prosli broj - arhiva - sledeci broj


STRIP VESTI #11
12.03.1999.

S A D R Z A J

1. UMETNOST IZ NEHATA (zmcomics)
2. HERMANN U RIJECI (kekec)
3. "HYPNAGOGIC REVIEW", Aleksandar Zograf (Sasa Rakezic)
4. MOMCI JAVLJAJU (Momci)
5. "GODZIKI", strip fanzin (zmcomics)
6. VESTI IZ SVETA (Strip Vesti)
-MOEBIUS ARCANA
7. MANGA, Japanski strip (Vuk Rsumovic)
8. TOP 10 (serbiancafe)
9. LINKOVI


Svi prilozi su vlasnistvo autora. U slucaju da zelite da ih na bilo koji nacin eksploatisete, molimo Vas da se obratite autorima priloga, koji su potpisani (uz potpis ce uvek ici i email adresa putem koje mozete kontaktirati autora), u slucaju da nisu potpisane mozete ih slobodno koristiti jer su to neautorizovane vesti ovog servisa, STRIP VESTI.


Sajt na kom cete uvek moci da procitate stare brojeve STRIP VESTI i
jos neke druge sadrzaje vezane za strip je na sledecoj adresi:
http://www.unovomsadu.com/strip/sv/index.htmNapokon sajt, to je prvo sto moram da pomenem. Konacno je kompletno postavljen, tako da su svi raniji brojevi Strip Vesti dostupni na jednom mestu 24. casa dnevno. Posebno su idvojeni intervjui i recenzije. Takodje, tu cete naci i stranice na kojima ce u buduce moci da se besplatno predstavljaju Strip Fanzini, tako sto ce davati sve podatke o sebi zajedno sa objasnjenjem kako mogu da se nabave. Uz to je posebna strana otvorena za besplatne oglase u vezi razmene, prodaje i potraznje stripova. a sajtu ce moci svoju ponudu da predstave i knjizare.

Posebno bi skrenu paznju na Strip Kalendar koji ce imati enciklopedijski karakter. Princip je da ce svaki dan u godini imati svoju stranicu, na kojoj ce se nalaziti znacajni dogadjaji koje su se u stripu dogodile na taj datum. Na razlicite nacine ce se isticati domaci datumi. ex-ju datumi (od'90), i strani dogadjaji (bold, bolditalic, italic, normal...). Ocekujem tu vasu pomoc, ne mora se kalendar stihijski popunjavati, da bude sto brze popunjen. Vazno je da informacije budu tacne i da u buducnosti mogu posluziti svakome od nas da nadje potrebnu informaciju, bilo da ga interesuje datum rodjenja stripa, omiljenog strip autora, junaka i sl. Ova, da je nazovem enciklopedija, ce za razliku od "papirnih" imati prednost sto ce se uvek moci dopunjavati, i nikad nece biti zavrsena, i uvek ce biti dostupna svima koji su na internetu. Vremenom ce biti ugradjen i pretrazivac po kljucnim recima, ali o tome kad baza podataka bude punija. Da bi pospesio popunjavanje Kalendara otvoricu u vestima rubriku "Na danjasni dan", sa znacajnim datumima u protekloj nedelji.

Jos da napomenem da su korisnici EUnet.yu u mogucnosti da sajtu pristupe u "lite" rezimu sto znaci da im se vreme provedeno na sajtu racuna kao trecina utrosenog vremena (1 sat=20 min). A sajt je uradjen jednostavno, sa malo grafike da bi posetioci sto manje vremena proveli cekajuci ta se "otvori" zeljena strana.

Tu se nalaze i svi linkovi koje sam u predhodnim brojevima predstavio.

U ovom broju cete naci i prvi (od tri) deo teksta koji detaljno objasnjava fenomen Japanskih Mangi. Tekst je sa predavanja koje su Vuk i Miki Rsumovic odrzali u Muzeju Kinoteke pre otprilike dva meseca. Uz to i informacija da je Frederik L. Schodt, pomenut u proslom broju SV, 1996 izdao novu knjigu o mangi pod imenom "Dreamland Japan - writings on modern manga".

POZIV NA SARADNJU i dalje ostaje aktuelan.

S postovanjem,

Zlatko Milenkovic


1. UMETNOST IZ NEHATA

* * *

KOSMICKI SABOR NAIVNE UMETNOSTI
UMETNOST IZ NEHATA

-------------------------------
subota 13. mart
Cinema REX u 20.00
Jevrejska 16, Beograd
-------------------------------

U subotu, 13. 03. u bioskopu REX u Beogradu bice biti otvorena izlozba "KRPELJa" i promocija 87. broja ovog fanzina. Takodje ce biti predstavljena PATAGONIJA br.8, koja je posvecena u potpunosti zenskom stripu. Na promociji ce svirati vis "Mulj" i percussion sastav "Udareni". Naravno medju prisutnima ce se naci Vrsacki strip autor Wostok, kao i urednik Patagonije Goran Dimitrijevski. Ovom prilikom ce biti deljen specijalni broj "Krpelja" posvecen ovom dogadjaju. Bice prikazani i novi filmovi: "Umetnicke vode", "Najvece drustveno zlo", "Uzas u Bolidvudu" kao i video radovi Vesne Tokin.


2. HERMANN U RIJECI

U Rijeckoj Modernoj galeriji je otvorena izlozba Hermannovih radova. Izlozba traje od 09-28.3.1999.

Samo nekoliko dana prije postavljanja ove izlozbe, Hermann je dovrsio svoj poslednji album "On a tue Wild Bill" (Neko je ubio Divljeg Billa), a u prodaji je i 21. epizoda Jeremiah-a, "Le cousin Linford"...

Kekec


3. "HYPNAGOGIC REVIEW", Aleksandar Zograf

Upravo je odstampan drugi broj mini stripa (samostalno izdanje) pod nazivom "Hypnagogic Review" u pitanju je jos jedna zbirka crteza nastalih prema vizijama u polusnu, ovog puta upakovana u kartonske korice. Moze da se naruci tako sto se posalje 10 din CASH (u domacem saobracaju) ili 2 americka dolara, postarina uracunata (za inostrane citaoce) na adresu:

Sasa Rakezic, P.F. 163, 26000 Pancevo, Jugoslavija.


4. MOMCI JAVLJAJU

1. U nedelju 7. marta strip grupa MOMCI je napunila 6. (shesti) rodendan. Zapravo, tachan datum nastanka grupe nije nikome poznat, ali je to bilo negde oko pochetka prolecja 1993. 7. mart je usvojen kao Dan Momaka (naravno, dan ispred 8. marta. Zene u vecjini stvari imaju prednost ali nikad ne iskoriste pruzenu shansu - zadovolje se time shto je prednost njihova. Pa, k'o velimo, nema smisla biti kavalir). Pozdrav svim MOMChILIMA, fanovima, sledbenicima, radosti nasoj!

2. Dva ne legendarna ali qltna fanzinska izdavacha MORCINA (Tiho Chelanovic) i PHANTOM WORX (Nikola Vitkovic) su ukrstile maceve u razonodi i shali. Da bi smo vam zagolicali mashtu, recji cjemo samo radni naziv projekta: GALLERY OF SHADOWS (shto naravno ne znaci da se necje na kraju zvati na primer HORSES GIVE BIRTH TO FLIES). Ovo mora da ispadne najlepshi fanzin koji je nastao u nashoj domovini.

MOMCI


5. "GODZIKI", strip fanzin

Prelistavsi fanzine "Idiotic Park" i "Godziki" doziveo sam veoma prijatno iznenadjenje. Prvo, cinjenica da autor ima svega 14 godina (jos uvek ne shvatam gde su se stripom mogli "zaraziti" momci njegovih godina, kad je poslednju strip reviju na kioscima mogao videti kad je imao cetiri godine) i da su stripovi crtacki zreliji od mnogih autora koji na zapadu lepo zive od svog "talenta". Iz crteza se lako mogu prepoznati uzori koje je nasao u predstavnicima francusko-beligijske skole stripa.

"Idiotic Park" je uradio u maju prosle godine, i to je parodija na Jurassic Park. Drugi fanzin, "Godziki" je takodje, parodija na Godzilu i on je izasao u februaru ove godine. U stripu se pojavljuju i momci iz pancevackog benda Kontrabanda, koji su, inace autorovi prijatelji. Ovi fanzini se mogu nabaviti u knjizarama "Alan Ford" i "Stubovi kulture" u Beogradu, ili na adres: Uros Begovic, Bul. Vojvode Misica 67, 11040 Beograd, Tel.:011/648-978 ili ga mozete kontaktirati putem email-a ubegovic@EUnet.yu

zmcomics


6. VESTI IZ SVETA

- MOEBIUS ARCANA (sve sto ste oduvek zeleli da znate o Moebiusu)
Na adresi

http://www.starwatcher.org/arcana.html

nalazi se sigurno naj bolja lokacija na internetu gde mozete saznati sve sto vas interesuje o Moebiusu. Sajt www.starwatcher.org je zvanicni sajt ovog francuskog strip autora. Ali Vam preporucujem da razgledanje tog sajta pocnete sa adrese koju sam Vam dao. Naime na predlozenoj lokaciji je sve najbolje organizovano, i bez problema mozete preci na stranu koja vas interesuje. Tu se na samom pocetku nalaze "Informacije o Moebiusu", "Intervjui sa Moebiusom", "Moebiusovi Radovi za filmove", "Moebiusovi SF radovi (naslovne strane za sf romane)", "Moebiusova galerija ilustracija Super- heroja", "Ostali radovi", "Moebiusov foto album", "Moebiusovo "raspolozenje"" i na kraju su dati linkovi ka ostalim sajtovima posvecenim ovom autoru (to su sve zvanicni sajtovi).


7. MANGA, Japanski strip (1. deo)


Manga

Rec manga moze znaciti karikatura, crtez, strip, strip album, ili animacija. Rasclanjivanjem reci sacinjene od dva kineska ideograma man i ga, gde prvi oznacava nesto "pod moranjem" ili nesto "neodgovorno" ili "uprkos samom sebi", drugi se jednostavno prevodi kao "slika". "Moralno korumpiran" je drugo, sekundarno znacenje prvog ideograma man i daje celoj reci vrlo zanimljive konotacije.


Istorijat

Termin je prvi put upotrebio japanski umetnik u duborezu Hokusai Katsushika (1760-1849) 1814. godine. Nije jasno na sta se odnosio, verovatno je njime pokusavao da opise nesto kao neobicne, fantasticne crteze. Termin nije u upotrebi sve do pocetka dvadesetog veka. Za to vreme crtezi su nazivani Toba-e odnosno u prevodu "Toba slike" po poznatom slikaru iz XI veka. Takodje giga ("razigrane slike"), kyoga ("otkacene slike") i u kasnom XIX veku ponchi-e ("Punch slike" po Britanskom casopisu koji je u to vreme izlazio u Japanu). Danas se u Japanu mogu cuti jos dva termina pored manga i to su gekiga ili "dramske slike" cime se oznacava ozbiljniji, realisticniji strip i drugi koji je japanizovana varijanta engleske reci kojom se u kolokvijalnom govoru oznacava strip: komikkusu. Anime je rec koju su americki i evropski manga fanovi prihvatili u strucnim razgovorima kada se odnose na japansku animaciju time diferencirajuci i suzavajuci inace siri pojam manga.

Monah Toba je ziveo u dvanaestom veku i za Japance je odavno prerastao u legendu. On je crtao tzv. Chojugiga ili "zivotinjske svitke", narativne slike povezane u svitak, originalno kinesku umetnicku formu u koju je Toba uneo japanski duh i humor. U neku ruku Tobini crtezi antropomorfnih zivotinja su daleka preteca Diznija i njegovih likova, koji ce opet sa druge strane uticati na jednog od najznacajnih preteca i najuticajnijeg japanskog strip crtaca i animatora dvadesetog veka - Osamu Tezuku.

Svitci koje je radio Toba su prikazivali budisticke monahe kao zeceve, majmune i lisice i samog Budu kao zabu. Medjutim, ovo se u Japanu nije smatralo jeretickim. Budizam u Japanu ima dugu tradiciju sekularizma koja podrzava i takve radove kao sto su "takmicarski svitci", koji su prikazivali falicka takmicenja. Ova tradicija se odrzala do danas u japanskom stripu tako da se cesto u nedeljnim izdanjima na sredisnjim stranicama, u pauzi izmedju glavnih stripova mogu citati kratki stripovi sa slicnom tematikom.

Jedna od posebno popularnih zabava u narodu su bili otisci u drvorezu, Ukiyo-e, sa slikama "plutajuceg sveta", termina koji sugerise zivotnu nesigurnost i potragu za culnim zadovoljstvima kako bi se ublazilo covekovo osecanje beznadeznosti. Ukiyo-e su bile u pocetku grubi, jednobojni otisci koji su uglavnom prikazivali muskarca i zenu u ljubavnoj igri. Tadasnja vlast, feudalna diktatura Edo perioda koji je trajao od 1600 do 1867, ih je okarakterisala kao djubre, ali vremenom se tematika slika Ukiyo-e promenila i njihov kvalitet poboljsao. Prikazivali su modu vremena, popularna mesta, cuvene ikone Kabuki teatra i istorijske price. Ukiyo-e su postale vrlo zivopisni i visebojni otisci. Ukiyo-e, kao i danasnji japanski strip, su bili deo popularne kulture vremena: bili su zivotni, savremeni, jeftini, razigrani i zabavni. Majstori zanra su u slike obavezno inkorporirali humor, eksperimentisali su sa oblicima i bavili se fantasticnim, strasnim i erotskim temama. Najpoznatiji umetnici su vec pomenuti Hokusai Katsushika, Sharaku Toshusai, aktivan u osamnaestom veku, majstor karikature, Kuniyoshi Utagawa (1797-1861), kao i Yoshitoshi Tsukioka (1839-1892) u cijim se nasilnim ratnickim otiscima prepoznaju stilizovane scene krvi koje karakterisu tolike akcione stripove i animaciju danas.

Vecina Ukiyo-e umetnika je radila i shunga ili "prolecne slike", koji su kao i erotski stripovi danas portretisali muskarca i zenu (kao i sve druge moguce kombinacije) spojene u svim ljubavnim pozama koje se mogu zamisliti. Majstori su se potpuno prepustali svojoj masti, crtajuci muskarce sa preuvelicanim falusima i zene primereno prilagodjene njima. S vremena na vreme vlasti bi pokusavale da zabrane shunga, ali im to sve do dvadesetog veka nikako nije uspevalo. Tek u dvadesetom veku pod uticajem zapadnog konformizma, Japan cini korak nazad priklanjajuci se Rimokatolickom moralnom kodeksu.

Japanski strip, manga, je prosao dug istorijski period potpuno izolovan od svih uticaja iz Evrope i Amerike. U vreme kada Japanski budisticki monah Toba crta svoje prve crteze, u svakom slucaju u Evropi nije bilo niceg ni priblizno slicnog ovome. Istorija stripa kakvu ostali svet poznaje pocinje u devetnaestom veku "pricom u slikama" Rodolfa Tepfera (Rodolphe Topffer) ili recimo nemackog slikara Vilhelma Busa (Wilhelm Bush) i njegovim junacima Maksu i Moricu (Max und Moritz), nevaljalcima i pretecama Bima i Buma Rudolfa Derksa (Rudolph Dirks). Prve uticaje bas u to vreme, sredinom proslog veka, Japan prima spolja. Dva velika imena u pogledu i razvoju japanske karikature, ne znace mnogo evropskim poznavaocima stripa. Njihova imena su: Carls Virgman (Charles Wirgman) i Zorz Bizo (George Bigot). Virgman, po nacionalnosti Englez, u Japan je stigao kao dopisnik za Illustrated London News, ali je za japanske strip autore znacajniji po necem drugom. Virgman je Japanu predstavio svet novinske karikature zapadnog stila. Osnovao je humoristicki magazin The Japan Punch u potpunosti u britanskom stilu i ostvario neverovatan uticaj na domace crtace. U njegovu cast se i dan danas odrzava ceremonija u Jokohami gde je sahranjen, a autor se smatra svecem modernog japanskog stripa.

Bizo je nesto kasnije stigao u Japan iz Francuske i osnovao magazin, Tobae (po monahu Tobi), koji je bio satira japanskog drustva i vlade. Za japanske crtace Bizo je bio smeo i hrabar covek, zbog prirode svog magazina u stalnim konfliktima sa vlastima.

Ekscentrici po prirodi, i Virgman i Bizo cine nezaboravni deo japanske manga istorije. Ne samo da su bili odlicni crtaci, vec i savrseni poznavaoci forme. Kroz njihove radove se mogla proucavati perspektiva, sencenje, upotreba oblacica za dijaloge, narativna struktura, pa cak i anatomija ljudskog tela. U tom pogledu Evropa je bila mnogo ispred Japana koji cesto nije pridavao tome veliki znacaj. Ubrzo posle Virgmana i Bizoa, Japanci su i sami poceli sa izdavanjem humoristickih magazina.

Poznavanje istorije japanskog stripa je veoma vazno da bi se fenomen manga i anime danas mogao posmatrati na pravi nacin. Uopste, japanski crtaci polazu mnogo na tradiciju. Mnogi crtaci danas traze motive i inspiraciju iz proslosti, neki cak i u potpunosti prenoseci likove davnih slika u danasnje stripove. Primeri za to su: Shigeru Mizuki, najpopularniji crtac stripova o duhovima ciji serijal o Kitaru, uceniku sa cudnom porodicom (Otac mu je duh inkarniran u dvooku vatrenu loptu), neobicnim drugovima (medju njima Catgirl i Ratman) i cudnim mocima (nosi navodece rakete u drvenim sandalama, njegova kosa se pretvara u ostra ubitacna koplja, itd..) ozivljava likove sa cuvenog japanskog svitka iz XV veka Hyakki Yako ("Nocna setnja stotinu demona"). Drugi primer je Joji Akiyama koji je cele scene sa Gaki Zoshi odn. "svitka gladnih duhova" preneo u svoj strip Ashura ("Titani") koji je izlazio sedamdesetih.

Japanska tradicija da crta, da se izrazava iskljucivo vizuelnim putem je mozda jednim delom bila uslovljena i komplikovanim pismom. Japanska kaligrafija, koja se i danas odrzava, moglo bi se reci da jeste spoj crtanja i pisanja. Individualni ideogram u svojoj bazicnoj formi je jednostavna slika koja predstavlja ili opipljivi predmet ili apstraktni koncept, emociju ili akciju. Kineski ideogrami u svojoj najranijoj formi su mnogo vise licili na ono sto su predstavljali nego sto je to slucaj danas. Oni su, zapravo, bili forma crtanja. U svakom slucaju ovakav vid izrazavanja je oduvek bio vezan za narod, oduvek je bio populisticki i nikad se ne bi mogao razviti do ovakvih granica da u narodu nije bilo potrebe za njim. Od najranijeg uzrasta deca uzivaju u stripovima, iz njih uce, a kad porastu, strip je lak i brz izvor zabave i relaksacije tako potreban u jednom visoko disciplinovanom drustvu kakvo je Japan.

Japanski strip se dize iz pepela posle drugog svetskog rata i dalje progonjen jakom cenzurom, ali ne vise militaristicke vlade vec alijanse i nove americke uprave. Cenzura je vrsena u ime demokratije i traje do 1950. godine kada je general MekArtur (MacArthur) konacno skinuo. Od tog trenutka Japanski strip, a zajedno sa njim i animirani film i sve propratne manifestacije jedne mange, krecu u osvajanje trzista, prvo domaceg, zatim i svetskog. Manga osvaja svet.


Osamu Tezuka

Krajem cetrdesetih godina ovog veka uzlaznom putanjom krece i karijera jednog od najznacajnijih japanskih strip autora i animatora Osamu Tezuke - u domacim krugovima poznatom pod nadimkom "Bog Mange". Tezuka 1947. godine kada je imao svega dvadeset godina crta svoj prvi strip Shintakarajima ("Novo ostrvo s blagom"), 200 stranica dugacak.


Odlike Tezukinih stripova

Odlikovali su ga kreativna kompozicija strip tabli, neobicna upotreba zvucnih efekata (polja na kome japanski strip nema premca), i raskosno koriscenje kadrova stripa pri opisivanju jedne pojedinacne akcije. Na publiku je strip Shintakarajima delovao opcinjavajuce, upravo kao da su prisustvovali projekciji filma.

Tezuka je mediju stripa doneo kultivisani um intelektualca (studirao je medicinu), plodotvornu mastu i zelju za eksperimenti- sanjem.


Uticaji

Stilski, glavni uticaj na Tezuku nije imao strip, vec film, i animacija Volta Diznija (Walt Disney) i Maksa Flesera (Max Fleisher). Tezuka je bio frustrirani animator i sve svoje prihode od stripova, koji su bili izuzetno veliki, je trosio na animaciju.


Kasniji radovi

Ubrzo posle uspeha prvog stripa uradio je Jungle Taitei ("Kralj dzungle" ili "Kimba, beli lav") i Atomu Taishi kasnije promenjen u Tetsuwan Atomu ("Mocni Atom" ili "Astro Boy"). Kasnije je oba stripa animirao za televiziju. Astro Boy je bio prva japanska animirana TV serija 1963. godine, dok je Tetsuwan Atomu bio prva kolor animirana TV serija 1965.


Tezukina inovacija

Tezuka je osetio da je strip kakav je bio posle rata izuzetno ogranicavao. Vecina ih je bila nacrtana kao da se odigrava na pozornici na koju likovi ulaze i izlaze sa strane. Ovo je cinilo gotovo nemogucim da se u stripu postigne dramski efekat, tako da je Tezuka poceo da koristi kinematografsku tehniku. Eksperimentisao je sa uglovima, planovima. Uveo je krupni plan kao i specificno japansko "slow motion" docaravanje pokreta kroz nekoliko stranica. Prostor nije stedeo tako da su konacni stripovi bili dugi i do 1000 strana. Takodje je odvikao publiku od toga da u stripu trazi samo povod za smeh. Poceo je da pravi price koje nisu obavezno imale happy end.


Temelji savremenom japanskom stripu

Potraznja za Tezukinim stripovima se nije mogla zadovoljiti. Radio je u sirokom spektru zanrova (od detektivskog do SF-a i romansi namenjenih devojcicama). Njegov stil je omogucavao razvoj price i karaktera kakav je dotad bio nezamisliv. Postavio je zanrovske, graficke i narativne temelje savremenom japanskom stripu. Kapisla je bila inicirana.


Paradoks

Ono sto je izvestan paradoks, ali podatak koji govori o interkulturalnim uticajima, je cinjenica da je studio Dizni 1994. uradio crtani film "Kralj lavova" za koji se bez ikakve sumnje moze reci da je plagijat Tezukinog Kimbe. Dok je, eto, sam Tezuka bio pod ogromnim uticajem prepoznatljive Dizni animacije, desilo se da je posle njegove smrti upravo Dizni studio iskoristio glavne elemente njegove price i likova da bi napravio svoj film. Skandal koji je nastao su dodatno pogorsali ljudi iz Diznija koji su besprizorno tvrdili da nikada ranije nisu culi za Tezuku ili za njegov crtani.

Vuk Rsumovic


8. TOP 10 (trenutno stanje)

1 mesto(44 poena)
Hugo Pratt: "Corto Maltese" 6

2 mesto(32 poena)
Hermann: "Les Tours de Bois-Maury" - 4

3 mesto(24 poena)
Watterson: "Calvin & Hobbes" - 5
Francois Bourgeon: "Les Passagers du Vent" - 3

4 mesto(23 poena)
H. Pratt/M. Manara: "Tutto Ricomincio con un' Estate Indiana" - 4
Frank Miller: "The Dark Knight Returns" - 4

5 mesto(19 poena)
Neil Gaiman/various artists: "the Sandman" - 2

6 mesto(18 poena)
Spiegelman: "Maus" - 2

7 mesto(11 poena)
Manara: "Giuseppe Bergman" - 3

8 mesto(15 poena)
Bilal/Christin: "Partie de chasse" - 2

9 mesto(13 poena)
Danijel Zezelj: "Sun city" - 2

10 mesto(10 poena)
Abuli/Bernet: "Torpedo 1936" - 3
Zoran Janjetov: "Bernard panasonik" - 1
Moebius: "Arzach" - 1
Van Hamme/Rosinski: "Le Grand Pouvoir du Chninkel" - 1

* * *

11 mesto(9 poena)
Jodorowsky/Moebius: "Les aventures de John Difool" - 3
R. Macherot: "Chlorophylle" - 1
Garth Ennis/John Mc Crea: "Hitman" - 1
Chotias/Juillard: "7 vies de l'Úpervier" - 1
Magnus/Bunker: "Alan Ford" - 1

12 mesto(8 poena)
Aragones: "Groo" - 1
Frank Miller: "Sin City" - 1
Igor Kordej: "Vam" & "Vamova deca" - 2
Frank/Bom: "Broussaille" - 1
Mirko Ilic: "Survival" - 1
Herimann: "Krazy kat" - 1
Edvin Biukovic/Darko Macan: "Grendel: Devils & Deaths" - 1
Van Hamme/Rosinski: "Thorgal" - 1

13 mesto(7 poena)
Mike Mignola: "Hellboy" - 1 Alan Moore/Dave Gibbons: "Watchmen" - 1
Jason Pearson: "Body Bags" - 1
Jodorowsky/Moebius: "Le Coeur couronne" - 1

14 mesto(6 poena)
Yslaire/Balac: "Sambre" - 1
Steve Purcell: "Sam & Max" & "Toybox" - 1
Goscinny/Uderzo: "Asterix" - 1
Joe Kelly/various artists: "Deadpool" - 1

15 mesto(5 poena)
Le Tendre/Loisel: "Peter Pan" - 1
Le Gall/Yann: "Theodore Poussin" - 1
F. Miller/B. Szienkiewicz: "Elektra: assassin" - 1
K. Barks: "Donald Duck" - 1
Alan Moore: "V for Vendetta" - 1
Giraud/Charlier: "Blueberry" - 1
Hermann: "Jeremiah" - 1

16 mesto(4 poena)
Boucq/Charyn: "Bouche du Diable" - 1
Warnant/Tome: "Soda" - 1
Berkely Breathed: "Outland" - 1
Peyo: "Smurfs" - 1
Goscinny/Morris: "Lucky Luke" - 1
Mark Waid/Alex Ross: "Kingdom Come" - 1
Van Hamme/Vance: "XIII" - 1

17 mesto(3 poena)
Jeff Smith: "Bone" - 1
Neil Gaiman/various artists: "The Books of Magic" - 1
Alan Moore/Kevin O' Neil: "League of Extrodanary Gentlemen" - 1
Manara: "Le Declic" - 1

18 mesto(2 poena)
Franquin: "Idees noires" - 1
Radovan Devlic: "Machu picchu" - 1
Tardi/Sec: "Adele Blanc" - 1
Moebius: "Aedena" - 2
Munoz/Sampayo: "Joe's bar" - 1
Chris Ware: "ACME novelty" - 1
Kevin Smith/JoeQuesada/Jimmy Palimoti: "Daredevil" - 1
Hermann: "Comanche" - 1

19 mesto(1 poen)
Prado: "Manuel Montano" - 1
S. Le Tendre/R. Loisel: "La Quete del l'Oiseau du Temps" - 1
Katsuhiro Otomo: "Akira" - 1
Grant Morisson, Howard Porter: "Justice League of America:The New World Order" - 1
Vernal/Hermann,Franz: "Jugurtha" - 1

serbiancafe


9. LINKOVI

-Sajt o izlozbi Julie Doucet + Stripburger
http://www.pancevo.com/attitude/strip/Juli.htm

-Sajt posvecen strip radionici koja se zove Kuhinja i ciji je organizator Aleksandar Zograf
http://www.pancevo.com/attitude/strip/kuhinja/

- Intervju sa Aleksandrom Zografom objavljen u Australijskom fanzinu Uzurlikzurli
http://www.iinet.net.au/~predrag/zograf.html


Ako znate nekog ko bi bio raspolozen da svakog petka dobije email sa STRIP VESTIMA, posaljite mi njegovu email adresu ili mu predlozite da nam se on sam javi i tako upise na mailing listu.

Zlatko Milenkovic

e-mail: zmcomics@EUnet.yu
web: http://members.tripod.com/~ZM97
web: http://www.unovomsadu.com/strip/zmcomics
Zlatko Milenkovic, Petra Drapsina 16, 21000 Novi Sad

STRIP VESTI SU BESPLATNE