adresu ili mu predlozite da nam se on sam javi i tako upise na mailing listu.

Zlatko Milenkovic

e-mail: zmcomics@EUnet.yu
web: http://members.tripod.com/~ZM97
web: http://www.unovomsadu.com/strip/zmcomics
Zlatko Milenkovic, Petra Drapsina 16, 21000 Novi Sad

STRIP VESTI SU BESPLATNE