prosli broj - arhiva - sledeci broj


STRIP VESTI #16
26.04.1999.


S A D R Z A J

1. BRANISLAV JOVANOVIC - BRANA (Slobodan Ivkov)
2. IZLOZBA (Strip Vesti)
3. PLATINUM STUDIOS (poziv na saradnju) (SAF Reporter)
4. VESTI IZ SVETA (Strip Vesti)
-Nominacije za Eisnerovu nagradu
5. DZIM DEJVIS (Nebojsa Ilic)


Svi prilozi su vlasnistvo autora. U slucaju da zelite da ih na bilo koji nacin eksploatisete, molimo Vas da se obratite autorima priloga, koji su potpisani (uz potpis ce uvek ici i email adresa putem koje mozete kontaktirati autora), u slucaju da nisu potpisane mozete ih slobodno koristiti jer su to neautorizovane vesti ovog servisa, STRIP VESTI.


Sajt na kom cete uvek moci da procitate stare brojeve STRIP VESTI i
jos neke druge sadrzaje vezane za strip je na sledecoj adresi:
http://www.unovomsadu.com/strip/sv/index.htm


S par dana zakasnjenja stize ovaj broj ali tu je. Obzirom da je ovaj broj pun i stize ovako kasno, mogu sledeci broj najaviti tek iduce nedelje. Ipak je tesko u ovoj situaciji skupiti dovoljno materijala a i uvek se nadje neki "bombasticni" problem da me omete u slanju.

Moj grad je ostao bez mostova, ali ko poznaje ljude iz Novog Sada zna da ih oni nisu porusili i da ce ih cuvati u sebi. I Strip Vesti su most koji nikad nece biti srusen kao i mnogi drugi novosadski mostovi koji zive, i zivece u novosadjanima.

Posto sam "zaduzen" za ovaj most garantujem da ce izdrzati. Verovatno ce kasniti i imati teskoca u izlazenju ali ce ga biti. A racunam da cete mi pomoci da ga ocuvam. Ali najbolje da sada prekinem sa pisanjem, postacu previse patetican i uz to cu rizikovati da opet odlazem slanje broja. Sve u svemu zelim svima sto mirnije i bezbriznije noci i da ovo ludilo sto pre bude zavrseno.

S postovanjem,

Zlatko Milenkovic


1. BRANISLAV JOVANOVIC - BRANA

Branislav Jovanovic - Brana

Rodjen je 5. septembra 1933. u Beogradu, gde je i odrastao. Zbog vanredne ratne situacije i cestih bombardovanja pohadjao je cak sest - sedam beogradskih osnovnih skola. Posle Drugog svetskog rata, srednju skolu (u to vreme Prva muska gimnazija, a danas Prva beogradska gimnazija u Dusanovoj ulici) upisao 1949, maturirao 1952. Na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu poceo da studira 1952, a diplomirao 1960. Svega nekoliko meseci radio kao arhitekta u jednom studiju, da bi se potom sasvim posvetio ilustraciji. Vojni rok je sluzio u Vucitrnu od 1960. do 1961. Zivi u Beogradu.

Prve ilustracije je 1953. objavio u listu "Srednjoskolac", u kojem je saradjivao do 1954. Od 1954. kreira ilustracije za 5 slikovnica zagrebackog izdavackog preduzeca "RVI" ("Ratni vojni invalidi"), kasnije rekonstituisanog i preimenovanog u kuce "Nasa djeca" i "Kolor". Od tih slikovnica, najpoznatija je "Zeka Pega" pisca Vlade Filipovica, a zanimqivo je da se medju njima nalaze i 3 decje slikovnice ciji je autor bio Dragisa Kasikovic, kasnije poznati politicki emigrant koji je posle par godina tragicno zavrsio svoj zivot u inostranstvu. Sredinom pedesetih je ilustracije objavljivao u magazinu "Youth Life", jednom od listova Narodne omladine Jugoslavije.

Jovanovic je potom saradjivao na knjigama izdavackih preduzeca "Mlado pokoljenje" (brosirana skolska lektira: Nenadoviceva "Pisma iz Italije", "Nevolje jednog Carlija" Aleksandra Popovica...), "Nolit", "BIGZ", "Prosveta", "Eksportpres" i "Vuk Karadzic" iz Beograda, te "Decje novine" iz Gornjeg Milanovca. Za potrebe Instituta za strane jezike u Gospodar Jovanovoj ulici u Beogradu od 1985. do 1988. ilustrovao je nekoliko udzbenika (izmedju ostalih, jedan za kurs francuskog jezika, dva za engleske tecajeve - jos uvek je u upotrebi "Srednji tecaj engleskog jezika 1"). Iz skorasweg opusa se izdvajaju ilustracije kreirane za dve decije knjige Gradimira Djurovica: "Dzep pun klikera" (1994) i "Pustolovine jedne cigle" (1996) u izdanju beogradskog "Kolumbusa".

Od 1960. godine saradjuje sa nedeljnikom "Ilustrovana Politika". Uglavnom ilustruje novinske price. Saradnja traje i danas. Od 1965. je poceo da crta za magazin "Politikin Bazar", a od 1970. god. je njegov graficki dizajner i art direktor. Formalno je septembra 1998. penzionisan na ovom radnom mestu, ali, sa kolegom Miskom Radojlovicem, kao deo tima bez koga je dosadasnji vizuelni identitet "Bazara" nezamisliv, on na zahtev redakcije i dalje honorarno obavlja svoj posao. Ilustrovao je dnevni list "Politika", magazine "Politikin Zabavnik" (od 1960. do danas), "RTV reviju"(od sezdesetih do 1993), povremeno "NIN"... Slobodno se moze reci da su njegove ilustracije tokom poslednje tri decenije obelezile magazine najveceg srpskog novinskog izdavaca "Politika".

Kod izdavaca "Decje novine" tokom 1966. i 1967. godine, u biblioteci "Nikad robom" objavio je 2 sveske stripa. Jedna od njih je i "Kad mitraljez umukne" objavljena 22. aprila 1966. po stripskom scenariju Dobrice Erica. Kasnije, osamdesetih, kreirao je vise naslovnih stranica za stripske edicije ovog izdavaca: magazine "Eks almanah" i "Super" (uz stripove "Fantom", "Usamljeni jahac"...), biblioteku "Nostalgija" i casopis "Ju strip" (na primer, uz strip Sergeja Solovjeva "Ajvanho" kao najobimnijeg u jednom od brojeva...).

Dizajnirao je i ilustrovao vise desetina propratnih filmskih plakata za distributera "Zeta film", i to uz filmove: "Mladi lavovi", "Zizi", "Vicita", "Dan cetrnaesti", "Kapo", "Balada o vojniku", "Bestije"...

Sa studijem za animirani film pri "Avala filmu", uglavnom kao scenograf, saradjuje od njegovog osnivanja. Poznate su njegove scenografije za filmove: "Ajkula neznog srca","Itd" i jos neke, narocito one koje su krasile vecinu filmova Steve Zivkovica. I za "Poslednji TV dnevnik" autora Nikole Majdaka osmislio je pozadine. Pozvan je da izradi scenografije za veliki projekat "Kapetan Dzon Piplfoks" nedavno preminulog velikana srpskog animiranog filma Veljka Bikica, ali se za sada stalo samo na 7 pozadina za probna snimanja. Dalja sudbina projekta je neizvesna.

Bavio se i rezijom, kao i animacijom. Narocito mu je uspesan bio animirani film "Itd" koji je po scenariju Dragutina Ganeta Milanovica rezirao zajedno sa scenaristom. Kreirao je i mnostvo animiranih filmova ili animiranih delova u prosvetno-pedagoskim filmovima "Zastava filma" koji su se bavili vojnim pozivom ili vojnicim Zivotom. Kada se citav studio prikljucio TV Beogradu (sada RTS), presao je u nove prostorije i najcesce na propagandnim filmovima saradjivao sa Nikolom Majdakom.

Clan je ULUPUDS-a od kraja sezdesetih do kraja sedamdesetih i Udruzenja novinara Srbije od 1970. godine do danas. Jednu od sporednih nagrada (nagrada "Borbe") za novinsku ilustraciju na "Zlatnom peru" je primio jos pocetkom sedamdesetih, a nagradu "Dragoslav Stojanovic - SIP" na "Zlatnom peru" 1991. Nagrada za scenografiju u filmu Miroslava Jelica "Muva" pripala mu je na Festivalu kratkometraznog i animiranog filma u Beogradu 1997.

U pripremi je retrospektivna monografija.

Nedavno mu je, sa 66 godina zivota i posle 46 godina rada, otvorena PRVA samostalna izlozba. Predlagac tog projekta Umetnickom savetu manifestacije "Zlatno pero" i autor koncepta je Slobodan Ivkov. I tok same izlozbe sasvim odrazava nacin zivota i duh stvaralastva ovog velikana srpske primenjene grafike. Prvobitno je predvidjeno da postavka u galeriji Kuce Djure Jaksica u Skadarliji bude otvorena 24. marta uvece i da traje do 15. aprila 1999. Kao i u Jovanovicevom detinjstvu, bas na dan otvaranja zapocelo je bombardovanje Beograda od strane NATO-a. Organizator izlozbe je predlozio da se "malo priceka" dok ne prodju najzesci udari, no razvoj dogadjaja je po Srbiju isao sve gore i gore. Kao sto vidimo, ni danas se ne zna kada ce stvar stati i na sta ce izici. Onda su se i autor koncepta i umetnik zainatili, pa su uz pomoc osoblja galerije u toku dva dana postavili dugo pripreman izbor od nekoliko stotina Jovanovicevih radova. Otvaranje su zakazali 2. aprila tacno u podne. I pored vazdusne uzbune koja je bila na snazi, galerija je bila prepuna umetnikovih prijatelja, saradnika i postovalaca njegovog opusa.

S obzirom na neizvesnu situaciju oko agresije NATO-a i pomeranja izlagackih termina narednih izlagaca, za sada je trajanje postavke produzeno bar do 28. aprila.

Slobodan Ivkov


2. IZLOZBA

Zbog eventualno zainteresovanih da podsetimo da je izlozba Brane Jovanovica u Kuci Djure Jaksica u Skadarliji, posto je kasnije otvorena, produzena bar do cetvrtka 29. aprila, a mozda i duze.

Radno vreme galerije je radnim danom od 10-14 i od 18-20 casova, dok je subotom samo od 18 do 20.

Telefoni galerije su 011/3239-461 i 3247-334.


3. PLATINUM STUDIOS (poziv na saradnju)

PLATINUM STUDIOS LLC
an entertainment company

9744 Wilshire Blvd, Suite 400
Beverly Hills, California 90212
Tel. (310) 276-3900
Fax. (310) 276-2799

Ervin Rustemagic
President

Zdravo!

Nakon fantasticnog uspeha naseg filma MEN IN BLACK (najprofita- bilniji naslov u 1997.godini) i nasih televizijskih serija NIGHT MAN i MEN IN BLACK, Platinum Studios je zasut ponudama vodecih kompanija i finansijskih institucija, redatelja, scenarista i glumaca, koji bi zeleli suradjivati s nama na buducim projektima.

Takodjer - s obzirom na cinjenicu da je nasa specijalnost ekrani zacija stripova - ponudama nas zasipaju i mnogi ugledni strip-autori i izdavaci koji nam nude svoje serijale i naslove, kako vec objavljene, tako i one koji su jos uvijek u fazi kreiranja. Da bismo na sve te ponude odgovorili sto je moguce prije, zaposlili smo nove suradnike. Ta razliku od vecine hollywoodskih kompanija koje ili odbijaju pregledati ponudjeni materijal ili im je potrebna cijela vjecnost da razmotre ponude, mi odgovaramo svima u roku od 12 tjedana (upravo se trudimo da ovaj rok jos skratimo). Pored toga mi smo zainteresirani vidjeti stripove i prije sto su objavljeni - cak i onda dok su u fazi prijedloga i nemaju izdavaca. Zasto? Zato sto nasi ljudi provode svaki dan u hollywoodskim studijima, pa se moze dogoditi da pronadju strip cija ce tema i ideja savrseno odgovarati trenutacnim zeljama studija ili finansijera - a u tom slucaju uopce nije vazno je li strip vec objavljen ili nije (medju ostalim nasim projektima, cak tri filma koja su u pripremi temelje se na stripovima koji jos nigdje nisu objavljeni: COWBOY & ALIENS, MILLION DOLLAR HEROES i GHOSTING).

Platinum je vjerovatno jedina produkcijska kompanija koja je u cijelosti fokusirana na strip - a to je naprosto zato sto mi volimo taj medij.

Vise od 10 ljudi radi samo na poslovima razvoja Platinum Studiosa na Beverly Hillsu, a ovaj broj ne ukljucuje produkcijske timove. Pored razmatranja ponuda i citanja scenarija za filmove i televizijske programe, kojih dobijamo 40-50 na tjedan, njihove prioritetne obaveze su poslovi na razvoju filmova za koje Platinum Studios vec ima potpisane koproducijske ugovore s drugim studijima. Najveci od tih projekata je svakako COWBOY & ALIENS, koji radimo u koprodukciji s Universal Picturesom i Spielbergovim Dream Worksom. Istodobno, s redateljem Breckom Eisnerom (sinom Michaela Eisnera, sefa Walt Disneya) radimo na zavrsnim pripremama za snimanje filma po stripu DYLAN DOG. Naslov filma je DEAD OF NIGHT i radimo ga u koprodukciji s Miramaxovim Dimension Filmsom.

Zbog nase ljubavi prema stripu i zelje da vecina nasih filmskih i TV projekata bude temeljena na stripu, moj partner u Platinum Studiosu Scott Rosenberg i ja odlucili smo otvoriti ured nase tvrtke na istocnoj obali SAD-a, koji ce se iskljucivo baviti primanjem ponuda od strip-autora i komunikacijom s njima. Ovaj ured smo otvorili 15.03.1999.godine i sve ponude koje nam salju strip autori iz SAD-a, Kanade, Velike Britanije, Irske i Australije od sada trebaju biti adresirane na:
PLATINUM STUDIOS LLC - Comic Book Dept.,
Attn. Lee Nordling - Executive Editor
17 Bridge Street, Suite 200, STAMFORD, CT 06905, USA,
Tel.(203)961-0200, Fax:(203)961-9400

Takodjer, povecali smo ekipu u Platinumovom uredu za Evropu, tako da autori iz svih zemalja osim SAD-a, Kanade, Velike Britanije, Irske i Australije, trebaju slati svoje ponude na:
SAF-PLATINUM STUDIOS, Krpanova 1, 3000 Celje, Slovenija
Tel. (386-63) 42 505 00, Fax: (386-63) 451-774

Srdacan pozdrav,
Ervin

(tekst je kompletno prenesen iz SAF Reportera)


4. VESTI IZ SVETA

NOMINACIJE ZA EISNEROVU NAGRADU

Best Short Story
- "Devil's Advocate," by Matt Wagner and Tim Sale, Grendel: Black, White, and Red #1 (Dark Horse)
- "Electric China Death," by Richard Bruning and Mark Chiarello, Gangland #4, (Vertigo/DC)
- "The Illustrative Man," by Batton Lash, Julius Priete, and Tim Bavington, Treehouse of Horror #4 (Bongo)
- "Invincible Man and Nifty Boy," by Bob Burden, Flaming Carrot's Greatest Hits, vol. 3 (Dark Horse)
- "Whhyyyyyy? (Oh, God, Why?)" by Rich Koslowski, The 3 Geeks #4 (3 Finger Press)

Best Single Issue
- The Clowns (I Pagliacci): P. Craig Russell and Galen Showman (Dark Horse)
- Empty Love Stories: Steve Darnall and various artists (Funny Valentine)
- From Hell: Dance of the Gull Catchers, by Alan Moore and Eddie Campbell (Kitchen Sink)
- Hitman #34: "Of Thee I Sing," by Garth Ennis, John McCrea, and Garry Leach (DC)
- Kane #22: "Fwankie's Big Night Out," by Paul Grist (Dancing Elephant)

Best Serialized Story
- Oni Double Feature #9-10: "Road Trip," by Judd Winick (Oni Press)
- Sandman Mystery Theatre #69-70: "The Hero," by Steven Seagle and Guy Davis (Vertigo/DC)
- StormWatch #7-9: "Bleed," by Warren Ellis, Bryan Hitch, and Paul Neary (WildStorm/Image)
- Transmetropolitan #10-12: "Freeze Me with Your Kiss," by Warren Ellis, Darick Robertson, and Rodney Ramos (Vertigo/DC)
- Usagi Yojimbo #13-22: "Grasscutter," by Stan Sakai (Dark Horse)

Best Continuing Series
- Avengers, by Kurt Busiek, George Perez, and Al Vey (Marvel)
- Kurt Busiek's Astro City, by Kurt Busiek, Brent Anderson, and Will Blyberg (Homage/WildStorm/Image)
- Preacher, by Garth Ennis and Steve Dillon (Vertigo/DC)
- Sandman Mystery Theatre, by Steven Seagle and Guy Davis (Vertigo/DC)
- Transmetropolitan, by Warren Ellis, Darick Robertson, and Rodney Ramos (Vertigo/DC)

Best Limited Series
- Grendel: Black, White & Red, by Matt Wagner and various artists (Dark Horse)
- Justice League of America: The Nail, by Alan Davis and Mark Farmer (DC)
- Superman for All Seasons, by Jeph Loeb and Tim Sale (DC)
- 300, by Frank Miller and Lynn Varley (Dark Horse)
- Whiteout, by Greg Rucka and Steve Lieber (Oni Press)

Best New Series
- Age of Bronze, by Eric Shanower (Image)
- Colonia, by Jeff Nicholson (Colonia Press)
- Inhumans, by Paul Jenkins and Jae Lee (Marvel)
- Lenore, by Roman Dirge (Slave Labor)
- Young Justice, by Peter David, Todd Nauck, and Lary Stucker (DC)

Best Title for a Younger Audience
- Akiko, by Mark Crilley (Sirius)
- Batman: The Gotham Adventures, by Ty Templeton, Rick Burchett, and Terry Beatty (DC)
- Colonia, by Jeff Nicholson (Colonia Press)
- Simpsons Comics, by various (Bongo)
- Young Justice, by Peter David, Todd Nauck, and Lary Stucker (DC)

Best Humor Publication
- Empty Love Stories, by Steve Darnall and various artists (Funny Valentine)
- Lenore, by Roman Dirge (Slave Labor) Sergio Aragonés Groo, by Sergio Aragonés and Mark Evanier (Dark Horse)
- Simpsons Comics, by various (Bongo)
- The 3 Geeks, by Rick Koslowski (3 Finger Press)

Best Anthology
- Big Book of Bad, by Jonathan Vankin, Paul Kirchner, Steve Vance, and Anina Bennett, ed. by Andrew Helfer (Paradox Press/DC)
- Grendel: Black, White, and Red, by Matt Wagner, ed. by Diana Schutz (Dark Horse)
- Negative Burn #50, ed. by Joe Pruett (Caliber)
- Oni Double Feature, ed. by Bob Schreck (Oni Press)
- Trilogy Tour II Book, by Jeff Smith, Mark Crilley, Linda Medley, Stan Sakai, Jill Thompson, and Charles Vess (Cartoon Books)

Best Graphic Album-New
- The Amazing "True" Story of a Teenage Single Mom, by Katherine Arnoldi (Hyperion)
- Family Matter, by Will Eisner (Kitchen Sink)
- My War with Brian, by Ted Rall (NBM)
- Superman: Peace on Earth, by Paul Dini and Alex Ross (DC)
- You Are Here, by Kyle Baker (Vertigo/DC)

Best Graphic Album-Reprint
- Batman: The Long Halloween, by Jeph Loeb and Tim Sale (DC)
- Cages, by Dave McKean (Kitchen Sink)
- Caricature, by Dan Clowes (Fantagraphics)
- Hellboy: The Chained Coffin and Others, by Mike Mignola (Dark Horse)
- Booze, Broads, and Bullets, by Frank Miller (Dark Horse)

Best Archival Collection/Project
- The Compleat Sally Forth, by Wally Wood (Fantagraphics)
- Flaming Carrot's Greatest Hits, vol. 3, by Bob Burden (Dark Horse)
- Giant Superman Annual #1, by various (DC)
- Plastic Man Archives, vol. 1, by Jack Cole (DC)
- Superman: The Dailies, by Jerry Siegel and Joe Shuster (DC/Kitchen Sink)

Best U.S. Edition of Foreign Material
- Blade of the Immortal, by Hiroaki Samura (Dark Horse)
- Intron Depot 2-Blades, by Masamune Shirow (Dark Horse/Studio Proteus)
- A Jew in Communist Prague, vol. 3: "Rebellion," by Vittorio Giardino (NBM)
- Star Wars: A New Hope-Manga, by Hisao Tamaki (Dark Horse)
- Strain, vol. 1, by Buronson and Ryoichi Ikegami (Viz)

Best Writer
- Kurt Busiek, Kurt Busiek's Astro City (Homage/WildStorm/Image); Avengers (Marvel)
- Jeph Loeb, Superman for All Seasons (DC)
- Greg Rucka, Whiteout (Oni Press)
- Steven Seagle, "Drive By," Oni Double Feature #10 (Oni Press); Sandman Mystery Theatre (Vertigo/DC)
- Matt Wagner, Grendel: Black, White, and Red (Dark Horse)

Best Writer/Artist
- Alan Davis, Justice League of America: The Nail (DC)
- Will Eisner, Family Matter (Kitchen Sink)
- David Lapham, Stray Bullets (El Capitan)
- Frank Miller, 300 (Dark Horse)
- Stan Sakai, Usagi Yojmbo (Dark Horse)

Best Writer/Artist-Humor
- Kyle Baker, You Are Here (Vertigo/DC)
- Roman Dirge, Lenore (Slave Labor)
- Evan Dorkin, Dork (Slave Labor)
- Rich Koslowski, The 3 Geeks (3 Finger Press)
- Batton Lash, Wolff & Byrd, Counselors of the Macabre; Mavis (Exhibit A Press)

Best Penciller/Inker or Penciller/Inker Team
- Claudio Castellini, "Predator: Demon's Gold," Dark Horse Presents #137 (Dark Horse)
- Gene Ha, Starman #46 (DC)
- Steve Leiber, Whiteout (Oni Press)
- George Perez/Al Vey, Avengers (Marvel)
- Tim Sale, Superman for All Seasons (DC); Grendel Black, White, and Red #1 (Dark Horse)

Best Painter (interior art)
- Kyle Baker, You Are Here (Vertigo/DC)
- Dan Brereton, Thrillkiller '62 (DC)
- David Mack, Kabuki (Image)
- Alex Ross, Superman: Peace on Earth (DC)

Best Coloring
- Bjarne Hansen, Superman for All Seasons (DC)
- Dave Kemp, Inhumans (Marvel)
- Liquid! (Christian Lichtner and Aron Lusen), Battle Chasers (Cliffhanger/WildStorm/Image)
- Jonathan D. Smith, Fathom (Top Cow/Image)
- Lynn Varley, 300 (Dark Horse)

Best Lettering
- Todd Klein, Castle Waiting (Olio); House of Secrets; The Invisibles; The Dreaming, etc. (Vertigo/DC)
- Sean Konot, Grendel: Black, White, and Red; Star Wars: Crimson Empire (Dark Horse); Nobody (Oni Press) Stan Sakai, Usagi Yojimbo; Sergio Aragonés' Groo; Sergio Aragonés' Boogeyman; Sergio Aragonés' Dia de los Muertos (Dark Horse)
- Chris Ware, Acme Novelty Library (Fantagraphics)
- Bill Yoshida, Archie, Betty, Veronica, Jughead, etc. (Archie Comics)

Best Cover Artist
- Brian Bolland, The Invisibles (Vertigo/DC)
- Glenn Fabry, Preacher; Hellblazer (Vertigo/DC); Aliens vs. Predator: Eternal (Dark Horse)
- Dave McKean, The Dreaming (Vertigo/DC)
- Frank Miller and Lynn Varley, 300 (Dark Horse)
- Joe Quesada/Jimmy Palmiotti, Daredevil (Marvel); Painkiller Jane/DarkChylde; Painkiller Jane/Hellboy (Event)

Talent Deserving of Wider Recognition
- Brian Michael Bendis, writer/artist (Jinx, Goldfish, Torso)
- Steve Conley, writer/artist (Astounding Space Thrills)
- Nat Gertler, writer (The Factor)
- Lea Hernandez, writer artist (Cathedral Child)
- Scott Morse, writer/artist (Soulwind, The Visitation, etc.)

Best Comics-Related Periodical
- Comic Book Artist (TwoMorrows)
- Comic Book Marketplace (Gemstone)
- The Comics Journal (Fantagraphics)
- The Jack Kirby Collector (TwoMorrows)
- Wizard (Wizard Press)

Best Comics-Related Book
- Batman: Animated, by Paul Dini and Chip Kidd (HarperCollins)
- Comics: Between the Panels by Steve Duin and Mike Richardson (Dark Horse)
- Intron Depot 2-Blades, by Masamune Shirow (Dark Horse)
- Malicious Resplendence: The Paintings of Robert Williams, text by C. R. Stecyk (Fantagraphics)
- Superman: The Complete History, by Les Daniels (Chronicle Books)

Best Comics-Related Product/Item
- Fabulous Furry Freak Bros. Munchie bars and box (Kitchen Sink)
- Phoney Bone inflatable (Cartoon Books)
- Sandman Pocketwatch, designed by Kris Ruotolo (Vertigo/DC)
- Supreme limited-edition lithograph, by Alex Ross (Awesome/Dynamic Forces)
- 300 limited-edition lithograph by Frank Miller and Lynn Varley (Dark Horse)

Best Comics-Related Sculpted Figures
- Big Blast Premiere Series action figures: Mage, Madman, Grendel:
- Hunter Rose, produced by Graphitti Designs
- Ghost action figure, sculpted by Steve Kiwus, produced by Dark Horse
- Hellboy statue, sculpted by Randy Bowen, produced by Bowen Designs Mage statue, sculpted by Randy Bowen, produced by Bowen Design Spawn action figures (McFarlane Toys)
- Spy vs. Spy action figures, designed by George Brewer, based on the characters by Antonio Prohias (MAD Magazine/DC)

Best Publication Design
- Batman Animated, designed by Chip Kidd (HarperCollins)
- Cages deluxe signed and numbered slipcased hardcover edition with CD, designed by Dave McKean (Kitchen Sink)
- Comics: Between the Panels, designed by Tom Gould (Dark Horse)
- Superman: The Dailies, designed by Chris Shadoian, art direction by Evan Metcalf, cover color design by Pete Poplaski (DC/Kitchen Sink)
- Superman: The Complete History, designed by Chip Kidd (Chronicle Books)

Hall of Fame
(Past winners: Neal Adams, Barks, C.C. Beck, Caniff, Crumb, Ditko, Eisner, Foster, Frazetta, Gaines, Archie Goodwin, Gil Kane, Bob, Kane, Kelly, Kirby, Joe Kubert, Kurtzman, Stan Lee, Winsor McCay, Moebius, Alex Raymond, Julie Schwartz, Charles Schulz, Siegel & Shuster, Curt Swan, Alex Toth, Wally Wood)

Judges' choices:
Jack Cole, L. B. Cole, Bill Finger, Gardner Fox, Mac Raboy, Alex Schomburg, Murphy Anderson, Matt Baker, Reed Crandall, Dan De Carlo, Bill Everett, Al Feldstein, Carmine Infantino, Sheldon Mayer, Jerry Robinson, Joe Simon, art spiegelman, Dick Sprang, Al Williamson.


5. DZIM DEJVIS

Dzim Dejvis je rodjen 28. jula 1945. godine u gradicu Marionu, u americkoj drzavi Indijani. U blizini Dejvisovog rodnog grada njegov otac imao je farmu na kojoj je bilo desetak macaka. Svakodnevno gledajuci macke Dejvis je poceo da ih crta da bi mu brze proslo vreme. Medjutim, ubrzo je oboleo od astme pa je sa sela morao da se vrati u grad, gde je nastavio da se bavi svojim hobijem - crtanjem macaka. Nakon sto se upisao na fakultet, poceo je da radi u jednom propagandnom birou i upoznao je svoju buducu zenu Karolinu koja se, sto je zanimljivo, grozi macaka.

Kada se zaposlio, Dejvis je poceo da moli svoje sefove da ga prebace u stripsko odeljenje. Zelja mu je ispunjena 1969. Tada je postao asistent drugim autorima, a ubrzo je napravio i prvi strip ciji je glavni junak bila muva. Posle toga, nakon sto je odlucio da nikada ne crta stripove sa ljudima kao glavnim likovima, napravio je i Garfilda, koga je nazvao po svom dedi.

Posle 10 godina objavljivanja Garfild je postigao prilican uspeh: u svetu ga je objavljivalo oko dve hiljade novina, a svakodnevno citalo 100 miliona ljudi. Posto je uspeo sa Garfildom, Dejvis je nacrtao jos jedan strip po imenu "Orsonova farma", a glavni junak bila je svinja Orson, ciji je ljutit protivnik bio pevac Roj.

Obogativsi se, Dejvis je osnovao sopstvenu firmu za proizvodnju stripova i preselio se u grad Elbani, u drzavi Indijani. Tu on za kompjuterom pise tekst za epizode Garfilda, a zatim ga salje u svoj studio "Film Roman" u Kaliforniji. Tu drugi crtaci, na osnovu sablona, crtaju strip i to rucno, jer je Dejvis zabranio koriscenje kompjutera. Inace, Garfilda danas prate citaoci iz 53 zemlje na 14 jezika.

Nebojsa Ilic


Ako znate nekog ko bi bio raspolozen da svakog petka dobije email sa STRIP VESTIMA, posaljite mi njegovu email adresu ili mu predlozite da nam se on sam javi i tako upise na mailing listu.

Zlatko Milenkovic

e-mail: zmcomics@EUnet.yu
web: http://members.tripod.com/~ZM97
web: http://www.unovomsadu.com/strip/zmcomics
Zlatko Milenkovic, Petra Drapsina 16, 21000 Novi Sad

STRIP VESTI SU BESPLATNE