prosli broj - arhiva - sledeci broj


STRIP VESTI #34
23.09.1999.


S A D R Z A J

1. ZRENJANINSKI STRIP KLUB (Sir Oliver Popovich)
2. BONE U BEOGRADU (vsm99 (copycat) & propas' komics)
3. VESTI IZ SVETA (zmcomics)
-Rayo rojo
-Boule & Bill - 40. rodjendan
-Ray Kitt
4. LINKOVI
5. DATUMI (zmcomics)


Svi prilozi su vlasnistvo autora. U slucaju da zelite da ih na bilo koji nacin eksploatisete, molimo Vas da se obratite autorima priloga, koji su potpisani (uz potpis ce uvek ici i email adresa putem koje mozete kontaktirati autora), u slucaju da nisu potpisane mozete ih slobodno koristiti jer su to neautorizovane vesti ovog servisa, STRIP VESTI.


Sajt na kom cete uvek moci da procitate stare brojeve STRIP VESTI i
jos neke druge sadrzaje vezane za strip je na sledecoj adresi:
http://www.unovomsadu.com/strip/sv/index.htm


Ovaj broj ispade nekako kraci no obicno, ali ce zato sledeci biti sigurno bogatiji. Uskoro ce na sajtu krenuti nedeljni strip kaisevi, tako da podsecam sve zainteresovane koji imaju sta da ponude za tu stranu da se jave. Finansijski to nece biti pokriveno, nisam u mogucnosti da placam radove, to cisto moze dobro doci kao promocija stripa i autora, uvek postoji sansa da neko vidi vase stripove i da to dozivi stampanje. Za sada ce sigurno ici tri stripa. Strip kaisevi ce se menjati svakog ponedeljka.

Imam samo jos jednu molbu za kraj, ako neko zna neki zoo vrt gde mogu da se vide Nindja kornjace neka mi javi, klinac me je to danas pitao u autobusu dok je prelistavao novi album sa samolepjivim slicicama. Inace u pitanju je nova mutacija Nindja kornjaca koji sada imaju 18 godina i novog zenskog clana. Industrija radi svoj posao, ne znam da li se neko seca onog starog underground stripa s kojim je sve pocelo, neki to zovu "americki san". Sta bi na to rekao gospodin Watterson?

S postovanjem,

Zlatko Milenkovic

POZIV NA SARADNJU i dalje ostaje aktuelan.


1. ZRENJANINSKI STRIP KLUB

Zrenjaninski strip klub

Dakle, zrenjaninski strip klub, nepoznat kao i Smart Comics.

Klub okuplja oko 20 clanova, s tim sto su mnogi neredovni (razlog je i to da su neki iz drugih mesta ili gradova, pa nisu u mogucnosti da dolaze; ali, da budemo iskreni, mrzi ih), pa nas otprilike ima oko petorica vernih fanatika. Kao pocasni clan kluba je Niklola Stiklica. A danas nam je bio u poseti i Vladimir Vesovic.

Januara '99. je izasao nulti broj Elastique-a. Nije radjen radi love, vec za nasu i tudju dusu (takodje u nameri da se i Zrenjanin pokaze jer nikad ranije takav projekat nije bio izveden).

Pored stripova, u casopisu se nalaze i dva teksta (prvi o umornim super herojima, a drugi o tzv. anti-stripovima, autori su clanovi) i intervju sa Banetom Kercem. Glavni urednik je Aleksandar Babic, upis'o fakultet; odgovorni Miso Zivanov, takodje upis'o fakultet. Nismo striktno opredeljeni za neki Zanr ili stil, ali ne praktikujemo puno underground i trudimo se da nam radovi sto bolje izgledaju (i kvalitetnije). S Fondom za otvoreno drustvo pokusavamo da uspostavimo deal i time obezbedimo matrijalnu podrsku za konacno, prvo izdanje Elastique-a.

Za dodatne informacije o casopisu i drugim dzidza-bidzama koje vas zanimaju okren'te broj 023/35-057.

Many wet greetings from
Sir Oliver Popovich


2. BONE U BEOGRADU

Zeleli bi da vas obavestimo da radimo fanzin izdanje prvog broja stripa boun (Bone) jer za bogatu pirateriju nemamo para a ni ljudi nemaju para da kupuju luxuzna izdanja. Strip ce najverovatnije biti na formatu b5 ali mozda i a4 (pravi onaj americki format je neizvodljivo napraviti bez velikih troskova) ali cemo se truditi da to bude sto kvalitetnije. Usput molimo sve zainteresovane knjizare da nam se jave da bi se eventualno dogovorili o distribuciji stripa. Puno vam hvala za strip vesti super su samo nastavite tako.

"Bone" ce biti gotov u oktobru. I da ponovimo "ocajnicki trazimo distributere i prihvatamo svaku pomoc".

vsmcopycat@hotmail.com

VSM99 (COPYCAT) & PROPAS' KOMICS


3. VESTI IZ SVETA

-RAYO ROJO
RAYO ROJO je naziv dokumentarnog filma o zivotu, smrti i stripu, koji je rezirao Jose Luis Cancio. Film kao osnovnu temu ima pricu o nepoznatima licnostima koji su zaljubljenici u strip i koji ce nas voditi na jedan neobican izlet koji ce ciniti predstavljanje stripa za sve generacije Argentinaca. Privatne price tih karaktera se u jednoj tacki vezuju za radove scenariste Hector German Oesterheld i crtaca Alberto Breccia. U tom dokumentarcu se nalazi i intervju sa Mrs. Elena Sanchez Oesterheld i njenim unukom Martin Oesterheld. Tu se takodje nalaze i dosad ne objavljeni materijali snimani super8-com o Breccinom zivotu i intervju sa njegovom cerkom Patriciom. Nikad ranije nije sniman takav dokumentarac u nihovoj zemlji. Moze se reci da taj rad baca drugacije i jedinstveno svetlo ne samo na radove tih autora vec i na licna iskustva tih umetnika u vreme vojne diktature.
Informacije vezane za ovaj film se mogu dobiti na sledecoj adresi: Jose luis Cancio, jlcancio@yahoo.com

-Boule & Bill - 40. rodjendan
40 godina je proslo od kad se prvi put pojavio stip Boule & Bill. Strip je kreirao Jean Roba od 1132. broja nedeljnika Spirou, koji je izasao 24. decembra 1959. Tim povodom je Dargaud uprilicio specijalni strip album u kom su se nasli mnogobrojni prijatelji stripa: Mezieres, Will, Juillard, Tome & Janry, Uderzo, Tibet, de Moor, Morris, Cestac, Geerts, Dany, Gotlib, Benn, Druillet i drugi.

-RAY KITT
Italijanski magazin posvecen teoriji stripa, "Fumo di China", ce u novembarskom broju objaviti strip koji su uradili Hugo Pratt i Oesterheld. Taj strip, vremenom izgubljen svih ovih godina, je Ray Kitt.


4. LINKOVI

Par sajtova posvecenih Hugo Prattu.

http://web.arcadis.be/pratt/

http://perso.wanadoo.fr/web-on-line/maltese.htm

http://www.datacomm.ch/~parrat/bd/clin49.html


5. DATUMI

od 17. do 23. septembra

20. septembra 1901. Rodjen je Gus Edson u Cincinatti, Ohio. Radio je na stripovima Dondi i The Gumps.

21. septembra 1984. Otvoren je prvi "Salon jugoslavenskog stripa" u Vinkovcima, Hrvatska. Salon je trajao do 30. septembra, na njemu su uz brojne izlozbe dodeljene i nagrade strip autorima. Grand-Prix je dobio Jules Radilovic, dok su ostale nagrade dobili, Branislav Kerac, Radovan Devlic, Zeljko Pahek, Djordje Lebovic, Milan Tomas. Specijalne nagrade su dobili Vera Horvat-Pintaric i NIRO Decje Novine.

23. septembra 1935. Pocinje da izlazi poslednja epizode legendarnog "Tajnog agenta X-9" koju je nacrtao Alex Raymond (Aleks Rejmond). Epizoda pod nazivom "Neuhvatljivi lukavac" je izlazila sve do 16. novembra 1935. Strip su kasnije nastavili da rade drugi autori.

Izvori: HiES, "Calendrier du centenaire", "Istorija Jugoslovenskog stripa" Slavka Dragincica i Zdravka Zupana, i monografija "Maurovic" Veljka Krulcica, "Pegaz" Zike Bogdanovica.


Ako znate nekog ko bi bio raspolozen da svakog cetvrtka dobije email sa STRIP VESTIMA, posaljite mi njegovu email adresu ili mu predlozite da nam se on sam javi i tako upise na mailing listu.

Zlatko Milenkovic

e-mail: zmcomics@EUnet.yu
web: http://members.tripod.com/~ZM97
web: http://www.unovomsadu.com/strip/zmcomics
Zlatko Milenkovic, Petra Drapsina 16, 21000 Novi Sad

STRIP VESTI SU BESPLATNE