prosli broj - arhiva - sledeci broj


STRIP VESTI #38
23.10.1999.


S A D R Z A J

1. RADOVAN DEVLIC ZA GLENAT (C.K.)
-Glenat trazi crtace iz Jugoslavije
2. HYPNAGOGIC REVIEW #3 (zmcomics)
3. PANCEVO, 15. OCT (Volodya)
4. RAZGOVOR O ITALIJANSKOM STRIPU (Vladimir Palibrk)
5. ENCIKLOPEDIJA ITALIJANSKOG STRIPA (Carlomaria Pilloni & A.Z.)
6. CRTANI ROMANI SHOW (Darko Macan)
7. KONKURS ZA FANTAZI ILUSTRACIJU
8. LINKOVI
9. DATUMI (zmcomics)


Svi prilozi su vlasnistvo autora. U slucaju da zelite da ih na bilo koji nacin eksploatisete, molimo Vas da se obratite autorima priloga, koji su potpisani (uz potpis ce uvek ici i email adresa putem koje mozete kontaktirati autora), u slucaju da nisu potpisane mozete ih slobodno koristiti jer su to neautorizovane vesti ovog servisa, STRIP VESTI.


Sajt na kom cete uvek moci da procitate stare brojeve STRIP VESTI i
jos neke druge sadrzaje vezane za strip je na sledecoj adresi:
http://www.unovomsadu.com/strip/sv/index.htm


Kao sto sam u proslom, vanrednom, broju obecao novi broj stize u subotu 23. oktobra. Broj je bogat i verujem zanimljiv i pored toga sto nedostaju vesti iz sveta. Trenutno nisam bio u mogucnosti da i to pripremim jer me je pogodila "strasna i opaka bolest" od koje se ne umire, ali koja me je prisilila da drasticno redukujem sve svoje aktivnosti osim pijenje caja i lezanja. No to ce sve ubrzo doci na svoje mesto. Malo sam iskoristio atraktivnost informacije objavljene u proslom vanrednom broju kako bi malo odlozim rad na ovom redovnom broju.

Jedna od lepih vesti je ta da je autor ovog uvodnika pre par sati dogovorio polucasovnu emisiju o stripu koja ce jednom nedeljno biti emitovana na novosadskoj radio stanici "021". Ako tehnicke mogucnosti i velicina fajla dozvole, emisija ce biti dostupna i na sajtu Strip Vesti u Real audio formatu. Ali o tome kasnije, prvo emisija da krene sa emitovanjem.

S postovanjem,

Zlatko Milenkovic

POZIV NA SARADNJU i dalje ostaje aktuelan.


1. RADOVAN DEVLIC ZA GLENAT

Izdavacka kuca Glenat je postpisala ugovor sa hrvatskim autorom Radovanom Devlicem za realizaciju prvog toma (46 kolor tabli, plus slika na naslovnoj strani) historijsko-mitoloskog stripa-ciklusa po scenariju C.Kopeczky za svoju najpopularniju kolekciju "Vecu" -Dozivljaj. Serija nosi naslov "Taltosh", i prica se odigava u srednjoj evropi 1540-ih godina.

Najveca imena francusko-belgijskog historijskog stripa objavljuju u kolekciji Vecu, kao na primer:
Cothias/Juillard: Crvena Maska; Hermann: Tornjevi Bois-Maury-a; Franz: Lutke od Slonovace; Cothias/Adamov/Gioux: Vetar Bogova; Bardet/Dermaut: Staze Malefosse-a; Dufaux/Griffo: Giacomo C.; Pellerin/Kraehn/Pierret:Odsecene glave orlova; J.F.Charlles/Ersel: Pioniri Novog Sveta; Giroud/Detgorney: Louis "Baksuz"; Swolfs/Eric/Legein: Dampierre; Convard/Bihel/Mosdi: Naslednici sunca; Bardet/Arnoux/Klimos: "Zitokosi" Timon; Jullard/Martin/Denoel: Arno; Giroud/Savey:Taiga; Corteggiani/Suro: Sundance...i mnogi drugi.

Objavljivanje albuma je predvidjeno za jesen 2000 godine.

* * *

-Glenat trazi crtace iz Jugoslavije
Grupa Glenat (Vents d'Ouest, Zenda, US Comics, Catalan Comics) - - koja je postala najveci francuski strip izdavac (vise od 2200 naslova) odkada je Dargaud izgubio prava za Asterix zeli da stupi u kontakt sa Gospodom: Milan Ilic-Laki, Rade Tovladijac, Rajko Milosevic-Gera, Pavel Koza, Leonid Pilipovic, Marinko Lebovic i Darko Perovic.
Kontakt:
mailto:Kalux@wanadoo.fr
http://www.glenat.com


2. HYPNAGOGIC REVIEW #3

Aleksandar Zograf, verovatno najaktivniji strip autor na nasim prostorima, nam je pruzio sansu da jos jednom zavirimo u njegov imaginarni svet koji stvara belezeci vizije iz polusna. Rec je o novoj, trecoj po redu, svescici pod nazivom "Hypnagogic Review".

Radi se o jos jednoj zbirci crteza u kojim je autor iz dana u dan belezio svoje vizije iz onog tananog i tajanstvenog sveta, ili mozda bolje reci trenutka, izmedju jave i sna, i tako nam poklonio deo sebe. Jedan broj ilustracija je nastao i u vreme bombardovanja tako da se moze osetiti dah tih vremena, mada se ne moze osporiti ni vizionarstvo ilustracija koje su ranije radjene.

Na kraju svescice se nalazi i pismo Matthias Lehmann-a, francuskog autora koji samostalno izdaje knjizice magazine. Svescica ima 16 strana i, kao i prosli broj, ima kartonske korice. Moze da se naruci tako sto se posalje 1DM CASH u dinarskoj protivrednost + postarina (u domacem saobracaju) ili 2 americka dolara, postarina uracunata (za inostrane citaoce) na adresu:

Sasa Rakezic, P.F. 163, 26000 Pancevo, Jugoslavija.

zmcomics


3. PANCEVO, 15. OCT

Postovani,

posto su se neki od vas javili sa zeljom da citaju o tome kako je vece proteklo, saljemo vam kratak izvestaj:

Hvala na paznji svima koji su se pojavili (sami znaju kako je bilo), a oni koji nisu bili, propustili su par nadasve interesantnih video zapisa iz Kuhinje, video mix stripova i fanzina, kao i fantasticnu svirku NUP-a i Zontaga, podrzanu kasnije i nastupom mladjih bendova Potus Ikar i Sklop. Najzanimljiviji od svega je bio sastav publike, koja se od pocetka veceri non stop menjala, te dok su jedni (zainteresovaniji za tribinu odrzanu na pocetku veceri) odlazili, drugi su se pojavljivali. Na berzi je, pored fanzina, bilo moguce nabaviti i nosace zvuka benda NUP po ekstra pristupacnim cenama, kao i (tek izasao iz stampe) ratni dnevnik u stripu Zorana Jovica - Letaca, bubnjara NUP-a.

Veceri je prisustvovao i Karlomarija Piloni, saradnik italijanskih casopisa "Schizzo" i "Mucchio Selvagio", a bilo je i dzabe piva. Na veliku zalost prisutnih, Sinan se nije pojavio.

Veliki pozdrav,

Volodya


4. RAZGOVOR O ITALIJANSKOM STRIPU

U utorak, 19. oktobra sa pocetkom u 20:00, u galeriji "Dvoriste" centra za kulturu Pancevo, odrzan je razgovor o italijanskom stripu. Gost veceri je bio Karlomarija Piloni, saradnik italijanskih casopisa "Skico" i "Mukio Selvadjo", a razgovor je vodio Aleksandar Zograf. Publika je imala priliku da se upozna kako sa istorijom italijanskog stripa, tako i sa danasnjim stanjem i tokovima na italijanskoj sceni. Bilo je reci o brojnim publikacijama i autorima, medju kojima su i Il Corriere dei Picoli, Linus, Frigidaire, Cannibale, Mano, Rasputin, zatim Antonio Rubino, Sergio Tofano, Pazienza, Liberatore, Massimo Mattioli, Francesca Ghermandi, Massimo Semerano i drugi. Po zavrsetku ovog opsirnog predavanja, zainteresovani posetioci su imali priliku da i sami bace pogled na jedan izbor iz danasnjih publikacija koje se bave stripom u Italiji.

Vladimir Palibrk


5. ENCIKLOPEDIJA ITALIJANSKOG STRIPA

F U M E T T O: MALA I LICNA ENCIKLOPEDIJA ITALIJANSKOG STRIPA

Il Corriere dei Piccoli, list osnovan 1909., verovatno je najpoznatiji casopis koji je objavljivao radove (uglavnom) italijanskih autora namenjenih deci. Bio je to list u kojem su mnogi italijanski strip crtaci dosli u priliku da objavljuju i da se razvijaju (iako treba reci da su americki stripovi, u vreme fasizma, bili neko vreme zabranjeni). Tokom dvadesetih i tridesetih godina, vecina decijih stripova nije posedovala "baloncice" (koji su smatrani za odvec "americke" ili nedovoljno "poucne"), vec prozu u stihovima ispod kvadratića. Najpoznatiji autori ovog vremena su Antonio Rubino (koji je stvarao u Art Deko stilu) i Sergio Tofano (njegov glavni junak Signor Bonaventura je komicni lik, koji je za svoja dobra dela uvek bio nagradjivan imaginarnom novcanicom od milion lira, sto je kasnije - zbog inflacije - bilo zamenjeno milijardom lira).

Nakon rata, autori kao Dino Battaglia, Hugo Pratt, Sergio Toppi i Jacovitti (izmedju ostalih) su takodje objavljivali u C.d.P. Zlatno Doba je trajalo sve do sedamdesetih godina.

Magazin Linus, osnovan 1965. godine, je predstavio americke stripove, kao Peanuts - uticajuci na promenu ukusa italijanskih citaoca. Bio je to casopis koji je bio vise od strip literature - s obzirom da je takodje unosio neke politicke teme, obracajuci se, po prvi put, odraslim citaocima stripa. Guido Crepax, Hugo Pratt, Altan i strani autori kao Feiffer i Watterson su bili nesto kao zastitni znak lista. Tokom sedamdesetih, Linus je bio simbol post-sezdesetosmaske generacije, i još i danas se moze pronaci na svakom kiosku u Italiji.

Frigidaire je počeo da izlazi novembra 1980. godine - bila je to sledeca "velika stvar" italijanskog stripa. Medju osnivacima lista bili su Liberatore, Pazienza i Massimo Mattioli, koji su pre toga objavljivali u magazinu Cannibale. Bila je to mesavina novog grafizma, politickih tema, neobicnih reportaza, natpisa o novotalasnoj muzici i stripova sa potpuno novim stavom prema kulturi i zivotu. Legendarni likovi su nastali na stranicama magazina Frigidaire - Ranxerox, Squeak the Mouse i Snake Agent, kao i radovi zasnovani na stvarnom zivotu - koje je stvarao Andrea Pazienza, koji je postao pravi pravcijati mit, cak i za mnoge citaoce koji nisu bili tipicni citaoci stripa. Frigidaire je bio publikacija zahvaljujuci kojoj su prostor dobili clanovi strip-grupe Valvoline (Mattotti, Igort, Brolli, etc), ciji je projekt bio da prevazidju tradicionalne koncepte o stripu (spajajuci strip sa muzikom i dizajnom). Takodje, u ovom casopisu su objavili svoje radove i predstavnici najmladje generacije strip autora (koji ce kasnije postati dobro poznati), medju kojima Francesca Ghermandi, Massimo Semerano, Stefano Ricci, Davide Toffolo, Giuseppe Palumbo.

Tokom devedesetih, nije bilo novih strip magazina koji bi dopirali do kioska (osim erotskih, kao Blue i Selen ), ali mali nezavisni izdavaci su se pojavili na sceni. Javna institucija i biblioteka Centro Fumetto Andrea Pazienza iz Kremone (u saradnji sa nezavisnom organizacijom Altervox) je promovisala mlade, samosvojne autore putem strip-edicije Schizzo presenta. U isto vreme, pojavili su se drukciji nezavisni casopisi poput Mano, mali izdavaci kao Rasputin, i strip fanzini (Kerozene, Interzona, Fagorgo, etc), koji pokusavaju da iznadju nove mogucnosti unutar 99% mainstream strip scene kakvu mozete da pronadjete u Italiji (Bonelli, Disney, manga, superheroji).

Carlomaria Pilloni
(u saradnji sa Aleksandrom Zografom)


6. CRTANI ROMANI SHOW

CRTANI ROMANI SHOW pomaknuti za (valjda finalno) 25-28.11. U Zagrebu, valjda u KICu. Informacija, sstono se vidi, prssti od sigurnosti.

Tico (od Endema) radi strip rubriku u mrezznoj verziji Studentskog lista: http://www.sl.hr pa slijediti link za strip (a radi on i film, gdje u rubrici ZZuccna kesica mozzete pljuvati po The Phantom Menaceu i tako to).

Darko Macan


7. KONKURS ZA FANTAZI ILUSTRACIJU

Exibition/Contest Rules

1. All participians who wish to have works entered must pay a five dollar ($5) entry fe for each piece they enter. All artworks must be of the cimic book/fantasy genre, and must measure 18" by 24" or smaller. All pieces will be returned after the exhibition.

2. There will be three categories of artwork:
- Color (full color finished piece)
- Pen and Ink
- Pencil

3. Any entrant may at any time during the course of the exhibition, sell their artwork to any interested party. The entrant then receives the total proceeds from the sale. No commission or fee is charged for the sale to either the selling or purchasing party.

4. A total of seventy five (75) pieces of original art will be selected to be exhibited: twenty-five (25) from each category. This number is subject to change depending upon the total number of pieces entered in each of the three categories. On the morning of the last day of the exhibition (Sunday, November 14-th 1999), the selection of the winner in each category shall be made.

5. A panel of judges, numbering no less than three, shall be the sole determinants for the winner in each category. The selection of judges shall be sole province of Michael Carbonaro of Big Apple Conventions. The winning selections shall be determined by a simple majority vote. In the event of a tie, Michael Carbonaro or a designee shall cast the final determining vote.

6. The decision of the judges is final.

7. The winning piece in each category shall then be tendered an offer in accordance with the following schedule:
* Color (full finished piece):
- 1st Prize - $20,000.
- 2nd Prize - $10,000.
- 3rd Prize - $5,000.
* Pen and Ink:
- 1st Prize - $7,500.
- 2nd Prize - $2,500.
- 3rd Prize - $1,000.
* Pencil:
- 1st Prize - $2,500.
- 2nd Prize - $1,000.
- 3rd Prize - $500.

8. The winner has the option of accepting or rejecting the offer. Should the offer be accepted, the winner then sells the artwork to the buyer and thereby relinquishes any and all rights, present and future, to the artwork, including, but not limited to publishing, reproduction, display, and selling thereof. The purchaser of the artwork thereby becomes the sole owner, and gains as a result all pertinent rights and privileges associated with the artwork.

9. The winners in each category shall be paid within one week of the acceptance of their respective offers.

10. Neither Michael Carbonaro or Big Apple Conventions shall be held liable for any results arising either directly or indirectly as a consequence of this convencion or exhibition. Taxes due are the sole responsibility of the winners. No warranties or remedies of any kind are expressed or implied. All entrants must agree to abide by the rules herein contained.

The National Comic Book, Comic Art and Fantasy Collectible Show
Big Apple Collectible Conventions
74-05 Metropolitan Ave. Second Floor
Middle Village, NY 11373
718.326.2713
mailto:contact@ba2k.net

------------------------------------

Application Form for the November 12-14, 1999
Big Apple Conventions Original Comic/Fantasy Art Exhibition

Send or bring your completed application and artwork entry to:
Big Apple Conventions Dept. BAC-ART
74-05 Metropolitan Avenue 2nd Floor
Middle Village, NY 11379

By submitting this application the entrant is hereby agreeing to abide by the rules of the contest. The entry fee is $5 per submitted piece. Each piece must be original, non-published artwork and must be 18"x24" or smaller. All non winning entrants can be picked up at the conclusion of the exhibition; those pieces not picked up shall be sent back to the entrant.

Name:____________________________________ Age:_______________
Address:_____________________________________________________
City:____________________ State:_______________ Zip code:_________
Telephone Numbers: Home:________________ Work:_________________
Beeper/Pager:___________________________ Fax:__________________
E-Mail Address:_______________________________________________
Name of piece:________________________________________________
Brief description of piece:________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________
Signature:____________________________________________________
Signature of parent or guardian (if entrant is under 18 years of age):
___________________________________________________________

Additional info: call 718-326-2713. Good luck!! Yours in comix,

Mike Carbonaro.


8. LINKOVI

-Recenzija Zografove knjige "Dream Watcher"...
http://www.salonmagazine.com/books/feature/1999/10/13/zograf/index.html


9. DATUMI

od 15. do 28. oktobra

18. oktobra 1973. Umro je Walt Kelly u Hollywoodu, California. Radio je na stripu Pogo.

20. oktobra 1889. Rodjen je Frank Godwin, u Washingtonu, D.C.. Radio je na Connie, Roy Powers, Rusty Riley.

20. oktobra 1906. Rodjen je Crockett Johnson u New Yorku. Radio je na stripu Barnaby.

20. oktobra 1935. Umro je Sydney Smith u Trudehurstu, Wisconsin. Radio je na The Gumps, Old Doc Yak.

21. oktobra 1878. Rodjen je Gus Mageru u Newarku, New Jersey. Jedan od veterana stripa, radio je na Hawkshaw the Detective, The Monk Family.

22. oktobra 1954. Umro je George Mcmanus u Santa monici, California. Radio je na Bringing up Father (Porodica Tarana), The Newlyweds, Nibsy the Newsboy, Panhandle Pete, Rosie's Beau.

22. oktobra 1963. Umro je C.D.Russell u Bronxu, New York. Radio je na Pete the Tramp.

23. oktobra 1920. Rodjen je Bob Montana u Stcktonu, Kalifornija. Radio je Archie.

28. oktobra 1925. Rodjen je Leonard Starr u New Yorku. Radio je Little Orphan Annie, On Stage.

28. oktobra 1983. Umro je Otto Messmer u Teanecku, New Jersey. Tvorac je stripa i animiranog filma Macak Felix (Felix the Cat).

Izvori: HiES, "Calendrier du centenaire", "Istorija Jugoslovenskog stripa" Slavka Dragincica i Zdravka Zupana, i monografija "Maurovic" Veljka Krulcica, "Pegaz" Zike Bogdanovica.


Ako znate nekog ko bi bio raspolozen da svakog cetvrtka dobije email sa STRIP VESTIMA, posaljite mi njegovu email adresu ili mu predlozite da nam se on sam javi i tako upise na mailing listu.

Zlatko Milenkovic

e-mail: zmcomics@EUnet.yu
web: http://members.tripod.com/~ZM97
web: http://www.unovomsadu.com/strip/zmcomics
Zlatko Milenkovic, Petra Drapsina 16, 21000 Novi Sad

STRIP VESTI SU BESPLATNE