STRIP VESTI
Broj:
263
16.04.2004. Godina VI

prošli broj - arhiva - sledeći broj


SADRŽAJ

  1. 37. BROJ STRIPBURGERA - Strip Core
  2. KOMIKAZE #8 - Komikaze
  3. DAN DARE I UMJETNIČKI CRTEŽ
    RANKA HAMPSONA (10)
    - Josip Mihalković
  4. JUŽNJAČKA UTEHA No 155. - Dejan Stojiljković
  5. KVINTALOVA TJEDNA KARTICA (214) - Darko Macan
  6. MOJ POGLED (102) - zmcomics
  7. ŠTAMPA - štampa
  8. VESTI IZ SVETA - Strip Vesti
    - NOMINACIJE ZA AJZNEROVU NAGRADU 2004.
  9. POZIVI NA SARADNJU - mail
  10. LINKOVI - Strip Vesti
  11. DATUMI - Strip Vesti

Svi prilozi su vlasništvo autora. U slučaju da želite da ih na bilo koji način eksploatišete, molimo Vas da se obratite autorima priloga, koji su potpisani (uz potpis će uvek ići i email adresa putem koje možete kontaktirati autora), u slučaju da nisu potpisane možete ih slobodno koristiti jer su to neautorizovane vesti ovog servisa, STRIP VESTI.

Sajt na kom ćete uvek moći da pročitate stare brojeve STRIP VESTI i još neke druge sadržaje vezane za strip je na sledećoj adresi:
www.zmcomics.co.yu




UVODNIK...


OK, nije tako ni strašno, kao što je izgledalo jutros kada jedva da je bilo dva priloga...:(

Opet napominjem, da pravovremeno šaljete priloge, pogotovo NAJAVE dešavanja kako nebi bile, poput današnje vesti o KOMIKAZE #8, bile plasirane sa zakašnjenja...:(

Jeste čuli da je Kevin Smith-ov Comics book store, knjižara komičnih knjiga?! Možda da se pridružite u protestu televiziji Pink?!

S poštovanjem,

Zlatko Milenković

sadržaj

1.

37. BROJ STRIPBURGERA

Strip Core



Nova številka Stripburgerja na Slovenskih dnevih knjige

37. številka revije Stirpburger prinaša kopico stripov od vsepovsod, vključujoč poseben blok o ruskem stripu, ki ga setsavljajo stripi Aleksandra Jegorova, Leonida Tishkova, Xixyca, Ascolda Akishina, Alima Velitova, Rei, Ilje Savtchenkova, Igorja Kolgaryova in Germana Krizhanovskega ter poročilo o lokalni sceni od Stripburgerjevega dežurnega rusofila Jose Alaniza. Poleg tega pa še profil Peterja Kuperja z intervjujem, stripom in ilustracijami in zadnjo platnico.

Max Andersson in Lars Sjunesson predstavljata zadnji del sage o Bosanskem ploščatem psu in ovekovečita tokratno naslovnico, poleg tega pa se na Stripburgerjevih straneh srečamo še z Alejandrom Alvarezom (Argentina), Raymanom (Belgija) – strip govori o ustvarjalni krizi stripovskega avtorja, Pascalom D. Bohrom (Nemčija), Kiza (Srbija in Črna Gora) – zabeleži zadnjo ekspecijo Stripbureka v francoskem Tolousu, Damon Belanger (ZDA), Bjorn Ousland (Norveška) in domačini Primož Krašna, Andrej Štular – strip posvečen ruski tematiki, katerega originali so do konca meseca na ogled v Bežigrajski galeriji I (Ljubljana), Andreja Kladnik in Tomaž Lavrič – lanskoletni nominiranec za nagrado Prešernovega sklada je prispeval kratko zgodbo iz seriala Slepo sonce, ki bo v albumski obliki v zbirki Republika Strip (posebne Stripburgerjeve izdaje) izšel septembra letos.

Tekstovni del Stripburgerja je letos doživel preobrazbo. Poleg recenzij sklop Stripovske pisarije prinaša esejistične prispevke o avtobiografskem stripu (pod peresom Ivana Mitrevskega), o stripovski kritiki (Dušan Gačić, Hrvaška) in vplivu politike na strip (Zlatko Milenković). O dogajanju na slovenski stripovski sceni pa vas še vedno obveščajo Slovenske brazde.

Nova številka bo dostopna na Slovenskih dnevih knjige od 19. do 23. aprila v Parku Zvezda v Ljubljani.

Stripburger na Slovenskih dnevnih knjige sodeluje tudi s pogovorom z ustvarjalci zbirke Republika Strip. Pogovor, ki ga bo vodil urednike revije Stripburger Igor Prassel bo v ponedeljek, 19. aprila, ob 18. uri. Pri pogovoru bosta sodelovala avtorja v Republiki Strip že izdanih albumov, Ciril Horjakom (album Ride, 2003), Marko Kociper (album Podgana, 2002) in urednica Republike Strip, Katerina Mirović.


Distributer za Slovenijo:
Študentska založba, Beethovnova 9, Ljubljana, 01 4268480, 4268481, marija.ravnikar@kiss.si

Prednaročila za album Slepo Sonce Tomaža Lavriča, po ceni 1.300 (cca. 60 str.), sprejemamo na naslovu:
Stripburger / Forum Ljubljana, Metelkova 6, 1000 Ljubljana,
na tel. št. 01 2319662, ali po e-mailu core@mail.ljudmila.org


sadržaj

2.

KOMIKAZE #8

Komikaze



novi broj 8 je oslobodjen!

***

KOMIKAZE br. 8
www.jedinstvo.hr/komikaze

***

15.4. Močvara/20h
izložba originala stripova komikaza
+
www.litkon.org vecer


sadržaj

3.

DAN DARE I UMJETNIČKI
CRTEŽ FRANKA HAMPSONA (10)

Josip Mihalković



S Interneta skinuo i priredio Josip Mihalković.

A zatim, Frank Hampson je očito bio ponijet novim entuzijazmom. Kako bi bilo Dana poslati u potragu za ocem? Do tog doba kroz cijelu sagu Dan nije imao nikakvih članova obitelji. Otac mu je bio pokusni pilot, a nestao je prije više godina. Sad ga Dan nastoji naći. Početak "Safarija u svemiru" pokazuje Hampsona u najsjajnijem izdanju. (Zanimljivio je usporediti Hampsonove stranice s Harleyjevim u epizodama gdje oni naizmjenično crtaju. U toj poredbi Harley ispada vrlo, vrlo blijed prema Hampsonu). Priča se odužuje jer ludi znanstvenik McHoo otima Dana i njegovo društvo jednog po jednog. Zaplet ima svojih slabijih strana-Flamerovo izbavljenje iz ustiju morskog čudovišta, napad malih svemirskih letjelica na Galleon, itd. Metode otimanja su nestvarne, pretjerane (podmornice, divovski viličari,...) No, isto tako, ima i dobrih trenutaka, pa se napetost dobro održava.

Međutim, sada dolazimo do kraja "zlatnog doba". Hultona, "Eagleva" izdavača preuzima druga uprava, čiji je stav da je Dan Dare staromodan, da su priče prespore, likovi preplošni. Osim svega, postoji i tračak sumnje da je ta nova uprava, unatoč protestima Hampsonu odanih ljudi, bila ipak djelomično u pravu. U određenom je trenutku sve skupa postalo jako zbrkano. Frank Hampson je doveden do ruba samoumorstva, a Dana Darea više nikada nije crtao (iako je za "Eagle" crtao kasnije zahtjevni "Put hrabrosti"). Uistinu, nije mu bilo dopušteno niti u kojem kontekstu opet crtati Dana Darea, iako ga je on stvorio. Razlog tomu je što su vlasnici autorskih prava bili izdavači. I, baš u tim nesretnim autorskim pravima bila je Fnkova gorka pilula. Naime, da bi izdavanje stripa 1950.godine moglo biti započeto, Frank se morao odreći autorskih prava na Dana Darea. "Hulton" je prodajom imena stripa stekao bogatstvo, a sada je Frankova kreacija bila isčupana iz Frankovih ruku. 1974. on izjavljuje: NE kažem da Bellamy kao umjetnik nije radio dobar posao. I on je bio, kao i ja, žrtva "Eaglove" prevrtljivosti. Nitko kome je jasan moj udio u Danu Dareu ne može se čuditi zašto sam ljut. Gledao sam svoje djelo u tuđim, nespretnim rukama".

nastavlja se...


sadržaj

4.

JUŽNJAČKA UTEHA No155.

Dejan Stojiljković
amarok018@yahoo.com


Niški strip autori (2)

Velibor Velja Petković
U DOMENU MUŠKE RAGBI POEZIJE

Iako mi neki kolege odriču pravo da sebe nazovem novinarem a etiketu pisca sebi još ne želim da prilepim (iako sam za književni rad bio nagrađivan, objavljivan, hvaljen i pljuvan...) mogu slobodno da kažem da sam zanat poznatiji kao novinarstvo (od najprostije faktografije do novinarske beletristike) učio od pravih majstora. Jedan od njih je Velibor Petković. Puno toga je imalo da se pročita u njegovim tekstovima koje je pisao tokom devedestih u periodici, da se čuje u školi novinarstva koju je svojevremeno u dva navrata organizovao Pressing, a bogami, i da se vidi i ''ukrade'' na Radio Nišu gde Velja i danas radi (i gde ja i moj ortak Kosta imamo emisiju za čiju špicu nam je Velja ljubazno pozajmio ''glas''). U jednom tekstu o stripovima Zorana Stojiljkovića Kize, Branislav Miltojević napominje da je Velja svojim pričama, najzaslužniji za Kizin ''kambek primarnoj stripovskoj paradigmi''. Veljine priče (ne scenariji) su sirove, urbane i ponekad previše sklone prljavom naturalizmu, u taj milje se Kiza odlično uklopio tako da su njihovi zajednički stripovi bili malo teži za želudac ali neosporno kvalitetni. Jedan od njih, Muk u epizodi ''Gradske Lajke'' objavljen je u prvom broju Strip Pressinga, i prema mojim saznanjima, dobio je neke veoma dobre kritike. Kiza, na moju žalost, više nije ništa objavio u našem magazinu, što je šteta, jer se radi o kvalitetnom autoru (a i Nišlija je). Na taj način smo ostali i bez Velje jer je on sve stvari u stripu uglavnom odradio sa Kizom (ostalo sa Tonijem Radovim). Razlozi za to Kizino ''odustajanje'' od Strip Pressinga su malo složniji nego što se to čini na prvi pogled, ali ja u njih ne želim da ulazim... Jedino što želim da razjasnim, jeste da se ne radi o ''privatnom ratu'' između njega i Marka, kako je to jednom izjavio urednik ovog E-zina, već o prilično bezveznom nesporazumu...

Vredi napomenuti da se Velja kao autor potpisuje naizgled čudnim pseudonimom Bor Koji Govori ali to je samo jedna malo drugačije verzija njegovog ličnog imena (Veli - Bor). Ne znam otkud ta fascinantna sklonost ka igrama rečima (Poštovani čitaoci i čita-žene, romanse i sere - nade...) ali je sveto u krajnjoj liniji simpatično. Intervju koji vam donosim u ovom broju ''utehe'' trebao je da izađe u tom, prvom broju Strip Pressinga, pa je onda trebalo da izađe u Markovoj rubrici ''Stripovanje'' u regularnom Pressingu, da bi na kraju završio u mojoj fijoci pretrpanoj rukopisima i drugim glupostima. Pre neku nedelju sam ga pronašao i rešio da ga, kako to pesnici kažu, otrgnem od zaborava... Prekucao sam ga (dodavši i jedan nepotrebno cenzuriosani deo) i evo, dajem ga na uvid sudu istorije.

Pitanja: Marko Stojanović
Odgovori: Velibor Velja Petković



TVOJ PRVI KONTAKT SA STRIPOM
Bilo je to u Bosni, u jednom selu trideset kilometara od Tuzle, gde je moj otac radio u službi JNA kao radiomehaničar. Koliko je to bila zaostala sredina, svedoči podatak da su zbog moga oca vodnika, moju majku zvali vodnikovica, misleći da su im to lična imena. A o zaostalosti sredine svedočim i ja, glavom, bradom i slabom inteligencijom. Slaba mi je i brada, uostalom.
Srećom, u Osnovnoj školi ''Ragib Džindo'' u Poljicu ipak su nas učili da čitamo i pišemo. Još nisam bio dorastao tajnama te kabalističke veštine sricanja slova kada mi je majka iz Tuzle donela roman (tako smo ih tamo zvali!) ''Mirko i Slavko'' u ediciji ''Nikad robom''. Pošto sam imao tek četiri - pet godina, stripove su mi čitali stariji drugari, a naročito prvi komšija Hasif Brigić, koji je uz to imao četiri mlađe sestre. Tako se od malih nogu u meni probudila ljubav prema stripu i ženama.

KAKO TE JE STRIP ''KUPIO''?
Nažalost nije, jer uvek sam ja kupovao stripove, a oni koji su rađeni po mojim pričama nisu doneli ni kintu. Izuzetak je projekat ''Sloboda i druge halucinacije'' rađen povodom 50 godina Deklaracije o pravima čoveka (a, Bogami i žene!), ali smo i tu mahinacijama UNHCR-a izrađeni, pa smo umesto trista marona dobili jedva po sto, u dinarima, i to posle NATO agresije. Valjda su čekali da nas avioni potamane i tako uštede na Toniju, Kizi i meni.

KADA SI SHVATIO DA ŽELIŠ DA PRIČAŠ PRIČE?
Slušajući deda Ljubu iz Leskovca, koji je bio nenadmašan u pričanju priča tipa ''Bolan zdravoga nosi'', ''Ogrebeš pa trkaljoš'' i sličnih koje je smišljao meni za razonodu i svojim drugarima lovcima. Uz to, kupovali su mi roditelji i ''Politikin i Mikijev zabavnik'', što je u meni probudilo želju da budem kao Valter brani Diznilend, nešto u tom stilu. U osnovnoj školi sam imao drugara koji je umeo kako - tako da crta, Dragana Kvočku, ali je on izmišljao glupe priče o vanzemaljcima, pardon, vanzemljacima, pa je te gluposti i ilustrovao, dok sam ja ostao u domenu muške ragbi poezije tipa: ''Harmonika svira, kurac pičku dira, kurac ima oči pa na pičku skoči!''. Lepo, zar ne?

ODAKLE SI UČIO?
Pošto sam ja pre svega neostvareni pisac kao novinar - voditelj (i roditelj) na radiju, učio sam od stripa podjednako, čak i više, nego od književnosti. U ranom detinjstvu, uz pomenute Mirka i Slavka, moji idoli su bili Komandant Mark, Tajanstveni Alan, Zagor, Fantom, Mandrak, a Teksa Vilera i Bleka Ledenu Stenu sam manje voleo. Kasnije, definitivno me ''razbio'' Alan Ford, uz Hogara Strašnog, Snupija Glupija i sve tako do Korta Maltezea, ali to su već dani zrelog ludila. Ukratko, učio sam uvek od boljih od sebe, a takvih je tušta i tma, od Džonija Štulića do Čarlsa Bukovskog, sa sentimentalnim zaustavljenjem, uz vino, kod Balaševića. Živeli!

KADA I KAKO JE KRENULA TVOJA SARADNJA SA KIZOM?
Radio sam u ''Narodnim novinama'' 1992. i 93. kada je on tamo svraćao kod Miltoja (Branislav Miltojević, novinar, filmski i strip kritičar, prim. D.S.). Slučajno sam mu dao jednu sentiš priču ''Jadnici'' čije je naravoučenije da ''život piše romanse i sere nade''. Onda se nismo viđali godinama sve do dan uoči mog venčanja (Petrovdan 1997. god.). Dogovorili smo se za nastavak saradnje i tako smo, eto, postali slavni i glavni i bogati!

KAKO IZGLEDA VAŠ ZAJEDNIČI RAD NA STRIPU?
Ja napišem, on nacrta, čas to menja, pa pritom nešto i skenja, a nešto popravi, ali ruke i mašta su mu odrešeni potpuno. Ne držim mnogo do autorske sujete, suzbijam je.

Sledeće nedelje:
Niški strip autori (3) - Dušan Cvetković
DODAJTE MI JOŠ JEDNU RIZLU...



sadržaj

5.

KVINTALOVA TJEDNA KARTICA (214)

Darko Macan
darko.macan@zg.tel.hr



ISPOVIJEST OSMA: PROFESIONALAC

Nego, ozbiljno: tko je zapravo profesionalac? Onaj tko je plaćen? Onaj tko je plaćen dovoljno kako bi od toga živio? Onaj tko je plaćen kako bi radio stvari koje ne voli? Onaj koji nikad ne zezne? Odgovor je mnogo apstraktniji: profesionalac je onaj kojeg drugi profesionalci priznaju kao takvog.

Frustrirajuć odgovor, a? Ali isto je tako svuda: nije dosta htjeti biti član nekog društva, treba i društvo htjeti tebe. Pri čemu su kriteriji fluidni i ne postoji zadan niz uvjeta koje treba ispuniti (toliko i toliko učinjenog, toliko i toliko pravog stava, toliko i toliko ljubavi) kako bi se među strip-profesionalce ušlo. Uzmimo Boyu, tu orhideju među hrvatskim crtačima, brzog na vrijeđanju i sporog na olovci. Otkako sam vidio njegove prve crteže, a nije valjda imao više od sedamnaest i ništa još godinama neće objaviti, nije bilo nikakve sumnje kako je taj momak profesionalac koji sve može i sve zna. I ni sve njegovo kasnije prenemaganje, otezanje i frustrirajuć nerad neće promijeniti činjenicu kako su njegovi crteži savršeni i kako ga uvijek rado pribrojimo među naše. A uzmimo opet Talaju, našeg dragog, dragog Talaju kojeg beskonačno prcamo u mozak i koji se toliko trudi baviti se stripom. Talaja je u kucanje na profesionalna vrata uložio osamdeset puta više energije od Boye, ima moguće više objavljenih radova i vjerojatno je svojim crtanjem zaradio od Boye više novaca, ali još uvijek ga mogu u najboljem slučaju promatrati tek kao maskotu stripocrtačkih krugova. Užasno mi je žao zbog toga, volio bih da se, kao u holivudskoj bajci, trud na kraju nagradi, ali svaki Talajin rad uvijek ima neku smrtonosnu manu - koja nema veze s talentom, znanjem ni trudom - što ga na prvi pogled obilježi kao pokušavača.

U ovim ispovijestima obično kažem nešto neugodno o sebi. Što se profesionalizma tiče, nemam neugodnih priznanja - nisam nikad pokušavao biti profesionalac, ja sam znao da to jesam i kao takav sam više-manje od prvog dana prihvaćen - osim možda jednog ... Postavivši stripovski profesionalizam kao cilj, sve sam mu drugo podredio: ljubaznost, pristojnost, sve te neke finese čovječnosti. Pitajte bilo koga: kad se radi o poslu, dobar sam, ali sam beštija.

Još pokušavam odlučiti je li vrijedilo.

***
Danas: drugi nastavak Džukine i moje Martine Mjesec na www.stripovi.com, a moram priznati kako mi još ni jedan strip nije ostvario tako brzu međunarodnu karijeru ... Već nakon prvog nastavka, naime, stigao je upit bih li pristao da je se prevodi za jedan web-site u Litvi! Ihaj!




sadržaj

6.

MOJ POGLED (102)

zmcomics
zmcomics@neobee.net



NEKI NOVI SPAJDI

Teško mi je bilo da progutam knedlu i krenem sa čitanjem Ultimate Spider-Man-a. Trebalo je tu savladati par barijer. Nije to isti onaj Spajdi iz EKS-a. Ovaj mi je nekako... više kao punoglavac, nego kao ozbiljan super-junak. Previše mi je, na prvi pogled, groteskan. Jednostavno, odbojan. Zatim počinju celu priču od početka, kao da je to nužno,...itd, itd...

A eto, klinci ga vole. Kupuju ga. Smatraju da je cool.

Kako to?! Kako njima sve nabrojano ne smeta? Verovatno jer nisu čitali starog dobrog Spajdija iz EKS-a, jer nisu videli kako to radi Romita, senior.

No, pored svih predrasuda treba upoznati "neprijatelja", mlađahnu publiku za koju bi, napominjem, trebalo da radimo stripove. Čitanje takvog štiva je dobar način za to, za početak.

Krenuo sam i, na svoje čudo, prvih osam svezaka sam progutao za čas. Uglavnom su predrasude nestale. Svidelo mi se kako Brian Michael Bendis vodi priču. Dobar ritam, dramske momente ističe sa, meni omiljenim, vrišteće tihim kadrovima, dijalozi su odmereni, priča nosi čitaoca. Sve je na svom mestu. I za mene je scenario presudan što sam prevalio sve odbojnosti i sada prihvatio strip. Svega u par slučajeva mi je Bendis bio loš. Pogotovo kod ključnog momenta kada Pitera ujeda pauk. Naglo je pokvario ritam sveske, kao da je u stvaralačkom zanosu shvatio da se i TO mora dogoditi u toj svesci, te odradio ujed i uklopio ga tako da stane u prvu svesku.

Crtež? Pa, ne može se reći da nema sjajnih momenata, ali ima puno onih koji me i dalje odbijaju. Uspeo sam da prevalim preko toga da klinac od petnaest treba da bude glavat i vržljast, ali sad još treba da prebrodim problem sa navikavanjem na neke nove vizure likova poput: Mary Jane, Harry Osborn-a, Gwen Stacy, Goblin, J.J.Jameson... koji su prilagođeni novom vremenu. Šta više treba reći kada tetka May, koristi internet?!!!

Mane: Nisam klinac i ne mogu se, smrc, poistovetiti sa likovima. Ostaje mi da pokušavam barem u toku čitanja da se vratim neke dve decenije unazad. Nekako su mi naslovne strane slabe. Pre odbijaju nego li privlače. Hladne, digitalno urađene i doterane, bez dinamike.

Da se vratim na još jednu moju zamerku. Zašto su počeli Spajdija od početka, da li je to bilo nužno?!?

Možda nije bilo nužno ali je imalo smisla. Kada sam imao desetak godina i gutao, onog starog dobrog (ponavljam se, ali neka) Spajdija i ja bih bio presretan da su mi pružili priliku da serijal krene "od početka". Odbacio bih verovatno sve verzije i čitao (gutao) samo tu koja mi otkriva sve tajne. A još kada bi, kao u ovom slučaju napravili da je reč o tinejdžeru par godina starijem od mene, konzumenta?! Da mogu da se poistovetim sa njim, da se nadam da će i mene koja žgadija od insekta ujesti pa da će sve biti kao u stripu? Uh, koji bi to bio fleš. Iskreno rečeno, nije mi onda bio Romita najvažniji. Važniji mi je danas - kao kopča sa detinjstvom i kao kopča sa stvarno dobrim crtežom.

Ne znam ni sam zašto sam više puta spomenuo baš Harija Potera kao primer naše "neprilagođenosti" stripovima-literaturi za, neke nove, klince. Ovo je, Ultimate Spider Man, bio takođe primer kako je teško, ponekad skoro bolno, biti u koži deteta, i pokušati za isto to dete stvarati.

Preporuka: Čitaj, da upoznaš neprijatelja, svog budućeg čitaoca...:)


DODATNI POGLED:
Zamislite mene da popiz... i počnem da šaljem demonstrativne poruke (na koje se baš nešto nisu osvrnuli) na TV Pink. E, desilo se i to. Da ne opisujem o čemu je reč prenosim svoje demonstrativno pismo u kome je sve rečeno. Ako oni nisu na njega obratili pažnju, onda možda neki drugi mediji to urade?!

------------------------------------------------


Poštovana redakcijo emisije CITY,
Poštovana gospođice Obradović,

U današnjoj (13.04.2004) emisiji CITY ste napravili VELIKU grešku kod predstavljanja Kevin Smith-a. Naime, rekli ste da je vlasnik knjižare komičnih knjiga??? Ne, on je vlasnik knjižare STRIPOVA!!! U Americi (engleskoj,...) se stripovi zovu COMICS!! COMICS BOOK je naziv za strip sveske ili knjige stripova, dok luksuznija izdanja nazivaju GRAPHIC NOVELS.

Greška je dodatno zasmetala zbog potpunog previda da je Kevin Smith STRIP AUTOR - SCENARISTA koliko i režiser, to jest filmski scenarista. To uopšte nije spomenuto u emisiji niti je i jednog trenutka u toku intervjua bila skrenuta pažnja na to. Takođe je činjenica da su pojedini njegovi filmovi baš zbog te veze sa stripom stekli kultni status, te da se sam Kevin Smith sa svojim crtačem redovno pojavljuje kao glumac u svojim filmovima, kao na primer u Chasing Amy!!!

Kevin Smith je u Americi strip autor kultnog statusa te je to razlog zašto je učestvovao u radu na više filmova po strip junacima. Kao što mu je to davalo za pravo da odbija saradnju na filmovima za koje, kao strip autor, smatra da ne poštuju strip po kom se rade u dovoljnoj meri.

Javio sam se kao autor stripa, kao urednik internet časopisa STRIP VESTI (http://www.zmcomics.co.yu) posvećenog stripu koji mora u ime svojih čitalaca da protestvuje zbog greške i da insistira da se ti propusti na neki način isprave.

Unapred zahvalan,

Zlatko Milenković
zmcomics@neobee.net
www.zmcomics.co.yu

------------------------------------------------


sadržaj

7.

ŠTAMPA

štampa



Dušan Banjanin je ovog puta bio glavni i odgovorni za sadržaj rubrike...:)


"KRAPINJONCI" IZ VEČERNJEG LISTA


ZAGREB - Sjećate li se Drageca - prgavog, ciničnog, lijenog "muškarčine", koji se svome društvu Krapinjonaca nametnuo kao vođa? Tone, najglupljeg pračovjeka, koji silno obožava vođu? Iveka, zbunjenog, pjesnički nastrojenog papučara? Doktora, lokalnog vrača, pokvarenjaka, napuhanog intelektualca? Bare, Ivekove žene, oličenja matrijarhata? Bibe, poslušne ženice svom Dragecu, koja zna tko je lovac i muž, dakle gazda? Sjećate li se Redarstvenika, Rolingstonsa (dotepenaca s brda), Blitvandertalaca (čakavaca)Öi drugih domaćih praljudi koje je osmislio i u stripu pod naslovom "Krapinjonci" u Večernjaku objavljivao Niko Barun? Cijela ta bulumenta likova iz Barunova karikaturalnog stripa zasnovanog na gegu, jednako jezičnom (stilizirana kajkavština) koliko i crtačkom, sada se našla u albumu. Zagrebački nakladnik Bookglobe, koji je lani tiskao i prvi Barunov album "Pipo" (strip namijenjen mlađoj publici i također najprije viđen na stranicama Večernjaka), objavio ga je pod naslovom "Krapinjonci 1". Autor Niko Barun (Livno, 1965), koji se bavi još i ilustriranjem, karikaturom, animacijom, i ima pune ruke posla i uspjeha i na domaćem i na stranom terenu, brojku u naslovu ovako objašnjava: "Imam još toliko materijala da će uskoro uslijediti i "Krapinjonci" broj 2 i 3!"

(S. P.)


Objavljeno: VEČERNJI LIST, Zagreb, 16.04.2004. godine






Enki Bilal promoviše svoj novi film, gostuje u emisiji "Forum Evropljana" i proglašava najbolje BIH strip-crtače - sve u Sarajevu ovih dana


"BESMRTNICI" U BIOSKOPIMA


Deseti, jubilarni Sarajevski filmski festival najavljuje Bilalov film u okviru programa "Open Air"

Francusko-nemačka televizija Arte tokom sledeće nedelje u Sarajevu će snimati emisiju "Forum Evropljana/Forum des Europeens", u kojoj će gostovati Enki Bilal, jedan od najvećih strip-crtača danas. Ovo je peto gostovanje Enkija Bilala u Sarajevu, u organizaciji Francuskog kulturnog centra "Andre Malro". Seriju je započeo na otvaranju Prvih evropskih književnih susreta u glavnom gradu BIH, za koje je potpisao i prvi plakat; sledeće godine je organizovana izložba "enkibilaldeuxmillean" u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu, da bi se ponovo pojavio na Trećim evropskim književnim susretima. U maju 2002. učestvovao je u snimanju emisije Bernarda Pivota "Bouillon de culture".

Francuski kulturni centar "Andre Malro" i Evropski književni susreti organizuju susret s Bilalom povodom premijere njegovog poslednjeg filma "Immortel/Besmrtnici" na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, 19. aprila ove godine u 19 sati. Nakon susreta biće upriličena dodela nagrada za najbolji bosanskohercegovački strip. Konkurs za najbolji BIH strip pokrenula je mlada izdavačka kuća Publika s ciljem podsticanja i oživljavanja strip-scene u Bosni i Hercegovini, kako bi se otkrili talentovani mladi strip-crtači čiji bi se radovi objavljivali. Konkurs je trajao do 28. februara 2004. godine. Enki Bilal je, inače, predsednik žirija za najbolji BIH strip, a ostali članovi su Danis Tanović, Amir Idrizović, Safet Zec, Žak Ferandez i Paolo Barčuči. Podsetimo, osnivanje izdavačke kuće Publika inicirao je upravo dugogodišnji prijatelj Centra "Andre Malro", Enki Bilal. Ova kuća je, kao što čitaoci Danasa znaju, realizovala i dva albuma nove Bilalove strip-trilogije "San monstruma".

Enes Enki Bilal rođen je 7. oktobra 1951. godine u Beogradu. Crtanjem je počeo da se bavi kao dečak, kopirajući majčine crteže. Izgovarajući se da odlazi u Pariz zbog trgovine, njegov otac traži status političkog izbeglice 1956. godine. Za vreme boravka u Parizu, priprema smeštaj za svoju porodicu. Za to vreme, Enki s majkom otkriva bioskop, gleda propagandne, crtane i vestern filmove. Ričard Vidmark tih godina postaje njegov heroj. Godine 1959. učestvuje u kratkometražnom filmu o dečacima koji po ulicama Beograda crtaju kredom. Sledeće godine odlazi sa porodicom u Francusku, koja se nastanjuje u pariskom predgrađu. Susret se novom zemljom, donosi novi jezik, novu školu, ali, shvata da i Francuska ima problema: rat u Alžiru, između ostalih. Francuski uči kroz stripove koji se pojavljuju u magazinima Pilot, Tintin, Spiru... Crtanje ga potpuno obuzima, u bioskop odlazi nedeljom, a filmovi ga inspirišu, bilo da je reč o kriminalističkim ili kaubojcima. Kao srednjoškolac upisuje se u kino-klub, gde se upoznaje s radovima Pazolinija, Felinija i Antonionija. Film "2001: Odiseja u svemiru" Stenlija Kjubrika definitivni je preokret koji mu otvara vrata mašte. Pored Kjubrika, Bilala "kreativno drmaju" radovi i dela Lavkrafta, Bredberija i Kafke, kao i već pomenuti Pazolini.

U svet "magičnih kvadrata" ulazi preko konkursa u Pilotu, 1971. godine, poslavši dve table, od kojih je jedna nagrađena. Sledeće godine napušta Akademiju primenjenih umetnosti, upoznaje Pjera Kristena, koji ima političko viđenje njegovog kreativnog uspona. U svet filma ulazi 1981, kada ga Alan Rene poziva da uradi plakat za film "Moj ujak u Americi/Mon oncle d’Amérique", da bi ga dve godine kasnije pozvao da realizuje dekor za film "Život je roman/La Vie est un roman". Drugi album "Žena zamka", iz trilogije "Nikopol", pojavljuje se 1986. godine i izaziva revoluciju u stripu. Producenti mu predlažu da snimi film "Bunker Palace Hotel". Rad na trilogiji "Nikopol", završiće 1992, da bi već sledeće godine započeo rad na drugom filmu "Tykho Moon". Konačno, Šarl Gaston predlože mu projekat "Besmrtnici", koji Bilal oberučke prihvata.

"Besmrtnici" su u bioskopsku eksploataciju krenuli 24. marta ove godine. Radnja filma smeštena je u Njujorku, 2095.godine. Džil (Linda Hardi), plavuša-mutant uzima sedative da bi sprečila svoju prošlost da je ne obuzme, ali ne sluti da je Horusov plen. Reč je o bogu s glavom sokola, koji je bio osuđen na smrt zbog pobune. Pred njim je samo sedam dana da pronađe Džil i zavede je kako bi produžio svoju vrstu. Za realizaciju takvog poduhvata mora najpre da pronađe ljudsko tielo koje bi zaposeo, a kao idealna varijanta nameće se Nikopol (Tomas Kričman), politički zatvorenik u stanju hibernacije, zbog svojih subverzivnih ideja otkrića tajne njujorškog aparthejda.

Budžet "Besmrtnika" iznosio je 23 miliona evra, a produkciju je pomogla televizija TF1. Napisano je ukupno osam verzija scenarija, 1.600 crteža sačinjavalo je "story-board", snimanje je trajalo 16 nedelja, od čega pet u Aubvervilliersu. Urađeno je 1.400 filmskih planova, od čega je 80 posto realizovano kompjuterski. Film je kompletno sniman u studiju Aubervilliers, osim scene u pariskom Muzeju medicine. Rad na filmu trajao je četiri godine, a ukupno 210 infografista je učestvovalo na realizaciji projekta. "Ovo faraonsko snimanje zaista je bila mahnita avantura", prokomentarisao je na kraju Enki Bilal.

D. Stošić


Objavljeno: DANAS, Beograd, 15.04.2004. godine





TREĆA EPIZODA "RATOVA ZVEZDA"
- stiže 19. maja 2005. godine: Kompanija "Lucasfilm" konačno je potvrdila da će treća epizoda "Ratova zvezda" početi da se prikazuje 19. maja 2005, u SAD i Kanadi. Uskoro će uslediti objavljivanje datuma za druge zemlje, a zasad se samo zna da će film u Japanu stići tokom jula te godine, mada ne još i tačan datum. Sam naslov treće epizode "Ratova zvezda" i dalje nije poznat.
V. T.

REDITELJ TIM STORI - radiće filmsku adaptaciju "Fantastic Four", strip storije o superherojima. On je trenutno zauzet na rimejku filma "Taksi", koji stiže na engleski jezik, a u kome glume Džimi Falon i Kvin Latifa. Snimanje filma "Fantastic Four" počinje u avgustu, a zasad se spekuliše da će priča biti komičnija od ostalih ekranizacija stripova.
V. T.


Objavljeno: DANAS, Beograd, 09.04.2004. godine



sadržaj

8.

VESTI IZ SVETA

Strip Vesti



-
NOMINACIJE ZA AJZNEROVU NAGRADU 2004.

2004 Eisner Award Nominees (for 2003 Publications)

Best Short Story
-"Death," by Neil Gaiman and P. Craig Russell, in The Sandman: Endless Nights (Vertigo/DC)
-"It Was a Dark and Silly Night . . ." by Lemony Snicket and Richard Sala, in Little Lit: It Was a Dark and Silly Night (HarperCollins)
-"It Was a Dark and Silly Night," by Carlos Nine, in Little Lit: It Was a Dark and Silly Night (HarperCollins)
-"Monsieur Jean," by Philippe Dupuy and Charles Berberian, in Drawn & Quarterly 5 (Drawn & Quarterly)
-"Same Difference," by Derek Kirk Kim, in Same Difference and Other Stories (Small Stories)
-"There Are No Flowers in the Real World," by David Lapham, in The Matrix Comics (Burlyman Entertainment)

Best Single Issue (or One-Shot)

-Conan The Legend #0, by Kurt Busiek and Cary Nord (Dark Horse)
-Finder #30: "Beware of Dog," by Carla Speed McNeil (Lightspeed Press)
-Giant THB 1.v.2, by Paul Pope (Horse Press)
-Global Frequency #5: "Big Sky," by Warren Ellis and Jon J. Muth (WildStorm/DC)
-The Goon #1, by Eric Powell (Dark Horse)
-Usagi Yojimbo #65: "Usagi and the Tengu," by Stan Sakai (Dark Horse)

Best Serialized Story
-Alias #22-28: "The Secret Origin of Jessica Jones" & "Purple," by Brian Michael Bendis and Michael Gaydos (Marvel)
-Daredevil #46-50: "Hardcore," by Brian Michael Bendis and Alex Maleev (Marvel)
-Forlorn Funnies #3-5: "Mother Come Home," by Paul Hornschemeier (Absence of Ink)
-Gotham Central #6-10: "Half a Life," by Greg Rucka and Michael Lark (DC)
-Queen and Country #13-15: "Operation Blackwall," by Greg Rucka and Jason Alexander (Oni)

Best Continuing Series
-Alias, by Brian Michael Bendis and Michael Gaydos (Marvel)
-Daredevil, by Brian Michael Bendis/Alex Maleev and David Mack (Marvel)
-The Goon, by Eric Powell (Dark Horse)
-Gotham Central, by Ed Brubaker, Greg Rucka, Michael Lark, Brian Hurtt, and Stefano Gaudiano (DC)
-100 Bullets, by Brian Azzarello and Eduardo Risso (Vertigo/DC)
-Queen & Country, by Greg Rucka, Jason Alexander, Carla Speed McNeil, and Mike Hawthorne (Oni)

Best Limited Series
-Arrowsmith, by Kurt Busiek, Carlos Pacheco, and Jesús Merińo (WildStorm/DC)
-Empire, by Mark Waid, Barry Kitson, and James Pascoe (DC)
-Global Frequency, by Warren Ellis and various artists (WildStorm/DC)
-JSA: The Unholy Three, by Dan Jolley, Tony Harris, and Ray Snyder (DC)
-Superman: Red Son, by Mark Millar, Dave Johnson/Andrew Robinson, and Kilian Plunkett/Walden Wong (DC)
-Unstable Molecules, by James Sturm and Guy Davis (Marvel)

Best New Series

-El Cazador, by Chuck Dixon and Steve Epting (CrossGen)
-Invincible, by Robert Kirkman and Cory Walker (Image)
-The Losers, by Andy Diggle and Jock (Vertigo/DC)
-Plastic Man, by Kyle Baker (DC)
-Sleeper, by Ed Brubaker and Sean Phillips (WildStorm/DC)
-The Walking Dead, by Robert Kirkman and Tony Moore (Image)

Best Title for a Younger Audience

-Astro Boy, by Osamu Tezuka (Dark Horse)
-Happy Halloween, Li'l Santa, by Thierry Robin and Lewis Trondheim (NBM)
-Little Lit: It Was a Dark and Silly Night, edited by art spiegelman and Francoise Mouly (HarperCollins)
-Little Vampire Does Kung Fu!, by Joann Sfar (Simon & Shuster)
-Peanutbutter and Jeremy's Best Book Ever!, by James Kochalka (Alternative)
-Walt Disney's Uncle Scrooge, by various (Gemstone)

Best Humor Publication
-Circling the Drain (The Collected Dork, vol. 2), by Evan Dorkin (SLG)
-Formerly Known as the Justice League, by Keith Giffen, J. M. DeMatteis, Kevin Maguire, and Joe Rubinstein (DC)
-The Goon, by Eric Powell (Dark Horse)
-The New Baker, by Kyle Baker (Kyle Baker Publishing)
-What's Michael vols. 7 and 8, by Makoto Kobayashi (Dark Horse)

Best Anthology
-AutobioGraphix, edited by Diana Schutz (Dark Horse)
-The Dark Horse Book of Hauntings, edited by Scott Allie (Dark Horse)
-Drawn & Quarterly 5, edited by Chris Oliveros (Drawn & Quarterly)
-Little Lit: It Was a Dark and Silly Night, edited by art spiegelman and Francoise Mouly (HarperCollins)
-Project: Telstar, edited by Chris Pitzer (AdHouse)
-The Sandman: Endless Nights, by Neil Gaiman, Dave McKean, P. Craig Russell, Miguelanxo Prado, Barron Storey, Frank Quitely, Glenn Fabry, Milo Manara, and Bill Sienkiewicz; co-edited by Karen Berger and Shelly Bond (Vertigo/DC)

Best Graphic Album-New
-Blacksad, by Juan Diaz Canales and Juanjo Guarnido (ibooks)
-Blankets, by Craig Thompson (Top Shelf)
-The Fixer: A Story from Sarajevo, by Joe Sacco (Drawn & Quarterly)
-Persepolis, by Marjane Satrapi (Pantheon)
-Yossel, April 19, 1943, by Joe Kubert (ibooks)

Best Graphic Album-Reprint
-Batman Adventures: Dangerous Dames and Demons, by Paul Dini, Bruce Timm, and others (DC)
-The Frank Book, by Jim Woodring (Fantagraphics)
-Louis Riel: A Comic-Strip Biography, by Chester Brown (Drawn & Quarterly)
-The P. Craig Russell Library of Opera Adaptations, vols. 1 and 2, by P. Craig Russell (NBM)
-Palomar: The Heartbreak Soup Stories, by Gilbert Hernandez (Fantagraphics)
-Quimby the Mouse, by Chris Ware (Fantagraphics)

Best Archival Collection/Project
-Al Capp's L'il Abner: The Frazetta Years, by Al Capp, edited by Denis Kitchen (Dark Horse)
-Buddha, vols. 1 and 2, by Osamu Tezuka (Vertical)
-Challengers of the Unknown Archives, vol. 1, by Dave Wood and Jack Kirby, edited by Dale Crain (DC)
-The Chronicles of Conan, vols. 1 and 2, by Roy Thomas and Barry Windsor-Smith, edited by Jeremy Barlow (Dark Horse)
-Krazy and Ignatz, 1929-1930, by George Herriman, edited by Bill Blackbeard (Fantagraphics)
-The Spirit Archives, vol. 12, by Will Eisner, edited by Dale Crain (DC)

Best U.S. Edition of Foreign Material
-Blacksad, by Juan Diaz Canales and Juanjo Guarnido (ibooks)
-Buddha, vols. 1 and 2, by Osamu Tezuka (Vertical)
-Chaland Anthology: Freddy Lombard, vols. 1 and 2, by Yves Chaland (Humanoids)
-Little Vampire Does Kung Fu!, by Joann Sfar (Simon & Shuster)
-Persepolis, by Marjane Satrapi (Pantheon)

Best Writer
-Brian Azzarello, 100 Bullets, Sgt. Rock: Between Hell and Hard Place (Vertigo/DC); Batman (DC)
-Brian Michael Bendis, Alias, Daredevil, Ultimate Spider-Man, Ultimate X-Men (Marvel); Powers (Image)
-Ed Brubaker, Catwoman, Detective Comics, Gotham Central (DC); Sleeper (WildStorm/DC)
-Warren Ellis, Orbiter (Vertigo/DC); Global Frequency, Red, Planetary, Planetary/Batman: Night on Earth (WildStorm/DC)
-Alan Moore, The League of Extraordinary Gentlemen, Promethea, Smax, Tom Strong, Tom Strong's Terrific Tales (ABC)
-Greg Rucka, Queen & Country (Oni); Gotham Central, Wonder Woman (DC); Wolverine (Marvel)

Best Writer/Artist
-Jaime Hernandez, Love and Rockets (Fantagraphics)
-Paul Hornschemeier, Forlorn Funnies (Absence of Ink)
-Takehiko Inoue, Vagabond (Viz)
-Paul Pope, Giant THB 1.v.2 (Horse Press)
-Craig Thompson, Blankets (Top Shelf)

Best Writer/Artist-Humor
-Kyle Baker, Plastic Man (DC); The New Baker (Kyle Baker Publishing)
-Tony Millionaire, Sock Monkey (Dark Horse)
-Eric Powell, The Goon (Dark Horse)
-Joann Sfar, Little Vampire Does Kung Fu!, Little Vampire Goes to School (Simon & Shuster)
-Jeff Smith, Bone (Cartoon Books)

Best Penciller/Inker or Penciller/Inker Team

-John Cassaday, Planetary, Planetary/Batman: Night on Earth (WildStorm/DC); Hellboy Weird Tales (Dark Horse)
-Tan Eng Huat, Doom Patrol, JLA #91 (DC)
-Alex Maleev, Daredevil (Marvel)
-Jim Lee/Scott Williams, Batman (DC)
-Eduardo Risso, 100 Bullets (Vertigo/DC); Batman (DC); Boy Vampire: The Resurrection (SAF)

Best Painter/Multimedia Artist (interior art)
-Juanjo Guarnido, Blacksad (ibooks)
-Ladronn, Hip Flask: Elephantmen (Comicraft)
-Miguelanxo Prado, "Dream," in The Sandman: Endless Nights (Vertigo/DC)
-Frank Quitely, "Destiny," in The Sandman: Endless Nights (Vertigo/DC)
-Jill Thompson, "Stray," in The Dark Horse Book of Hauntings (Dark Horse)

Best Coloring
-Steven Griffin, Hawaiian Dick (Image)
-Matt Hollingsworth, Catwoman (DC)
-Paul Hornschemeier, Forlorn Funnies (Absence of Ink)
-Jason Keith, El Cazador (CrossGen)
-Patricia Mulvihill, Batman, Wonder Woman (DC), 100 Bullets (Vertigo/DC)

Best Lettering
-Todd Klein, Detective Comics( DC); Fables, The Sandman: Endless Nights (Vertigo/DC); Tom Strong, Promethea (ABC); 1602 (Marvel)
-Bill Oakley, Hawkman, JSA (DC); League of Extraordinary Gentlemen vol. 2 (ABC); Sleeper (WildStorm/DC)
-Dave Sim, Cerebus (Aardvark-Vanaheim)
-Richard Starkings, Batman (DC); Planetary (WildStorm/DC); Hulk: Gray (Marvel); Hip Flask: Elephantmen (Comicraft)

Best Cover Artist
-James Jean, Fables (Vertigo/DC); Batgirl (DC)
-Dave Johnson, Batman #620-622 (DC); 100 Bullets (Vertigo/DC)
-Scott McKowen, 1602 (Marvel)
-Joshua Middleton, NYX, X-Men Unlimited, New Mutants (Marvel)
-Sean Phillips, Sleeper (WildStorm/DC)
- Brian Wood, Global Frequency (WildStorm/DC)

Talent Deserving of Wider Recognition
-Derek Kirk Kim (writer/artist, Same Difference and Other Stories)
-Chrstine Norrie (Cheat)
-Jeff Parker (writer/artist. The Interman)
-Ben Towele (writer/artist, Farewell Georgia)
-Brian Wood (writer, The Couriers; Channel Zero: Jennie One, Demo)

Best Comics-Related Periodical
-Alter Ego, edited by Roy Thomas (TwoMorrows)
-Comic Art, edited by M. Todd Hignite (Comic Art)
-Comic Book Artist, edited by Jon B. Cooke (Top Shelf)
-The Comics Journal, edited by Gary Groth and Milo George (Fantagraphics)

Best Comics-Related Book
-The Acme Novelty Library Datebook, 1986-1995, by Chris Ware (Drawn & Quarterly)
-The Art of Hellboy, by Mike Mignola (Dark Horse)
-Black Images in the Comics, by Fredrik Strömberg (Fantagraphics)
-Mythology: The DC Comics Art of Alex Ross, by Chip Kidd (Pantheon)
-Stan Lee and the Rise and Fall of the American Comic Book, by Jordan Raphael and Tom Spurgeon (Chicago Review Press)

Best Publication Design
-The League of Extraordinary Gentlemen: The Absolute Edition, vol. 1, designed by Todd Klein, Alex Sinclair, and Larry Berry (ABC)
-Louis Riel: A Comic-Strip Biography, designed by Chester Brown (Drawn & Quarterly)
-Mythology: The DC Comics Art of Alex Ross, designed by Chip Kidd (Pantheon)
-Project: Telstar, designed by Chris Pitzer (AdHouse)
-Quimby the Mouse, designed by Chris Ware (Fantagraphics)
-Top Shelf Asks the Big Questions, designed by Brett Warnock (?) (Top Shelf)


sadržaj

9.

POZIVI NA SARADNJU

Mail



From: Krstevski Zlatko <vizant@mt.net.mk>
Subject: invitation art expo photography & video art festival


"THE SPARK GENERATORS"-SUMMER 2004
4-International festival of a art photography & video art, comic artsl-Prilep Macedonia

A. The organizer of the 4th International festival of visual arts Prilep 2004. is the Vizant artist Association. The festival is opened for everyone regardless of nationality, age, sex, or profession.

B. Theme: Free, all free

C. ENTRIES
Conditions of entry:
1.All photography must be original. Framed works, also, will not be accepted.
2.Entries can be either black andwhite or coloured.
3.There should be the name, the surname and the address the reverse side of photo.
4.Maximum 3 entries will be submitted.
5.Maximum size of entries A4 and 1/2
6.Video art-VHS-cassete: 5-15 min.
7.Comic arts on free theme, max 6 pages, only laser print copy.

D. DEADLINE
Entry deadline is the 15th of may 2004.Please write "PRINTED MATTER-NO VALUE".

E. ADDRESS
"VIZANT"- VISUAL ART CENTER
DIMO NAREDNIK:58,
7500-PRILEP
MACEDONIA
www.vizant.org.mk

F. PRIZES Organized one-man exibition and 5 day in the Prilep and participate on special workshop in cultural centre "VIZANT"

G. EXHIBITION The exhibition will take place in the gallery ofthe Museum-Prilep on 14th june 2004

H. OTHER CONDITIONS Author of works that qualify to the exhibition are given a presentaion copy of the exibition art catalogue.
The work will be not returned. The organizer reserves the right to reproduce the works sent to the festival, Prilep 2004, as the advertising material without being obliged to pay a fee to an author whose work may be used.
The prize works become propertu of the organizer.


sadržaj

10.

LINKOVI

Strip Vesti



LINKOVI POSVECENI RADU KEVIN SMITH-a

www.viewaskew.com/

Intervjui
www.comicbookresources.com/features/ksmith/
www.metroactive.com/papers/metro/05.07.98/comics-9818.html

Biografije
www.imdb.com/name/nm0003620/bio
www.imdb.com/name/nm0003620/otherworks

Neki od Kevinovih stripova
www.actionismyreward.com/Kevin+Smith-comics-graphic-novels.shtml

sadržaj

11.

DATUMI

Strip Vesti


Datumi od 17. do 23. aprila

18. aprila 2003. Održana je promocija trećeg broja fanzina Šlic i otvorena izložba radova strip umetnika objavljenih u Šlicu. Studentski Kulturni Centar - Srećna Galerija, Beograd.

21. aprila 2003. U okviru 2. Festivala alternativne kulture REFRACT, u organizaciji Kulturnog Fronta, u Domu Omladine Beograd - Galerija 19 stepenika - je otvorena izložba stripa Max Andersson i Lars Sjunnesson (Berlin/Stokholm).

22. aprila 2003. U okviru 2. Festivala alternativne kulture REFRACT, u organizaciji Kulturnog Fronta, u Domu Omladine Beograd - Galerija 19 stepenika - je otvorena izložba stripa KOMIKAZE (Hrvatske).

22. aprila 2003. U okviru 2. Festivala alternativne kulture REFRACT, u organizaciji Kulturnog Fronta, u Art Klubu u Pančevu je otvorena Strip izložba Maxa Anderssona i Larsa Sjunnessona, i održana projekcija filmova Maxa Anderssona.


Izvori:
HiES, "Calendrier du centenaire", "Istorija Jugoslovenskog stripa" Slavka Draginčića i Zdravka Zupana, i monografija "Maurović" Veljka Krulčića, "Pegaz" Žike Bogdanovića, "Strip Vesti".

sadržaj

...
Ako znate nekog ko bi bio raspoložen da svakog petka dobije email sa STRIP VESTIMA, pošaljite mi njegovu email adresu ili mu predložite da nam se on sam javi i tako upiše na mailing listu.

Zlatko Milenković

zmcomics@neobee.net
www.zmcomics.co.yu

Zlatko Milenković, Petra Drapšina 16, 21000 Novi Sad

STRIP VESTI SU BESPLATNE
Ako ne želite da ubuduće dobijate STRIP VESTI, jednostavno odgovorite na ovaj email i u naslovu (subject) napišite ODJAVA.