STRIP VESTI
Broj:
361
07.04.2006. Godina VIII

prošli broj - arhiva - sledeći broj


SADRŽAJ

 1. IZLOŽBA CRNOGORSKOG STRIPA U KOTORU - Simon Vučković
 2. ŽIVEL STRIP - StripCore
 3. RADIONICA S–TRIPTRIP-S - Letač
 4. POST SCRIPTUM (62) - Zoran Đukanović
 5. JUŽNJAČKA UTEHA No 253. - Marko Stojanović
 6. KVINTALOVA TJEDNA KARTICA (312) - Darko Macan
 7. Q STRIP - Strip Vesti
 8. INTERNET STRIPOVI - Strip Vesti
 9. ŠTAMPA - štampa
 10. VESTI IZ SVETA - Strip Vesti
  -MARKO AJDARIĆ NEWS
  -
  NOMINACIJE ZA EISNER-a
 11. POZIVI NA SARADNJU - mail
 12. PISMA ČITALACA - mail
 13. LINKOVI - Strip Vesti


Svi prilozi su vlasništvo autora. U slučaju da želite da ih na bilo koji način eksploatišete, molimo Vas da se obratite autorima priloga, koji su potpisani (uz potpis će uvek ići i email adresa putem koje možete kontaktirati autora), u slučaju da nisu potpisane možete ih slobodno koristiti jer su to neautorizovane vesti ovog servisa, STRIP VESTI.

Sajt na kom ćete uvek moći da pročitate stare brojeve STRIP VESTI i još neke druge sadržaje vezane za strip je na sledećoj adresi:
www.zmcomics.co.yu

stripvesti.50webs.comUVODNIK...


Uvodnik ću iskoristiti da vas uvedem u vanredno poplavno stanje. Što više razmišljam kako to ne sme da se dogodi, i kako se neće dogoditi, Novom Sadu sve me je više frka da se to "samo tešim". Tako sam se slično tešio i pre bombardovanja...:(

No, kako god bilo, ako bude sitnih kašnjenja nemojte da se jedite, neću ni ja...:)
Provajder mi je blizu lokacije gde "prete" preventivnim isključenjem struje, za sada "samo" zbog podzemnih voda, pa možda budem imao dobar izgovor što sporo odgovaram na poštu ili kasnim sa SVestima. Ali zato se vi potrudite da brže šaljete priloge, dok smo suvi da se možemo čitati. Pokvašene SVesti vam neću slati...:)

S poštovanjem,

Zlatko Milenković

sadržaj

1.

IZLOŽBA CRNOGORSKOG STRIPA
U KOTORU

Simon VučkovićDana 12. 04. 06. u Kotoru na pjaci od "Kina" se otvara izlozba "UDRUZENJA STRIP AUTORA CRNE GORE". Izlazu; Nikola Curcin, Simon Vuckovic, Bojan Praktacic, Luka Lagator, Goran Scekic, Darko Drljevic, Mirko Zulic, Tihomir Celanovic, Ozren Mizdalo, Darko Cvetanovic, Drago Radimir i Dragan Bulaic. Izlozba ce u "GRADSKA GALERIJA KOTOR" biti otvorena do 22. 04. 06. Priredjivac je Simon Vuckovic.

Na otvaranju nastupa; session band "OLL 4 ONE". Zeljko Abramovic-gitara, Ivan Marovic-klavijatura, Aleksandar Jakupovic-bas i Ivan Perovic-bubnjevi.
Organizatori su; "CENTAR ZA KULTURU" u sklopu "OPSTINA KOTOR", pub "DOK" i "UDRUZENJE STRIP AUTORA CG"


sadržaj

2.

ŽIVEL STRIP

StripCoreŽIVEL STRIP
razstava stripov

www.ljudmila.org/stripcore/zivel_strip

torek, 18. april 2006, KUD France Prešeren, Ljubljana
ob 19.00, Klubska soba (do 15. maja 2006) – Mladinski strip
ob 20.00 Galerija (do 8. maja 2006) – Marjan Manček in Giorgio Bordini

Galerija KUD France Prešeren je odprta vsak dan med 11. in 24. uro,
v nedeljo pa med 15. in 24. uro.

Mladinski stripovski natečaj Živel strip, kateremu se je revija Stripburger pridružila že lansko leto, je letos že šestič obrodil sadove. Na natečaju so lahko sodelovali osnovnošolci in srednješolci iz dežele Furlanije - Julijske krajine in iz Slovenije. Iztočnica natečaja sta bila dva stripovska lika. Italijanskega, profesorja Ananasa, je ustvaril Giorgio Bordini, slovenskega, Modrega medvedka, pa Marjan Manček.

Na razpis je prispelo prispelo 419 del 484. učencev in dijakov iz Slovenije in 206 del italijanskih učencev in dijakov.

Žirija v sestavi: Marjan Manček, Davide Toffolo, Emanuele Barison, Matej Kocjan (avtorji), Paola Bristot (predsednica Vivacomix) in Ezio Pasut (mestni svetnik za šolstvo in namestnik župana) je podelila glavne nagrade sledečim udeležencem:

V 1. kategoriji si prvo nagrado (darilni knjižni bon v protivrednosti 500 evrov) enakovredno delijo:
a) Jernej Selinšek, strip: "Lepo je imeti prijatelja«, mentorica Tanja Šimek, Oš Starše 3a, Slovenija
b) Karin Pepelko, strip: "Medvedkov rojstni dan", mentorica Suzana Bizjak Šenekar, Oš Hrvatini 2/9, Podružnica Ankaran, Slovenija
c) 3. razred OŠ Scuola Vendramini, strip: "Il Professor Ananas e lo spary anti calvizie", mentorica Alessandra Masala e Elisa Fioretto, Pordenone, Italija

V 2. kategoriji si prvo nagrado (darilni knjižni bon v protivrednosti 500 evrov) enakovredno delijo:
a) Sonja Medlobi, strip: "Modri medvedek v šoli", mentorica Vida Kejžar, Oš Jela Janežica, Škofja Loka, Slovenija
b) Lorenzo Todaro, Andrea Allegro, Matteo Bigaran, strip: "I viaggi di Ananas", mentor: Fulvia Spizzo, Scuola media 2° b, Torviscosa, Italija
c) 2 A raz., strip: "Il dottor ananas e la torre di Pisa", Scuola media Torviscosa, Italija

V 3. kategoriji si prvo nagrado (darilni knjižni bon v protivrednosti 500 evrov) enakovredno delijo:
a) Domen Finžgar, strip: "Časopis", mentor Tomaz Tomažin, Gimnazija Bežigrad, Ljubljana, Slovenija
b) Metod Burgar, strip: "Knjiga", mentor Simon Apolonija, Sr. šola za oblikovanje in fotogr., Ljubljana, Slovenija
c) Martin Ramoveš, strip: “Moč volje”, mentor Roža Zorc, Sr. šola za oblikovanje in fotogr., Ljubljana, Slovenija
d) Matevž Gazvoda, strip: “Blue Beary Jam”, mentor Sabina Mattersdorfer, Oš Jožeta Moškriča, Ljubljana, Slovenija

Glavne nagrade so bile podeljene 30. marca 2006 v bivšem semenišču San Francesco v Pordenonu, kjer so bila na ogled vsa dela udeležencev. Ostale nagrade bodo podeljene v KUD-u France Prešeren v Ljubljani od odprtju razstave izbranih del iz natečaja. V klubski sobi KUD-a France Prešeren bo odprtje v torek, 18. aprila, ob 19. uri.

Po odprtju razstave del iz mladinskega natečaja, bo ob 20. uri v galeriji KUD France Prešeren še odprtje del Marjana Mančka in Giorgia Bordinija.

MARJAN MANČEK, ilustrator, stripar in animator, se je rodil 3. januarja 1948 v Novem mestu. Končal je študij angleškega jezika in zgodovine na ljubljanski filozofski fakulteti. Živi in dela v Selščku pri Cerknici, kjer ima studio na podstrešju hiše, od koder vidi krošnje svojih jablan. Risbe je začel objavljati že v gimnazijskih letih. Z značilnim rokopisom, izoblikovanim pod vplivom karikature, stripa in animiranega filma pa je oplemenitil vrsto pravljic in pesniških zbirk najboljših domačih in tujih avtorjev. Objavil je tudi številne izvirne avtorske slikanice. Riše z barvnimi tuši, na realistični osnovi, ki ji doda vedno kaj humornega in fantazijskega. Modri medvedek in Medvedek Brundo sta nastala posebej za njegove tri otroke. Njegova strast so tudi risani filmi. Med drugim je animiral Hribce in Mačota. Za zadnji film z naslovom Be je porabil leto in pol, dolg je 8 minut. Kljub temu da pridno riše dan za dnem, si vzame čas za rekreacijo: poleti kolesari, pozimi se z ženo odpravita na dolge sprehode po gozdu, peš ali na tekaških smučeh.

MODRI MEDVEDEK, ki ga je ustvaril risar Marjan Manček, je v drobni knjižici stripov med otroke prvič prišel leta 1987. Potem pa je leta 2001 svoje domovanje našel v reviji Cicido. Na novo je v revijah Cicido in Ciciban zaživel pred dobrima dvema letoma, ko je postal njuna maskota. Modri medvedek je moder zato, ker je padel v morje in postal moder. Preprosti stripi v treh sličicah govorijo o prijateljstvu, malih modrostih, velikih zagatah in iznajdljivosti. Medvedek ima bel trebušček, morda zato, ker ima za vratom privezan slinček, kakršnega nosijo dojenčki, da se ne popackajo. Manček se večkrat igra z dvojnimi pomeni, ki jih imajo podobe. Modri medvedek je poetična, smešna in prijazna oseba, ki se igra s stvarmi in v njih najde globlji smisel, ob tem, ko se zabava na resen način, tako kot to počno otroci.

GIORGIO BORDINI je rojen v Pordenonu leta 1927. Diplomiral je na Umetniški akademiji v Benetkah. Z Romanom Scarpo je sodeloval pri animaciji in realizaciji kratkih reklamnih filmov in pri kratkometražnem barvnem filmu Deklica z vžigalicami. V 50-ih letih je odpotoval v Venezuelo, v Caracasu so ga sprejeli na umetniški oddelek pri Telefilmu, kasneje je za Delta film international realiziral mnoge reklamne spote, najprej kot asistent, nato kot glavni animator. V Italijo se je vrnil v začetku 60-ih let kot uveljavljen umetnik in slikar z lastnim studiem. Sočasno je delal za Disney Italia – Mondadori. Zanj je do leta 1996 realiziral mnoge zgodbe o Racmanu Jaki in Miki Miški. Ustvaril je satirične like, kot sta npr. I Mascherati za vinjete v dnevnikih ali He and She za učbenike. Svojo kreativnost, ki je razpeta med slikarstvom, kiparstvom in stripom, je v intervjuju leta 1988 razložil takole: “Slikarstvo predstavlja resnejši del moje osebnosti. Drugače je s stripom, kjer je osnoven naboj ukrasti nasmeh; ni lahko vzburiti čustva s slikarsko paleto, težko pa je tudi koga spraviti v smeh z otroškimi junaki.”

PROFESOR ANANAS je nastal v petdesetih letih kot predloga za neko animacijo, v duhu tistega časa in stilu takratnih risank in ilustracij. Preprost lik, narisan kot obris, s skoraj geometričnim telesom in glavo, iz katere štrlijo čopi las učenega znanstvenika. Profesor Ananas ni pobarvan, prostori, po katerih se premika, pa so. Kakor vsi znanstveniki, živi v svojem svetu, v katerem razmišlja o problemih ter koristnih in nekoristnih izumih ... odvisno ... kaj mu pade na pamet. Poskusi uganiti in nariši o kakšnem izumu razmišlja profesor Ananas.


VIZUALNI MATERIAL ZA NOVINARJE SE NAHAJA NA:
www.ljudmila.org/stripcore/zivel_strip/press/


Produkcija: Občina Pordenone, združenje Vivacomix in Stripburger / Forum Ljubljana; koprodukcija: KUD France Prešeren, Krice Krace; v sodelovanju z revijami Ciciban, Cicido, PIL in PIL Plus, sofinancerji in sponzorji: regija Benečija - Julijska krajina, Banca Popolare FriulAdria, italijansko ministrstvo MIUR, MOL - Oddelek za kulturo


sadržaj

3.

RADIONICA S–TRIPTRIP-S

Letačpregled prethodne radionice


27.03. Održana Radionica S-triptrip-S: gostovanje učesnika iz Pančeva i Starčeva u AKKu. Gosti su zajedno sa učenicima novoseljanske škole, nekoliko strip autora-crtača, jednog slikara i grafičara, dva neposredna muzičara, malog supermena i po kojeg srednjočkolca-bubuljičara stvarali crteže na temu: Sunce. Konstatujem da se zaista radilo kao što se i očekivalo od učesnika ovog kreativnog skupa, na selu.
Idemo dalje. Do Pančeva, u ovaj ponedeljak što dolazi.


sadržaj

4.

POST SCRIPTUM (62)

Zoran ĐukanovićKRITIČARSKI ESEJ

U istom broju The New York Review of Books od 6. aprila, koji sam u pretprošlom broju “Strip vesti” pomenuo u rubrici “Linkovi” zbog teksta o Robertu Crumbu, onog istog na koga Darko Macan upućuje na svom blogu, nalazi se još jedan esej vredan pažnje. Link koji vodi direktno do njega je www.nybooks.com/articles/18838. Iskreno rečeno, isprva je ovo trebalo da bude samo ukazivanje na link, ali se na putu do toga pretvorilo u kolumnu. Tja, čak i za sam link koji vodi do eseja Who Killed Christopher Marlowe? oklevao sam pošto su njegove veze s medijem stripa poprilično isposredovane. Ipak, jedna sasvim direktna postoji: Sandman, jedan od najlepših stripova koje sam ikada pročitao. Reference na Marlowea su razbacane u nekoliko knjiga Sandmana. Za one bez čitalačkog poznavanja Sandmana, i s manje interesa za književnu istoriju, nije reč od detektivu Marloweu nego o onom drugom, hoću reći prvom, pesniku i piscu drama čije je ime toliko vezano za njegovog vršnjaka Williama Shakespearea da neki veruju da se radilo o zameni identiteta i u to upliću teorije zavere, ove ili one vrste. Ipak, razlozi zašto ovaj lik izdvajam jesu imanentne prirode, nalaze se u samom eseju do koga link vodi. Isto tako, u kontekstu teksta koji pišem potpuno mi je nebitno da li neko zna ili ne zna ko je njegov autor Stephen Greenblatt, kao što su mi u ovom trenutku nebitne perspektiva novog istoricizma u teoriji književnosti i kulturne poetike. Do sada ste već mogli da pogodite, esej uopšte nije o stripu. Pa zašto onda u “Strip vestima”? Ukazujem na njega kao na model kritičarskog eseja kome sam uvek težio. Sadrži gotovo sve što je potrebno eseju kao tvorevini ljudskih ruku, uma i duše. Dobro ne baš sve, završnica je mogla da bude snažnija, a poslednji pasus i završnu rečenicu inače smatram možda najvažnijim tačkama arhitekture svakog eseja. No, vratimo se raskoši koje u pomenutom eseju ima. Pre svega, poseduje u sebi pripovest, u kojoj je odlično balansiran rast narativne napetosti. Za mene je kritika uvek priča. Ma kako, na prvi pogled, “strukturalno” ili “teorijski” izgedala, kritika treba u sebi da sadrži, ili čak da krije, iznenađenje. Iznenađenje uvida u delo koje je pred nama. Kritika gotovo uvek teži eseju, čak i kada ga ne dosegne. Esej je puna forma kritike, prodirećeg pogleda u složenost stvari. Upravo zato esej treba da bude ironičan. Nedoslovan. Metaforizujući. Samo na taj način sačuvava kompleksnost stvari, ne pretvarajuči ih u suvoću teza. Esej ima samosvest o metodu. Istovremeno, ležeran je, prigušuje i prikriva svoju teorijsku zasnovanost, jer ona mora da ostane daleko u pozadini, gotovo nevidljiva. U suprotnom, postao bi teorija i prestao da bude esej. Esej ima smisla za humor. Šali se, ali ima samilosti i dubinskog razumevanja prema predmetu i likovima kojima se bavi, bilo da su imaginarni, bilo stvarni. To ne znači da je uloga eseja da bude milosrdna Majka Tereza. Samilost nikada nije jednaka (samo)sažaljenju, kao ni bolećivoj proračunasti nezameranja. Esej i kritika nisu milostinja nego milost dubinskog uvida u zagonetke i paradokse sa kojim se suočavamo čitajući dela i karaktere u njima. Čitajući i prepoznavajući autentičnost života u imaginaciji, u fikcionoj konstrukciji. Svime ovim se tako majstorski poigrava pisac eseja Ko je ubio Christophera Marlowea? Uživao sam, bio opčinjen, učio sam čitajući ovu esejističku prozu.sadržaj

5.

JUŽNJAČKA UTEHA No 253.

Marko Stojanović
misto83@ptt.yuAPSOLUTNIH STO (83): HELLBLAZER (I34-139): HAUNTED


NEDELJA OPAKOG ŽIVLJENJA (2)

Constantine: Here, I’m John Constantine and
loving it, bastard terrifying with my eyes full
of history and my head full of secret things,
here in one of London’s collapsed veins, feeding
off it.

Constantine: I’m all over London, drinking it
down...

Šta nam sve ovo govori? Da stripova bez mane nema, uprkos tome što smo verovali kao klinci (što bi voleli da možemo da verujemo i kao odrasli), da Voren Elis piše previše stvari odjednom evo već petnaestak godina... Kao i da je Haunted, uprkos svemu, zaista odličan strip. Svaki strip koji ima ovoliko mana, a zaslužuje da se svrsta među sto najboljih, sigurno to jeste – njegove vrline višestruko nadrastaju njegove mane, a to je najviše što se od bilo kog umetničkog dela može očekivati.

Haunted je prvih šest svezaka serijala Hellblazer od predviđenih četrdesetak koliko je Elis očekivao da će uraditi (na kraju ih je uradio samo jedanaest, jer je jedanaesta odbijena zato što je na šokantan i subverzivan način tretirala motiv masovnih ubistava po američkim srednjim školama, posle čega se Elis prosto pokupio i otišao)... I u njih je Elis uneo svu onu mržnu koje je lagano gomilao godinama pišući superherojske stripove od kojih mu se privatno okretao stomak, svu ubojitu autorsku oštricu okrenutu vrhom prema socijalnoj i svakoj drugoj politici svoje domovine, svu mržnu prema činjenici da je živeo u komšiluku u kome je svakog jutra ispred kućnog praga pronalazio potsetnice lokalnih narkomana u vidu praznih špriceva, kao i svo gnušanje činjenicom da danas živi u društvu koje od pokojne princeze Dijane pravi sveticu da bi je što bolje marketinški iskorištavalo... Pošto od pukih zlih misli retko kad bude nešto dobro, Elis je u pisanje ovog stripa uneo i svu onu dugogodišnju čežnju da piše nešto lišeno super moći i nešto što će biti relevantno, svu onu potrebu da progovori o vremenu i mestu u kome živi, svu onu ljubav ka dobroj, veštačkih stega oslobođenoj priči. I to se vidi, i to se oseća, i u tome se, nek mi bude oprošteno na pristrasnosti, uživa.

Haunted je, pre svega, jedan fenomenalan uvod. Njime Elis priprema sebi igralište na kome je verovao da će se dugo posle toga igrati, pa tako integralan deo Haunted-a čini priča o gradu u kome će se strip odvijati, samom Londonu. Počevši sa grafitima na zidovima i njihovim objašnjenjem („Londonska magija: stavi svoje ime na njega, poseduj ga, spasi se od njega.“), preko jedne jedine ulice koja deli fensi deo grada od onog koji je svetlosnim godinama daleko od toga da bude popularan, preko overdoziranja u podzemnim toaletima i nemotivisanih zločina u parkovima, Elis slika nimalo laskavi pejzaž jedne moderne metropole koja živi na i od krajnosti i čijim avenijama neprikosnoveno caruje sasvim uobičajan, sasvim svakodnevan i što je najstrašnije sasvim prihvatljiv pakao siromaštva, bede i kriminala. Sadašnost „Dima“ (naziv Londona u modernom slengu) međutim uopšte ne čudi kad se jednom zađe u njegovu prošlost... A London je, za razliku od mnogih drugih prestonica, ima. Iako nije ni izdaleka ravan Morovom sveobuhvatnom seciranju zanimljive (i morbidne) geografije Londona Džeka Trboseka iz grafičkog romana From Hell-u, Elisonov postupak nam pruža odličan pogled na duhove i skelete na kojima počiva ova metropola.

(Nastaviće se)


Nije šala, od prvog aprila kioske oko vas krasi šesti broj broj Think Tanka posvećen fenomenu nagrada! Nagrade u književnosti, filmu, muzici, stripu! Originalni i kritički tekstovi Harolda pintera, Vladimira Kopicla, Radivoja Šejtinca, Darija Grgića, Dejana Stoiljkovića, Bojana Ilića Bokerinija, Jelene Stakić, Bogdana Tirnanića, Ljube Živkova... Plus mini strip specijal – tekstovi o trojici kontraverznih stip scenarista,Kazumiju Koikeu, Brajanu Azarelu i Vorenu Elisu od strane Miloša Holclajtnera, Gavrila Petrovića i moje malenkosti! Plus tekst o srpskim stripovskim nagradama Zlatibora Stankovića! Plus galerija potpuno novih i nikada do sada viđenih karikatura širom sveta nagrađivanog karikaturiste Miodraga Veličkovića (101 belosveska nagrada – malo li je?)! Saberite sami, rezultat je svima jasan: obavezno štivo!sadržaj

6.

KVINTALOVA TJEDNA KARTICA (312)

Darko Macan
darko.macan@zg.htnet.hrDENIS

U korijenu dobročinstva je sebičnost.

Barem mojega. Jer, ono što želim postići razdajući ponekad stripove je ponavljanje povijesti. Želim vidjeti je li strip još dovoljno virulentan da nekoga zakači. Želim znati da nisam bio baš zadnja budala.

Prije nekoga sam vremena svome malom susjedu dao jedan strip. Način na koji su mu se zakrijesile oči jedna je od mojih sretnijih uspomena iz tog razdoblja. Način na koji je pružio znatiželjne, gladne ruke i sad mi je dovoljan da se nasmiješim.

Siguran sam da mu roditelji ne kupuju često stripove i ne krivim ih ako to ne čine. Stripovi su objektivno skupi, pogotovo za par s troje djece i dvije poštanske plaće. Tim prije osjećam pokvarenu potrebu da im jednog klinca inficiram šarenilom. On nema nikakve urođene obrane, pretpostavljam (iako, možda oholo) da nema drugih zanimacija: može gledati TV, igrati se sa sestrom ili listati strip.

"Listati" kažem jer tek je nedavno pošao u školu. "Listati" kažem i zbog još jednog razloga, ali to nije riječ koju je on upotrijebio.

Nisam, naravno, znao što se dogodilo s prvim stripom kojega je dobio dok ga jednoga dana nisam vidio na stražnjem sjedalu njihovih kola. Bio je ofucan, bio je iskrzan i stražnjoj je korici nedostajao komad. Prepoznavao sam sve znakove literature koju je netko rado i dugo premetao po rukama, možda se i otimao za nju s prijespomenutom sestrom. Prvom prilikom dao sam mu novi strip.

Ako sam i sumnjao, sada sam znao. Oči su mu se nanovo zakrijesile kada je shvatio - kao i svi mi, davno nekad - da strip nije samo jedan, da toga ima više, da zabava nema kraja. Pogledao me i, valjda da bi se zahvalio, rekao:

"Striček ... Ja vam to sve čitam!"

On to sve čita. Razumijete li? Ne ide u školu, ali ga čita! Strip koji je dobio bio je jebeni Pajo Patak na danskom, ali on ga čita!

Ne dajte mi da ikad više budem nesretan.


sadržaj

7.

Q STRIP

Strip VestiNa blogu Q STRIP Darka Macana ima puuuno vesti i zanimljivosti a Strip vesti vam uvek prenesu jednu kao malu drašQalicu:

U prilog tezi da bi strip-crtači radije dizajnirali i redizajnirali likove nego ih poslije crtali milijun puta u stripovima - ovaj sajt s redizajnima nekih od postojećih superheroja.Osim toga, na Q Strip-u ste protekle nedelje mogli pročitati sledeće priloge:
 • ...
 • i naravno [dnevniQ] Pregled vijesti za svaki dan 01.04.-07.04.


  Kompletne priloge možete pročitati na sledećoj adresi:
  http://qstrip.blog.hr/


sadržaj

8.

INTERNET STRIPOVI

Strip VestiOvo rubrika je redovna, pozicionirana na ovom mestu u SVestima, nije u samom vrhu jer na sajtu već stoje, u samom vrhu na udarnom mestu, linkovi ka svim domaćim internet stripovima koji redovno izlaze. Ostali stripovi, koji ne zadovoljavaju ove kriterijume - dakle nisu na nekom od domaćih jezika ili ne izlaze redovno - će ipak imati svoje mesto u ovoj rubrici.
Dakle zasucite rukave i poradite na dopunjavanju ove rubrike tako što ćete pokretati nove internet stripove. Svaki novi strip na spisku će, onog petka kada bude dodat, imati oznaku NOVO!
Redosled je po abecednom redu:

STRIPOVI KOJI REDOVNO IZLAZE:

-A STAR IS UNBORN (UnBornStar)
unbornstar.blog.hr/

-BUZZ & FZ (Gudvin)
www.screaming-planet.com/comics.php?area_id=

-ČAROBNJACI (Niko Barun)
www.tportal.hr/stripovi/carobnjaci

-KUĆA STRAHA (Jurica)
www.kajgod.co.nr/

-MALI MEUR (Vladislav Gajski)
www.plastelin.com/index.php?option=com_content&...

-MARTINA MJESEC (Macan - Sudžuka)
www.stripovi.com/martinamjesec.asp

-MISTER MAČAK (Macan - Bob)
www.stripovi.com/mistermacak.asp

-NETOVCI (Niko Barun)
www.t.ht.hr/netuskoli/5-5.html

-OVERKLOKING (Dubravko Mataković)
iskon.hr/webcafe/matakovic/

-SERGEJ (Darko Macan)
www.zmcomics.co.yu/sergej

-SIVI GRAD (Rico)
www.stripovi.com/sivigrad.asp

-SOB SA SOBOM (Sonjecka)
www.stripovi.com/SobSaSobom.asp

-STRIP "DAN"-a (Simon Vučković - Mirko Zulić)
www.dan.cg.yu/stripovi.php

-SvRBI iU SVEMIRU (Milivoj Kostić)
vigled.sky.prohosting.com/

ŠTEFICA Jambriščak, prijateljica noći koja je previše znala" (Nik Titanik)
www.niktitanik.com

STRIP ČASOPISI ZA DOWNLOAD

-ZONA 9 (Udruženje strip autora Crne Gore)
www.zona9-stripmagazin.users.cg.yu

STRIPOVI KOJI SE REDOVNO DISTRIBUIRAJU E-MAIL-om

-SAMONIKLI KOROV STRIP (Franja Straka)
prijaviti se na email adresu: fstraka@eunet.yu

STRIPOVI SA ZAOKRUŽENOM PRIČOM

-Bilo jednom u Makarskoj (Dalibor Brdar)
www.stripovi.com/makarska.asp

-Zagor & Chico u Paklu Droge (Saša - Venes)
www.najbolje.com/zagor/

-Stripovi... (Dunja Janković)
deenes.ffzg.hr/~tdujmovi/strip.htm

STRIPOVI DOMAĆIH AUTORA NA STRANOM JEZIKU

-ACTION TRIP COMICS (Jojić - Grabović - Solanović)
www.actiontrip.com/index/comics.phtml

-JOHN'S PARADISE (Alić/Gelemanović)
www.johnsparadise.com

-Mc DUFFIES (Srđan Aćimović)
mcduffies.keenspace.com

-LITTLE WHITE KNIGHT (Srđan Aćimović)
www.graphicsmash.com/series.php?name=littlewhiteknight&view=current

-LEGOSTAR GALACTICA (D. M. Jeftinija)
legostargalactica.keenspace.com/

STRIPOVI KOJI VIŠE NE OBNAVLJAJU SVOJE STRANICE

-JOHN'S PARADISE (Saša - Venes)
www.crazytwo.com/novi/

-NEDELJNI STRIP (Oljača, Aćimović, Ikonić, Jovanović, Vučković)
members.lycos.co.uk/zmcomics/strip/strip.htm

-VILINTULJKOVA DRUŽINA (zmcomics)
www.zmcomics.co.yu/vilintuljaksadržaj

9.

ŠTAMPA

štampa


Zoran Đukanović i Dušan Banjanin su obezbedili sledeće priloge:


JOŠ JEDAN POKUŠAJ ZA MUZEJ STRIPA

Prije trideset godina, poznati strip-crtač Mort Walker (autor 'Redova Baileyja') otvorio je muzej posvećen 'devetoj umjetnosti'. Prije četiri godine morao ga je zatvoriti zbog financijskih teškoća, ali na pomolu je dobro rješenje.

U fundusu Nacionalnog muzeja stripa je preko 200.000 djela iz više od 50 država svijeta, u rasponu većem od 100 godina. Od satiričnih karikatura Thomasa Nasta iz sedamdesetih godina XIX. stoljeća (zbog kojih je palo zloglasno korumpirano njujorško političko vijeće Tammany Hall) pa do najnovijih uradaka na CD-ovima, sve je tu, uključujući i originalne skice Walta Disneyja za lik Mickeyja Mousea i pasice Chestera Goulda za "Dicka Tracyja", te što još sve ne. Muzej je prvo otvoren 1974. u Greenwichu u Connecticutu, pa se selio u Rye Brook u državi New York, te u Boca Raton na Floridi, gdje je 2002. privremeno i zatvoren.

"Smatram da te stvari treba sačuvati i izložiti jer su vrlo uzbudljive", kaže Mort Walker u svom studiju u Stamfordu (blizu New Yorka), gdje trebaju biti arhiv i edukacijski centar povezani s muzejem. Naime, za muzej je konačno nađen idealan prostor - tri kata u nedavno renoviranom Empire State Buildingu, kroz koji godišnje prođe 3,5 milijuna turista, od kojih bi mnogi svakako pogledali i tu izložbu. Za useljenje je potrebno oko 8 milijuna dolara, od kojih su zasad prikupljena tri milijuna.

"Toliko vjerujem u ovaj projekt da sam svoju kuću stavio pod hipoteku kako bih platio dosadašnje troškove", ističe Mort Walker, legenda stripa (čiji je "Beetle Bailey" kod nas izlazio pod naslovom "Redov Bili"), koji je počeo crtati skupa s Dickom Browneom (autorom legendarnog "Hogara Strašnog"), ali ni nakon pola stoljeća crtačke karijere nije izgubio entuzijazam za svoju profesiju i ono što je čini atraktivnom.

M.F.


Objavljeno: Klik online, 30.03.2006.godine
POZIV AUTORIMA STRIPA

Niški Centar za likovne projekte i umetničku inicijativu ARTIN raspisao je konkurs za foto strip "Foxy", u okviru Međunarodnog salona stripa "4. salon stripa - Niš 2006". Salon će biti otvoren 1. juna, a prijem radova predviđen je do 15. maja. Izveštaj o žiriranju trebalo bi da bude završen 25. maja.

Konkurs je otvoren za sve fotografe, strip autore i umetnike, amatere i profesionalce, širom sveta, a tema rada je slobodna. Dozvoljen je jedan rad po autoru, maksimalnog obima četiri fotografije, odnosno tabli stripa. Format radova (pojedinačnih fotografija) 18 x 24 ili 20 x 30 centimetara, pri čemu će biti primljene isključivo nekaširane fotografije. One moraju biti na fotografskom papiru, u crno-beloj, kolor ili kombinovanoj tehnici. Radovi moraju poštovati savremenu strip formu, što znači da je potrebno da u sebi nose priču, pokazanu nizom fotografija. Dozvoljena je improvizacija u radu i eksperimentalni pristup mešanja dva medija (stripa i fotografije). Radovi moraju biti originalno delo autora, a mogu biti na maternjem jeziku, uz obavezan prevod na engleski, koji može biti priložen na posebnom papiru.

Prvonagrađenom autoru biće organizovana samostalna izložba. Državljani SCG ne plaćaju participaciju, dok za strane iznosi deset evra. Uz radove je obavezno poslati popunjenu prijavnicu. Radove, prijavnicu i participaciju trebalo bi poslati u istom paketu. Radovi se ne vraćaju i ostaju u trajnom vlasništvu organizatora, koji zadržava sva prava oko reprodukovanja fotografija za potrebe reklamiranja i kataloga konkursa. Potpisom na prijavnici autor se slaže sa svim navedenim odredbama konkursa, bez prava primedbe. Radove bi trebalo slati na adresu: Nina Lazarević (za ARTIN) Božidara Adžije 52, 18000 Niš, SCG. Više informacija moguće je dobiti posredstvom adresa belimisźgmail.com i sanjajovźeunet.yu, a prijavni list može se preuzeti sa linka
www.ptt.yu/korisnici/h/e/henrih/fotostrip.htm.

SEECULT.org


Objavljeno: DANAS, Beograd, 01.04.2006.godine
REDITELJ ZAK SNAJDER - ("Zora živih mrtvaca") počeo je pregovore sa studiom Warner Brothers da preuzme rad na dugo najavljivanom filmu "Watchmen", za čiju osnovu će poslužiti grafička novela Alana Mura i Dejva Gibona o istoimenom superheroju. A, dok se traži reditelj, ubrzano se radi na "peglanju" scenarija Dejvida Hajtera ("X-Men"). Grafička novela "Watchmen" prvi put je objavljena kao serijal 1986-1987, sa zapletom u kome se pokušava "deaktiviranje" grupe superheroja. Inače, ovaj serijal se smatra jednim od prvih stripova za odrasle, koji je inicirao vraćanje respektibilnosti svetu crtanih slika.

V. T.


Objavljeno: DANAS, Beograd, 01.04.2006.godine
SAJAM DJEČJIH KNJIGA U BOLOGNJI


ZAGREB – Na Međunarodnom sajmu knjiga za djecu, koji se održao od 27. do 30. ožujka u Bologni, prvi je put bio postavljen i hrvatski nacionalni štand.

Kako je priopćeno iz Autorske kuće, jednoga od izlagača na Sajmu, uz najnovije knjige za djecu domaćih autora iz produkcije Kašmir prometa, Naklade Hum, Autorske kuće, Golden marketinga, Sretne knjige, Školske knjige, Algoritma te društva »Naša djeca«, u okviru hrvatskoga štanda predstavljeni su i animirani filmovi Naklade Bulaja te Zagreb filma.

Hrvatskim nakladnicima pridružili su se i ULUPUH s izložbom ilustratora »- 35«, te Hrvatski centar za dječju knjigu s prikazom kandidata za Andersenovu nagradu Jože Horvata.

Zanimanje i gužvu na hrvatskome štandu izazvalo je predstavljanje hrvatskih pisaca i ilustratora u organizaciji Autorske kuće i Hrvatskog društva pisaca na kojem su nastupili Vjekoslav Vojo Radoičić, Manuela Vladić Maštruko, Marsela Hajdinjak Kreč, Ivana Guljašević, Zvonko Todorovski, Darko Macan i Zoran Pongrašić.

[Hina]


Objavljeno: VJESNIK, Zagreb, 03.04.2006.godine
APRILSKI (USKRŠNJI) MIKI MAUS

Paja Patak, Madam Mim (veštica, protivnica čarobnjaka Merilina iz Mača kralja Artura), Glavolomke - pitalice, zagonetke, Šašavi svet - o neobčnim događajima, ljudima, rekordima, Fore i fazoni - trikovi, vicevi, pisma i crteži čitalaca - Dragi Miki, Baja Patak, zagonetka u stripu - Detektiv Miki, Da pukneš od smeha - vicevi... nagradna igra, sve to i još ponešto, lepo upakovano, obradovaće decu ovih dana na kioscima u Srbiji i Crnoj Gori. Zabavno, edukativno, legalno... gde to još ima.

I. M.Objavljeno: DANAS, Beograd, 05.04.2006.godinesadržaj

10.

VESTI IZ SVETA

Strip Vesti-MARKO AJDARIĆ NEWS - Neorama dos Quadrinhos

Krajem nedelje dešava se 3 BD d'Auvers, u varos od Auvers Sur Oise (Francuska). Osim Gradimira Smuđa, kao velike zvezde ovog festivala, možete videti ko još ima pravo na jedinu izložbu.
Došla nam je vest da El Nino, Boro Pavlović, stilže do svog 3. album kod izdavača Arboris. Na njihovo sajtu, ovde, možete videti stranice stripa iz prethodna dava albuma.
Bojan Kovačević je nacrtao Rubine 10 koji izlazi u junu.
Gradimir Smuđa i Igor Dedić će biti prisutni na7. Arles fait ses bulles festivalu koji se održava od 22.-24.04. u Arles-u, varoši punoj umetnosti. Osim njih, treba da se spomene i André Geerts, majstoriz Belgije.

Kao što sam predvideo: Ribera 'grande bravo' za Paris Liberté!

Odlična lista stripova za šesti mesec u Read Yourself RAW. Festival Quai des Bulles u kolektivnom albumu.

Ne samo zato što tako kaže Andrew Arrnold, odličan novinar koji piše za online izdanjeTime, već i po svemu ostalom što smo pročitali, sigurni smo da je 'La Perdida', od Jessica Abel najbolja graphic novel izdata u SADu u prvih 3 meseca ove godine.
O novoj graphic novel od Harvey Pekar-a, možete čitati ovde.

Do 9oga, u Luzernu se dešava 15. Fumetto, što je sada najveći festival stripova u Švajcarskoj. Nadamo se da će opet pametno povezati interesovanja mladih sa autorima različitih škola 9e umetnosti. Još jednom, nema zvezde na tom festivalu, i valjda im je to najveća snaga... Ovde imate informacije na engleskome, a ovde, sve izložbe i umetnike koji su prisutni (na nemačkom).

Krajem iduće nedelje, dešava se Festival BD de Beja 2006. Beja, ako nije toliko poznata kao Amadora, treba da je se setimo, jer je varoš gde se neprestano i sigurno krejraju mnoge stvari u vezi 9te umetnosti u Portugalu. Biće tu prisutni Lourenço Mutarelli (Brazil), Javier Olivares i Ken Niimura (Španija), José Carlos Fernandes (najpoznati portugalski autor) i lokalna zvezda Lam.

Šta su i koje izdavačke kompanije spremile da nose na salon stripa Erlangen 2006.

Bill Sienkiewicz, Peter Milligan i Joseph Michael Linsner gosuju tu kod nas u komšiluku, u Atini!

100 godina od rođenja prve žene koja je bila majstor u svetu comics-a.

Alan Moore govori o V for Vendetta zaMTV. Garfield u bijoskopu, knjiga od Jim Davis-a. Simposon u bioskopu, ali ne knjiga već... trailer!!!


To je to, za sada... Kao što već i znate, jedan deo Markovih vesti već se nalazi na qstrip blogu Darka Macana.
-NOMINACIJE ZA EISNER-a
Naši favoriti su jasno naznačeni...;)

Best Short Story
* "Blood Son," by Richard Matheson, adapted by Chris Ryall and Ashley Wood, in Doomed #1 (IDW)
* "Monster Slayers," by Khang Le, in Flight, vol. 2 (Image)
* "Nameless," by Eric Powell, in The Goon #14 (Dark Horse)
* "Operation" (story #5), by Zak Sally, in The Recidivist #3 (La Mano)
* "Teenage Sidekick," by Paul Pope, in Solo #3 (DC)

Best Single Issue (or One-Shot)
* The Bakers, by Kyle Baker (Kyle Baker Publishing)
* Ex Machina #11: "Fortune Favors" by Brian K. Vaughan, Tony Harris, and Tom Feister (WildStorm/DC)
* The Innocents, by Gipi (Fantagraphics/Coconino Press)
* Promethea #32: "Wrap Party" by Alan Moore and J. H. Williams III (ABC)
* Solo #5, by Darwyn Cooke (DC)

Best Serialized Story
* Desolation Jones #1-5: "Made in England," by Warren Ellis and J. H. Williams III (WildStorm/DC)
* Fables #36-38, 40-41: "Return to the Homelands," by Bill Willingham, Mark Buckingham, and Steve Leialoha (Vertigo/DC)
* Ex Machina #12-14: "Fact v. Fiction," by Brian K. Vaughan, Tony Harris, and Tom Feister (WildStorm/DC)
* Y: The Last Man #37-39: "Paper Dolls," by Brian K. Vaughan, Pia Guerra, Goran Sudzuka, and Jose Marzan Jr. (Vertigo/DC)

Best Continuing Series
* Age of Bronze, by Eric Shanower (Image)
* Astonishing X-Men, by Joss Whedon and John Cassaday (Marvel)
* Ex Machina, by Brian K. Vaughan, Tony Harris, and Tom Feister (WildStorm/DC)
* Fell, by Warren Ellis and Ben Templesmith (Image)
* Rocketo, by Frank Espinosa (Speakeasy)
* True Story, Swear to God, by Tom Beland (Clib's Boy Comics)

Best Limited Series
* Nat Turner, by Kyle Baker (Kyle Baker Publishing)
* Ocean, by Warren Ellis, Chris Sprouse, and Karl Story (WildStorm/DC)
* Seven Soldiers, by Grant Morrison and various artists (DC)
* Smoke, by Alex de Campi and Igor Kordey (IDW)

Best New Series
* All Star Superman, by Grant Morrison and Frank Quitely (DC)
* Desolation Jones, by Warren Ellis and J. H. Williams III (WildStorm/DC)
* Fell, by Warren Ellis and Ben Templesmith (Image)
* Rocketo, by Frank Espinosa (Speakeasy)
* Young Avengers, by Alan Heinberg, Jim Cheung, and John Dell (Marvel)

Best Publication for a Younger Audience
* Amelia Rules! by Jimmy Gownley (Renaissance Press)
* The Clouds Above, by Jordan Crane (Fantagraphics)
* Franklin Richards, Son of a Genius, by Chris Eliopoulous and Mark Sumerak (Marvel)
* Owly: Flying Lessons, by Andy Runton (Top Shelf)
* Spiral-Bound, by Aaron Renier (Top Shelf)

Best Anthology
* The Dark Horse Book of the Dead, edited by Scott Allie (Dark Horse Books)
* Flight, vol. 2, edited by Kazu Kibuishi (Image)
* Mome. edited by Gary Groth and Eric Reynolds (Fantagraphics)
* Solo, edited by Mark Chiarello (DC)
* 24 Hour Comics Day Highlights 2005, edited by Nat Gertler (About Comics)

Best Digital Comic
* Copper, by Kazu www.boltcity.com/copper
* Jellaby, by Kean Soo, www.secretfriendsociety.com/archive.php?cat=2
* ojingogo, by matt forsythe www.comingupforair.net/comics/ojingogo.html
* PVP, by Scott Kurtz, www.pvponline.com/

Best Reality-Based Work
* Embroideries, by Marjane Satrapi (Pantheon)
* Epileptic, by David B. (Pantheon)
* Nat Turner, by Kyle Baker (Kyle Baker Publishing)
* Pyongyang, by Guy Delisle (Drawn & Quarterly)
* True Story, Swear to God (Clib's Boy Comics), True Story, Swear to God: This One Goes to Eleven (AiT/Planet Lar), by Tom Beland

Best Graphic Album--New
* Acme Novelty Library #16, by Chris Ware (ACME Novelty)
* The Rabbi's Cat, by Joann Sfar (Pantheon)
* Top Ten: The Forty-Niners, by Alan Moore and Gene Ha (ABC)
* Tricked, by Alex Robinson (Top Shelf)
* Wimbledon Green, by Seth (Drawn & Quarterly)

Best Graphic Album--Reprint
* Acme Novelty Library Annual Report to Shareholders, by Chris Ware (Pantheon)
* Black Hole, by Charles Burns (Pantheon)
* Feast of the Seven Fishes, by Robert Tinnell, Ed Piskor, and Alex Saviuk (Allegheny Image Factory)
* Ice Haven, by Dan Clowes (Pantheon)
* War's End, by Joe Sacco (Drawn & Quarterly)

Best Archival Collection/Project--Comic Strips
* The Complete Calvin & Hobbes, by Bill Watterson (Andrews McMeel)
* The Complete Peanuts, 1955-1956, 1957-1958, by Charles Schulz (Fantagraphics)
* Krazy and Ignatz: The Komplete Kat Komics. by George Herriman (Fantagraphics)
* Little Nemo in Slumberland: So Many Splendid Sundays, by Winsor McCay (Sunday Press Books)
* Walt and Skeezix, by Frank King (Drawn & Quarterly)

Best Archival Collection/Project--Comic Books
* Absolute Watchmen, by Alan Moore and Dave Gibbons (DC)
* Buddha, vols. 5-8, by Osamu Tezuka (Vertical)
* The Contract with God Trilogy, by Will Eisner (Norton)
* DC Comics Rarities Archives, vol. 1 (DC)
* Fantastic Four Omnibus, by Stan Lee and Jack Kirby (Marvel)

Best U.S. Edition of Foreign Material
* Cromartie High School, by Eiji Nonaka (ADV)
* Dungeon: The Early Years, vol. 1, by Joann Sfar, Lewis Trondheim, and Christophe Blaine (NBM)
* Ordinary Victories, by Manu Larcenet (NBM)
* The Rabbi's Cat, by Joann Sfar (Pantheon)
* Six Hundred Seventy-Six Apparitions of Killoffer, by Killoffer (Typocrat)

Best Writer
* Warren Ellis, Fell (Image); Down (Top Cow/Image); Desolation Jones, Ocean, Planetary (WildStorm/DC)
* Alan Heinberg, Young Avengers (Marvel)
* Alan Moore, Promethea, Top Ten: The Forty-Niners (ABC)
* Grant Morrison, Seven Soldiers, All Star Superman (DC)
* Brian K. Vaughan, Ex Machina (WildStorm/DC); Y: The Last Man (Vertigo/DC); Runaways (Marvel)

Best Writer/Artist
* Geof Darrow, Shaolin Cowboy (Burlyman)
* Guy Delisle, Pyongyang (Drawn & Quarterly)
* Eric Shanower, Age of Bronze (Image)
* Adrian Tomine, Optic Nerve #10 (Drawn & Quarterly)
* Chris Ware, Acme Novelty Library #16 (ACME Novelty)

Best Writer/Artist--Humor
* Kyle Baker, Plastic Man (DC); The Bakers (Kyle Baker Publishing)
* Paige Braddock, Jane's World (Girl Twirl)
* Bryan Lee O'Malley, Scott Pilgrim vs. the World (Oni)
* Eric Powell, The Goon (Dark Horse)
* Seth, Wimbledon Green (Drawn & Quarterly)

Best Penciller/Inker
* John Cassaday, Astonishing X-Men (Marvel); Planetary (WildStorm/DC)
* Gene Ha, Top Ten: The Forty-Niners (ABC)
* J. G. Jones, Wanted (Top Cow/Image)
* Frank Quitely, All Star Superman (DC)
* J. H. Williams III, Promethea, Desolation Jones (WildStorm/DC)

Best Painter/Multimedia Artist (interior art)
* Paul Guinan, Heartbreakers Meet Boilerplate (IDW)
* Ladronn, Hip Flask: Mystery City (Active Images)
* Ben Templesmith, Fell (Image)
* Kent Williams, The Fountain (Vertigo/DC)

Best Cover Artist
* Frank Espinosa, Rocketo (Speakeasy)
* Tony Harris, Ex Machina (Wildstorm/DC)
* James Jean, Fables (Vertigo/DC); Runaways (Marvel)
* Jock, The Losers (Vertigo/DC)
* Eric Powell, The Goon; Universal Monsters: Cavalcade of Horror (Dark Horse)

Best Coloring
* Jeromy Cox, Teen Titans (DC); Otherworld (Vertigo/DC)
* Steven Griffen, Hawaiian Dick: The Last Resort (Image)
* Steve Hamaker, Bone: The Great Cow Race (Scholastic Graphix)
* Jose Villarrubia, Desolation Jones (WildStorm/DC)
* Chris Ware, Acme Novelty Library #16 (ACME Novelty)

Best Lettering
* Chris Eliopolis, Ultimate Iron Man, Astonishing X-Men, Ultimates 2, House of M, Franklin Richards (Marvel); Fell (Image)
* Todd Klein, Wonder Woman, Justice, Seven Soldiers #0 (DC); Desolation Jones (WildStorm/DC); Promethea, Top Ten: The Forty-Niners, Tomorrow Stories * Special (ABC); Fables (Vertigo); 1602: New World (Marvel)
* Best Lettering: Richard Starkings, Conan, Revelations (Dark Horse); Godland (Image); Gunpowder Girl and the Outlaw Squaw, Hip Flask: Mystery City (Active Images)
* Chris Ware, Acme Novelty Library #16 (ACME Novelty)

Talent Deserving of Wider Recognition
* Dawn Brown (Ravenous, Little Red Hot)
* Aaron Renier (Spiral-Bound)
* Zak Sally (Recidivist)
* Ursula Vernon (Digger)

Best Comics-Related Periodical
* Comic Art, edited by M. Todd Hignite (Comic Art)
* Comic Book Artist, edited by Jon Cooke (Top Shelf)
* The Comics Journal, edited by Gary Groth and Dirk Deppey (Fantagraphics)
* Draw!, edited by Michael Manley (TwoMorrows)
* Following Cerebus, edited by Craig Miller and John Thorne (Aardvark-Vanaheim/Win-Mill Productions)

Best Comics-Related Book
* The Comics Journal Library: Classic Comic Illustrators, edited by Tom Spurgeon (Fantagraphics)
* Eisner/Miller, interviews conducted by Charles Brownstein (Dark Horse Books)
* Foul Play: The Art and Artists of the Notorious 1950s EC Comics, by Grant Geissman (Harper Design)
* Masters of American Comics, edited by John Carlin, Paul Karasik, and Brian Walker (Hammer Museum/MOCA Los Angeles/Yale University Press)
* RGK: Art of Roy G. Krenkel, edited by J. David Spurlock and Barry Klugerman (Vanguard)

Best Publication Design
* Acme Novelty Library Annual Report to Shareholders, designed by Chris Ware (Pantheon)
* Little Nemo in Slumberland, designed by Philippe Ghuilemetti (Sunday Press Books)
* Promethea #32, designed by J. H. Williams III and Todd Klein (ABC)
* Walt and Skeezix, designed by Chris Ware (Drawn & Quarterly)
* Wimbledon Green, designed by Seth (Drawn & Quarterly)


sadržaj

11.

POZIVI NA SARADNJU

MailMarko Ajdarić nam je prosledio sledeće pozive:


26th Nasreddin Hodja Cartoon Contest

Conditions:
1) The contest is open to all cartoonists.
2) The cartoons might be already published, but they shouldnt have been awarded in any other contest.
3) The theme of the cartoons is PEACE.
4) The participants may send only one work.
5) The dimensions of works should be maximum 30 x 40 cm and only originals are accepted.
6) Name, surname, address, phone no, (if possible) fax no and e-mail of the participant should be written on the back of each cartoon. Also a short CV of the participant should be attached.
7) Deadline: JULY 25, 2006.
8) The results will be announced on August 10, 2006.
9) The participating cartoons will be kept at the Cartoon and Humour Museum of Istanbul by the Association of Cartoonists.
10) The participating cartoons will be put in an album. The cartoons for the album and the exhibition will be selected by the jury. The album will be sent to the cartoonists whose piece of work are exhibited and published in the album.
11) The Prizes: Grand Prize 3.000 $, 4 Honour Prizes: 750 $ each, Special Prize of Nasreddin Hodja: for a cartoon with theme Nasreddin Hodja Special Prizes: offered by various establishments, associations, newspapers, art magazines, trade unions and agencies.
12) Participants are considered to have accepted all the conditions.

Address:
26th International Nasreddin Hodja Cartoon Contest, Karikaturculer Dernegi, Yerebatan Sarnici Cikisi 34122 Sultanahmet ISTANBUL / TURKEY

Objectives

The main purpose of the Ninth International Biennial of the Poster in Mexico 2006 (BICM for its abbreviation in Spanish) is to raise the quality of graphic design in Mexico , and to be both a point of reference and a meeting place for those working in this field throughout the world. We hope to achieve this by encouraging deep thought on social issues and by widely spreading its results.

Date
This Ninth Edition of the Biennial will hold its exhibition and international contest for poster designers at the FRANZ MAYER MUSEUM in Mexico City , from October 30, 2006 to January 30, 2007. Application forms will be available as of August 30, 2005. The deadline for receiving poster entries is May 31, 2006. For work sent by mail or other means, we will take into account the date stamped on the package or on the shipping form.

Registration fees
MEXICAN RESIDENTS: $150.00 (one hundred and fifty pesos) per poster.
FRIENDS AND ASSOCIATE MEMBERS OF TRAMA VISUAL, A.C.: No fee.
FOREIGN CONTESTANTS: The donation of design books will count as a registration fee; these books will be kept as part of the Library of Trama Visual, A.C. The poster designer shall send a book whose content must necessarily include design topics, disregarding the number of posters he/she submits to the contest.

Regulations
1. Contestants may be design students, graphic designers, plastic artists, photographers and graphic producers in general, of any age and nationality, having posters printed between May 2004 and May 2006, except for those submitting as Category D (see Section 6).
2. Contestants may submit to the Selection Committee for consideration up to four posters or poster series taken as one work.
3. Technique and format are free, except for posters submitted as Category D, which must be 73 x 103 centimeters .
4. Posters will be evaluated and, if that is the case, selected by a Committee formed by distinguished designers and experts in graphic design, as well as by a representative of an international organization on design. The Committee will be chaired by a member of the international jury.
5. Posters submitted may participate in the following categories:
1) Posters on cultural topics and activities
2) Posters on political and social issues
3) Posters advertising commercial events, products or services
4) Unpublished posters on the topic: DESERTIFICATION (see guideline for "d" category)
5) Posters for advertising bus-stop shelters / EUMEX PRIZE TO CREATIVITY

These are posters specifically designed by agencies, institutions or individuals for the bus-stop shelter system, managed by Equipamientos Urbanos de México (EUMEX) and its subsidiaries in other countries.

1. Original work on posters may participate in Category D. Contestants shall express their point of view on the effect and severe consequences on our planet generated by the desertification phenomenon (see attached guidelines) and shall also submit proposals for the solution of the problem. This topic will help society and its many organizations and institutions to become more aware of the need for greater collaboration in order to reverse this trend.
2. The best posters selected within this Category will be part of the collection made up on this topic. The International Biennial of the Poster in Mexico, in collaboration with the United Nations Environment Programme (UNEP), will raise the funds needed for the edition and presentation of this collection in various forums, and will give the authors credit for their work.
3. Posters participating in this Category shall be submitted in plotter or silk screen printing, and the format shall be 73 x 103 centimeters . Posters mounted on a rigid base will not be accepted.

NOTE: Students contending in this Category must send their design work by mail, in a compact disk or diskette, together with a printed letter-size version, and taking into account the corresponding specifications, before printing their posters (see Section 10). ONLY THE SELECTED STUDENTS WILL BE ASKED TO SEND THEIR PRINTED WORK DURING THE MONTH OF JULY 2006.

1. It is mandatory to submit three copies of each contending poster in categories A, B and C. The author shall decide if he/she wants to send more copies to be sold at auction through our internet webpage, as a means of helping to finance the Biennial.
2. The authors shall submit, together with their posters, the corresponding digital file so that, if it is selected, their work can be reproduced for the Catalogue. The following specifications for the digital file must be met: files must have been created in graphic design software, in TIFF or EPS format, A4 or letter-size, including images linked to a minimum resolution of 300 dpi. Fonts should either be converted to rasterized fonts or should be included.
3. The application form must be filled-in carefully, typed or printed with legible handwriting, and sent by mail or by e-mail with the posters. All work must have a copy of this form attached with masking tape (not glued) to the lower right-hand corner on the back of the poster.
4. In order to take care over the quality of the reproduction, no damaged posters will be accepted; proper packing is recommended.
5. The person in charge of the Biennial will be authorized to reproduce the posters submitted to the contest in catalogues, exhibitions, advertising editions and electronic means, as well as in non-profit advertising events for the Biennial, always giving the authors credit for their work.
6. Each selected contestant will get a 30% discount when buying catalogues, posters and commemorative editions.
7. All posters will become part of the collection of Trama Visual, A.C.
8. The organizers reserve the right to refuse the participation of posters considered as offending morals or insulting the culture of any country, as well as those which do not comply with the dispositions herein.
9. Posters designed by members of the Jury or by members of the Work Selection Committee may be selected but may not be awarded with prizes.

Prizes
Each category will have three prizes.

First prize: 3,500.00 USD, gold medal and diploma
Second prize: Silver medal and diploma
Third prize: Bronze medal and diploma

1. If there is no sponsor willing to pay for the economic prizes, the organizers of the BICM reserve the right to give only diplomas and medals as awards.
2. In addition, the International Jury will award the Gold Medal to Excellence, José Guadalupe Posada, to a participating designer or country known for its contribution to the development of graphic design in Mexico .
3. The Jury will also give the Carlos Lozano Prize (gold medal and diploma) to the most prominent young Mexican designer in the Ninth International Biennial of the Poster in Mexico .
4. ICOGRADA shall decide on who will be given the Icograda Excellence Award.
5. The authors selected will receive a certificate of participation.

Shipment
Posters and books donated by foreign contestants must be shipped, without declaring their commercial value, to the following address:

BY MAIL:
TRAMA VISUAL, A.C.
Apartado Postal C.O.V.-538
C.P. 06721
Col. Doctores
Delegación Cuauhtémoc
México, D.F.

BY PRIVATE COURIER OR DELIVERY IN PERSON,
directly to the office of TRAMA VISUAL, A.C.:

Álvaro Obregón 73, Col. Roma, 06700 México, D.F.
Tel. (52-55) 5514.8137
Fax (52-55) 5525.4265

e-mail:
tramavis@prodigy.net.mx
relpublicas@prodigy.net.mx
difusion@prodigy.net.mx

Web page: www.bienalcartel.org.mx
9th International Festival of Graphic-Itinerant Humour
Humour Art Museum


Theme

The 9th International Itinerant Festival of graphic humour prefixed humour art museum creation.
It is the only museum in the world that can house the greatest works by artist of the past and present simultaneously, in the same space, thanks to the best humour pencils of the five continents. They’re not author’s fakes, in many cases they are revised and corrected versions of the great works of the great painters and sculptors of the world.
The art in the museums not always suggests feelings of serenity and solemnity. Behind every work there has always been another interpretation very different to the one the artist wanted to give.
How many times have we wondered which would be the problems of Rodin’s Thinker, with his head always downwards in position of eternal meditation, or the reason of the enigmatic smile of the Mona Lisa, or the reason of the two hands almost in contact in Michelangelo’s Creation, or the reason of the obesity of Botero’s characters, etc. It is possible that the great artist of humanity would have never imagined that one their works could have been re-created by humour graphic artists from all around the world, seriously and with respect, preserving their eternal quality and value of cultural treasures of humanity.
If necessary, we apologize since now for the sound irreverence of the humour artists, but first of all their intention is not the lack of respect of the great artists’ works, on the contrary, the spirit is that of giving the opportunity to all the people who have never entered into a museum to see the great masterpieces, even through the humour.
Museums as the Louvre, the British Museum, the Metropolitan, the Hermitage will never have the opportunity to house at the same time works by Monet, Goya, Picasso, Michelangelo, Da Vinci, Botero, Modigliani, Dali, Siqueiro, Rodin, Gauguin, Wharol, Lautrec, Van Gogh, Magritte, etc.
In this Festival the humour pencils from all over the world allow us to virtually visualize the unique and unrepeatable HUMOUR ART MUSEUM characterized by a sincere and real love for art.


Convocation

The festival is open to all the professional cartoonist. Works must be presented with the author participation form (name, address, country, photograph or caricature of the author).
Dimensions: cm. 20 x cm. 30 – cm 30 x cm 40.
The works can be in black and white or with colours and the authors are free to choose all techniques they prefer for the realization. The drawings must be original, photocopies won’t be accepted.
Quantity: no more than two drawings.


1. The authors must indicate behind the drawings if they want to participate to the competition or just require to participate out of the competition.

2. A jury composed by painters,journalists and personalities in this sector will assigne the following prizes:
• First prize: 1000,00 euros
• Second prize: 500,00 euros
• Third, forth and fifth prize will receive a special medal of the international fest

The choice of the winning works will be communicated after the last date of presentation of the 9th international festival of graphic humour edition 2006.

3. After the final scrutiny, the festival direction will communicate to the authors the final choices on the festival website:
www.festivalhumorgrafico.com
www.festivalhumorgrafico.it

4. Each author is responsable of his own creation so the copyright of the eventual texts, titles and images belong to the creators.

5. All the received works will not be returned and will be part of the “international festival of graphic humour museum”

6. The organization has no responsibility for any eventual damage during the sending of the works.

7. The festival has the right to expose the works in the exhibitions and to publish them on the catalogue or on any article concerning the festival.

8. The festival web site will keep you updated with news and images about the event.

9. The participation to the event implies the acceptance of all the above-mentioned points.

Date of expiration: April 30th 2006

Date of exhibition opening in preview: June 2006

Itinerant exhibition: July – December 2006

Works must be sent to:
9 festival internazionale di humor grafico/itinerante
C/ direttore artistico Julio Lubetkin
Casella postale 52
00045 – Genzano di Roma
Italia

E-mail: festival@virgilio.it
Web site: www.festivalhumorgrafico.com
www.festivalhumorgrafico.itsadržaj

12.

PISMA ČITALACA

mailDragi Zlatko,

Samo jedan mali pokusaj diskusije na upotrebu termina “graficka novela” (direktan prevod) u nasem jeziku.

Potpuno se slazem sa vasim citaocima koji navode da je jezicki ispravan prevod termina “graphic novel” zapravo graficki roman.

Dalje, engleski termin “comics” nikada se nije kod nas odomacio kao komiks (direktan prevod), vec ga prevodimo kao strip. To je odlicno resenje, jer strip kod nas podrazumeva sve nacrtano i ispricano u sekvencama, dok originalni naziv “comics” i dalje stvara pometnju na engleskom govornom podrucju jer se odnosi, originalno, samo na smesne stripove.

Kod nas postoji termin album, koji se odnosi na kompletnu epizodu stripa na formatu A4 (na primer, albumi Stripoteke), ali “graphic novel” moze biti vrlo razlicitih formata. Osim toga, engleski termin asocira na znacaj literarne (pisane) komponente stripa, sto se, po mom misljenju, gubi ako bi se preveo terminom album.

Primecujem takodje da je jezik ziva stvar i menja se brzo, tako da i mi moramo da se prilagodima i da to pratimo. Prevod engleskog termina “graphic novel” kao graficka novela se vec odomacio kod nas (tekstovi vasih kriticara, izdavacka kuca Beli put), a cini mi se i kod Hrvata, koji su mnogo veci borci od nas za “cisti jezik”.

Osim toga, mozda je malo preterano nazivati knjigu sa crtezima romanom. Mozda je primerenije zvati knjigu sa crtezima graficka novela (nesto izmedju romana i pripovetke u nasem “cistom jeziku”).

Dakle, ipak predlazem da “graphic novel” prevodimo kao graficka novela jer: (1) termin se odomacio, (2) ima smisla (delo izmedju romana I pripovetke) i (3) lakse se povezuje sa originalnim terminom kada kopamo po sajtovima (ups, opet direktan prevod engleskog termina).

Pozdrav,

Zika Strip

3. April 06


sadržaj

13.

LINKOVI

Strip Vesti-KomicsKast, internet časopis o stripu.
KomicsKast.libsyn.com


sadržaj

...
Ako znate nekog ko bi bio raspoložen da svakog petka dobije email sa STRIP VESTIMA, pošaljite mi njegovu email adresu ili mu predložite da nam se on sam javi i tako upiše na mailing listu.

Zlatko Milenković

zmcomics@neobee.net
www.zmcomics.co.yu

Zlatko Milenković, Petra Drapšina 16, 21000 Novi Sad

STRIP VESTI SU BESPLATNE
Ako ne želite da ubuduće dobijate STRIP VESTI, jednostavno odgovorite na ovaj email i u naslovu (subject) napišite ODJAVA.