ARHIVA VESTI ZA SEPTEMBAR - RUJAN - SEPTEMBER, 2010. GODINE


Godina izlaženja: XII Uređuje: Zlatko Milenković Gagarinova 10/4, Novi Sademail: zmcomics@neobee.net

prethodni mesec - arhiva - sledeći mesec

    SHLITZ COMICS #8
30.09.2010.
Press: Shlitz Comics

 
     Shlitz Comics Na ovogodisnjem salonu stripa koji se odrzava u beogradskom SKC- u, u trajanju od cetiri dana, imacete priliku da kupite najnoviji broj alternativno-amatersko-diletantske strip revije Slic.

     Poslednjeg dana festivala, pocev od 19h, bice predstavljena alternativna strip scena u Srbiji.

     Dodjite da se citamo i gledamo, gledamo i gladimo, gladimo i gadimo.

povratak na vrh

    SINDROM #3
30.09.2010.
Piše: Davor Dramikanin     U sredu izlazi treci broj makedonskog promotivnog strip magazina Sindrom opet imamo poklon - strip Angeli (na Zdravko Girov) (kao i drugi broj, kad je bio Zapek)

     Vishe info-a, korice i mesto sobiranke imas ovde:
     www.makstrip.com.mk/forum/...

     www.makstrip.com.mk/

povratak na vrh

    VESELI ČETVRTAK NEWS
30.09.2010.
Press: Veseli četvrtak      Takođe se od na kioscima može naći deseta sveska edicije Zagor - odabrane priče. Naslov epizode je "Užas šeste planete" • scenario: Guido Nolitta, crtež: Gallieno Ferri/Franco Bignotti.

     Izdavač je Beoštampa-Grafart iz Beograda, edicija Veseli četvrtak. Celih 100 strana (sa koricama) odlično uvezanih sa dobro odabranim kvalitetom hartije i cenom od 190 dinara (CG 2€, Mk 120 den).
     Sva pitanja i sugestije na: 
     redakcija@veselicetvrtak.com

povratak na vrh

30.09.2010.

Zvanična web adresa stripa CONGO I MONGO:
congoimongo.blogspot.com

povratak na vrh

    SAJT DARKWOODA SE BACIO U PROMET!
29.09.2010.
Piše: Vladimir Tadić

     U skladu s promenama - pokretanjem izdavaštva pre svega – sajt strip šopa Darkwood je redizajniran, osvežen, poboljšan! Na novom sajtu možete naći detaljne popise većine edicija izašlih na prostorima bivše Jugoslavije, a uskoro će biti konačno omogućeno i naručivanje preko interneta. Takodje, tu su i najave i privjui iz izdavačke delatnosti Darwkooda. A ne zaboravimo ni forum, s najavama izdanja svih većih ex-YU izdavača, nagradnim igrama, kvizevima i naravno – ćaskom o stripovima.

     Novi sajt Darkwooda – www.darkwood.co.rs – dođite, vidite, ostanite. ;)

povratak na vrh

    STRIP: RADIVOJE
29.09.2010.
Autor: Mirko Zulić
    POZIVNICA
28.09.2010.
Piše: SKC
Svečano otvaranje

8. MEĐUNARODNOG
SALONA STRIPA

i svečana ceremonija dodele nagrada
uz prateći program festivala
i prigodni koktel


četvrtak,
30. septembar 2010. godine
u 19 časova
Srećna galerija,
Studentskog kulturnog centra Beograd

povratak na vrh

 

Amnezija mali baziran je na liku Amnezija, superjunak s problemom sa pamćenjem,
koji je stvorio Filip Andronik, © 2005.© 2010.


povratak na vrh

    MIKI MUSTER #2
27.09.2010.
Piše: Strip vesti


      Spoštovani!

      Izšla je 2. knjiga iz Zbirke Miki Muster.
     Če želite v knjigo njegov podpis,
     se oglasite v četrtek, 30.09.2010, ob 19:00.


      Srečno!

     Aleksander Buh
     Strip.art.nica Buch
     Murgle center, Cesta v mestni log 55, Ljubljana
     www.stripi.si
     www.zbirkamikimuster.si

       KNJIGA 2
    - POT V VESOLJE 2
   - TRIJE HRIBOLAZCI
   - PRERIJSKA ROŽA
   - ČRNI KAVBOJ
   - ČUDEŽNI OTOK
 
     270 strani, od tega 7 barvnih naslovnic. Uvodnik je spisal Tomaž Lavrič.

     Pogosto je slišati mnenje, da Slovenci nismo stripovski narod in da se strip pri nas ne more prijeti. Nekateri gredo v svojih stališčih še dlje in pravijo, da se stripov v slovenščini ne da brati, ker slovenščina za stripe pač ni primerna. Takšna stališča so žal vse prej kot redka. Vi naši bralci, pa ste tisti, ki ste dokazali, da je realnost drugačna. Odziv ob izidu prve knjige je bil neverjeten. Čas, ki je bil potreben do tega, da je pošla celotna naklada se je meril v urah, za izdajo ponatisa pa smo se odločili že dan po izidu prve knjige. Sporočilo, ki ste nam ga poslali je bilo jasno. Bralci si želite branja kvalitetnih stripov v slovenskem jeziku. O kvaliteti dogodivščin Zvitorepca, Trdonje in Lakotnika pa vse pove že to, da so jih pred vami z enako vnemo prebirali že vaši starši in stari starši. Vaše navdušenje nad knjigo nas seveda izredno veseli in smo vam zanj izredno hvaležni. Daje nam nov zagon za delo na naslednjih knjigah in nas potrjuje v prepričanju, da je bila odločitev za izdajo zbirke pravilna.
    Še posebej nas veseli, da je med bralci kar nekaj mlajših in da dogodivščine naših junakov zanimajo tudi generacije, ki prihajajo. Stripi gospoda Mustra so ena izmed največjih narodnih dragocenosti, ki jih imamo, zato je prav, da jih zapustimo tudi prihodnjim rodovom. Prav tako bi se radi zahvalili tudi vsem, ki nam pomagajo z nasveti, kritikami in svojimi željami, še posebej pa tistim, ki nam pomagajo z materijali. Opus gospoda Mustra je zares bogat, številna njegova dela pa so precej težko dobljiva oziroma nekatera že skoraj izgubljena. Zato smo vam za vse materijale, ki nam jih uspete priskrbeti izredno hvaležni, prav tako pa še enkrat pozivamo vse bralce, ki bi nam lahko priskrbeli kaj zanimivega, da se nam javite. Po vaši zaslugi smo tako uspeli pridobiti tudi originalno nepopravljeno verzijo stripa Pot v vesolje, zato ga na začetku druge knjige objavljamo še enkrat. Drugo knjigo imate sedaj v rokah. Naši junaki so že nekoliko starejši, preboleli so svoje otroške bolezni in vstopajo v leta odraščanja. Zanima jih vedno več stvari, okolica domačega kraja pa je za njih postala premajhna. Zato so se po vrnitvi iz vesolja odločili, da spoznajo naš širni svet. Tako se bodo sedaj odpravili osvajat visoke še neosvojene vršace naših gora, preživeli nekaj časa med Indijanci, vzpostavili red na Divjem zahodu in na koncu končali še na nenavadnem otoku, kjer se je čas več kot očitno ustavil. Na poti jih bo spremljalo polno nevarnosti in težav, vendar pa se bodo na koncu iz vseh rešili nepoškodovani, polni novih izkušenj in bogatejši za številne zgodbe, ki se jih bodo lahko spominjali na stara leta. Ker pa so te zgodbe tako napete in zanimive se spodobi, da jih ne zadržijo samo zase, zato ste vsi vabljeni, da te zgodbe podoživite skupaj z njimi. Zagotovo se boste zabavali. Zdaj pa vas ne bomo več zadrževali, saj vemo, da že komaj čakate, da se skupaj z njimi zapodite proti neznanim svetovom. 

    Uredništvo

povratak na vrh

    STRIP: MONTENEGRINI
27.09.2010.
Autor: Simon Vučković
    VESELI ČETVRTAK NEWS
26.09.2010.
Press: Veseli četvrtak     Tu je i trideset peti broj bonelijevog stripa Dilan Dog. Naslov epizode je "Marti". • scenario: Tiziano Sclavi, crtež: Giampiero Casertano.

     Izdavač je Beoštampa-Grafart iz Beograda, edicija Veseli četvrtak. Celih 100 strana (sa koricama) odlično uvezanih sa dobro odabranim kvalitetom hartije i cenom od 190 dinara (CG 2€, Mk 120 den).
     Sva pitanja i sugestije na: 
     redakcija@veselicetvrtak.com

povratak na vrh

    STRIP: INSERTI
26.09.2010.
Autor: Franja Straka

Franja Straka putem interneta distribuira Samonikli korov strip
koji možete besplatno da dobijate ako mu se javite na email.

povratak na vrh

     NEORAMA DOS QUADRINHOS: 5 NAJBOLJIH
25.09.2010.
Uređuje: Marko Ajdarić


Esad Ribić u Avilés 2010 (prevod preko Google)
translate.google.com.br/translate?js=... 

Magični Vetar
stiže do kraja
www.comicsblog.it/post/8431/...speciale

DC: WildStorm stilze do kraja
www.bleedingcool.com/2010/09/21...

Sve što DC izdaje u decembru
www.comicscontinuum.com/stories/...

Angulem: izložba predsednika 2011
http://www.bdangouleme.com/programmation-...

RiP Stuart Hample
www.comicsreporter.com/index.php/stuart_...


Neorama dos Quadrinhos, kao i Strip Vesti, su besplatne. Svake nedelje, preko 100 izabranih novosti o devetoj umetnosti. Samo trebaš da popuniš subscribe na našem sajtu: www.neorama.com.br/

povratak na vrh

    STRIP: LOKALCI
25.09.2010.
Autor: Spasoje Kulauzov
    SALON STRIPA - SKC
24.09.2010.
Press: SKCpovratak na vrh

    STRIP: KOKO
24.09.2010.
Autor: Duda Vukojev
    CRŠ - TRINAESTI PUT
23.09.2010.
Press: CRŠ

     Od 5. do 7. studenog u centru Zagreba imat ćemo 13. po redu CRŠ.

     Gosti ovogodišnjeg festivala su Štef Bartolić (Hrvatska), Aleksa Gajić (Srbija) i Iztok Sitar (Slovenija), a iz Francuske nam dolaze braća Olivier i Jerome Jouvray te Anne-Claire Jouvray – autori poznatog stripa Lincoln. Iz SAD-a pak doputovat će poznati američki scenarist i crtač Howard Chaykin te Stanley Sakai, poznatiji hrvatskoj publici kao autor stripa Usagi Yojimbo (Zec Samuraj).
     Iz programa izdvajamo, uz tradicionalni sajam stripova u ZKM-u i dječje strip radionice, nezaobilaznu izložbu „75 godina stripa u Hrvatskoj“. Naš gost Štef Bartolić ove će godine održati trodnevnu radionicu crtanja stripa za odrasle, a njegove ćete radove moći pogledati u foajeu Kina Europa.
     Ne propustite i nesvakidašnju priliku: Howard Chaykin održat će trodnevni seminar o radu na stripu, modificiranu verziju svog seminara u sklopu Marvelove škole za talente (na engleskom jeziku), dok će gospodin Sakai zajedno s Darkom Macanom održati predavanje/tribinu za sve zainteresirane posjetitelje.

     Za seminar kod Howarda Chaykina potrebno se prijaviti!
     Prijave primamo na mail udruga.crs@gmail.com

     U Kinu Europa moći ćete prisustvovati i zagrebačkoj premijeri animiranog filma Alekse Gajića "Technotise", a u Francuskom Institutu (Medijateci) pogledati izložbu radova obitelji Jouvray, porazgovarati s njima uz pomoć prevoditelja te ih nažicati crtež ili potpis.

     Sve to, i još više, očekuje vas na ovogodišnjem CRŠ-u!
     Upad na sve sadržaje je, kao i svake godine, besplatan.

povratak na vrh

23.09.2010.

Zvanična web adresa stripa CONGO I MONGO:
congoimongo.blogspot.com

povratak na vrh

    MAX ANDERSSON
22.09.2010.
Press: Stripburger

     MAx Andersson: Geneza bolnih idej - predavanje
     Sreda, 22. sept. 2010 ob 18.00
     Galerija Vžigalica, Ljubljana
     Trajanje: 1 ura


     Predavanje Maxa Anderssona z naslovom »Geneza bolnih idej« (orig. Wie Kranke Ideen Ent stehen - The Genesis of Sick Ideas) je vzburljiv pogled v ustvarjanje tega svetovno priznanega sodobnega ustvarjalca. Je hkrati odgovor na vprašanja, ki jih pogosto zastavljajo o njegovem delu. Na podlagi trdnih dokazov Andersson dokaže, da je svet bolj bolan kot njegove zgodbe. To velja tudi za njegove stripovske, filmske, umetniške, literarne vplive in biblijo. To slikovito predavanje pa vsebuje še eno raven: ob pripovedovanju o svojem ustvarjanju razloži tudi jezik stripa.
     Predavanje bo v angleščini.     Stripovski jam session
     sreda, 22. sept. 2010 ob 20.00
     Mestna galerija 1, Ljubljana
     Trajanje: 2 h


     Stripovski jam session je družabno risanje stripov, namenjeno sproščenemu ustvarjanju ob dobri družbi. Gostujočim avtorjem razstave »Pod zemljo in nad oblaki« (Le Dernier Cri, Max Andersson, Gunnar Lundkvist, Marcel Ruijters in Matthias Lehmann) ter članom uredništva revije Stripburger se lahko pridružite k skupinskem risanju in izmenjavi idej. S seboj prinesite svoje pero ali čopič! Vabljeni stari mojstri in neuki mladci.

povratak na vrh

    STRIP: RADIVOJE
22.09.2010.
Autor: Mirko Zulić
    IZBOR IZ ŠTAMPE
21.09.2010.
Priredio: Strip vesti

     Motion Comix - prezentacija animiranih stripova U Studiju za elektronske medije "Vlada Petrić" u Muzeju jugoslovenske kinoteke, od večeras do srede u 18 sati, biće održana prezentacija animiranih stripova, koja obuhvata čitavu "istoriju" forme od prvog motion comixa, "Slomljenih svetaca" iz 2003, do najnovijih poput "Iron Mana" iz 2010.
     Prezentacija animiranih stripova u Studiju "Petrić" obuhvatiće i digitalne skenove strip-tabli stripova koji su animirani, ali i dva 2D/3D animirana filma - "Hulkova planeta" i "Betmen: Pod crvenom obrazinom", koji predstavljaju adaptacije popularnih strip-serijala iz 2009, kao referentne "uporednike" "stare forme animacije stripa - navodi se u programu Kinoteke. Motion comix inače izazivaju burne kontroverze u svetu kako fanatičnih čitalaca stripa, tako i ljubitelja animacije. Večeras su na programu "Slomljeni sveci", "Nadzirači" i "Iron Man - Extremis 1".

     [Objavljeno: Danas, Beograd, 19.09.2010.godine]

povratak na vrh

    POD ZEMLJO IN NAD OBLAKI
21.09.2010.
Piše: Stripburger


     Pod zemljo in nad oblaki - razstava

     »Stripburgerjevih 18 svinjsko dobrih ...!«
     torek, 21. sept. 2010 ob 21.00
     Galerija Vžigalica, Ljubljana
     Razstava bo na ogled do do 10. okt.
     Galerija je odprta: tor. – ned.: 10-18.00.

     Program obeležitve polnoletnosti pod geslom »Stripburgerjevih 18 svinjsko dobrih ...!« uredništvo istoimene revije pričenja z razstavo »Pod zemljo in nad oblaki« v galeriji Vžigalica. Razstava v treh sklopih predstavlja različne načine predstavitve stripovskih publikacij in razsežnosti stripovskega medija.
     V osrednjem delu uredništvo revije Stripburger v direkciji Andreja Štularja prikaže izsek svoje založniške dejavnosti in njene prežitke. Srečali se boste z raznoliko avtorsko poetiko, različnimi tiski, oblikami in koncepti stripovskih knjig in načinov njihove prezentacije ter prežitki dolgoletnega uredniškega in ustvarjalnega dela. Ob tem jubileju pa bo Stripburger predstavil Ljubilejnik, Stripburgerjev kronološki zbornik, ročno tiskan v strogo omejeni nakladi na prastarih mašinah v studiu Tiporenesansa, z vonjem po potu avtorjev in z grenkimi izpovedmi o njihovih srečanjih s Stripburgerjem. Svoje dvobarvne enostranske vtise posameznega leta so na 70 izvodov vtisnili: Domen Finžgar, Andrej Štular, Kaja Avberšek, Marko Kociper, Koco, Jakob Klemenčič, Gašper Rus, Matej Lavrenčič, Matej de Cecco, David Krančan. Večina avtorjev je v svojstvu članov uredništva tudi soustvarjala revijo.
     Stripburger je v svojem predzrelostnem obdobju presegel revijalno založništvo z ustanovitvijo več zbirk: Republiko Strip, ki jo posveča delom slovenskih stripavtorjem, Ambasado Strip, ki predstavlja prevode del tujerodnih stripustvarjalcev, Minimundus namenja mlajšim bralcem in delom, ki presegajo klasično stripovsko naracijo, zbirka O pa zbira dela, ki se ne znajdejo v drugih zbirkah, med njimi tudi stripovske knjižice mini formata, katerih ustvarjalci so med drugim tudi nagrajenci Stripburgerjevega letnega natečaja Živel strip!. Stripburger je v 18. letih naštel 53. številk, med njimi tudi kar nekaj posebnih, tematskih številk, od katerih so najbolj proslavljene: Stripburek – comics from behind the rusty iron curtain in Stripburek – comics from the other Europe, Warburger ter Honey talks – comics inspired by painted behive panels. V preostalih zbirkah pa se je nabralo preko 30 del avtorjev z mednarodnega področja. Poleg mednarodne vpetosti (gostovanja revije Stripburger in njenih razstavnih projektov na mednarodnih stripovskih in drugih kulturnih prizoriščih, sodelovanje z avtorji z različnih koncev sveta in redne predstavitve nacionalnih stripovskih produkcij) sta glavni značilnosti dela uredništva predstavljanje sodobnih ustvarjalcev avtorskega stripa in njihovih najnovejših del ter spodbujanje stripovske ustvarjalnosti s tematskimi izdajami, natečaji, delavnicami ... Revija je bila na mednarodnem področju že ožigosana s slovesom kultne revije, njena specifika, zaradi katere sodi v svetovni vrh stripovske periodike, pa je zbirka raznovrstnih grafičnih stilov, tem in načinov pripovedovanja, mednarodna zasedba in razkrivanje novih avtorjev ter avtorskih skupin, tudi v novih stripovskih žariščih.
     Široka pahljača dejavnosti umetniškega kolektiva LE DERNIER CRI (Zadnji krik), ki domuje v Marseilleu, obsega sitotisk, izdajo publikacij, VJ-anje, ustvarjanje video in animiranih filmov ter noise glasbe. Kultni status na evropski alternativni stripovski sceni so dobili zaradi svoje intenzivnega grafičnega izraza, kontinuiranega in obsežnega 17-letnega dela ter prepletanja vseh teh dejavnosti. Le Dernier Cri letno izda večje število v sitotisk tehniki mojstrsko in v omejeni nakladi natiskanih knjig ter plakatov. Poleg monografskih publikacij so izdali tudi 9 številk obsežne mednarodne antologije Hôpital Brut. Zdi se, da risba in barve prevladujejo nad zgodbo in tako izpostavljajo neposrednost vizualnega in psihološkega doživljanja umetnosti, zaradi česar se njihovo produkcijo, ki meji med Art Brutom in divjo underground grafiko, označuje tudi kot noise strip. Dela brezkompromisno obravnavajo teme nasilja, religije, spolnosti, pornografije, medije in hipokracije.
     Le Dernier Cri v DIY (do it yourself) maniri predstavlja kontinuirano rastočo mrežo sodobnih ustvarjalcev po celem svetu in med njimi najdemo tudi avtorje, ki objavljajo v Stripburgerju. Končni in prepoznaven vizualni pečat delom teh avtorjev nemalokrat da z izbiro barv Pakito Bolino, eden od ustanovitelj in glavni tiskarski mag v zasedbi,.
     Le Dernier Cri so se slovenskemu občinstvu že predstavili z edinstveno razstavo Hôpital Brut (Trnfest, 2000), s projekcijo animiranih filmov Le Dernier Cri (1997) in Hôpital Brut (1999) ter igrano-animiranega filma Les Religions Sauvages (2005), ki jih je spremljala glasba v živo. Pakito Bolino je leta 2000 v Hiši kulture v Pivki vodil sitotisk delavnico, katere rezultat je bila knjižica Burger Faces. Bil je tudi pobudnik projekta Honey Talks – comics inspired by painted beehive panels, za katerega je tudi prispeval sitotiskano naslovnico lesene škatle, v kateri domujejo knjižice z zgodbami po motivih poslikanih panjskih končnic.
     Na tokratni razstavi bo poleg publikacij na ogled še izbor sitotiskanih posterjev avtorjev z mednarodnega področja: Kapreles, Matti Hagelberg, M. S. Bastian, Caroline Sury, Henriette Valium, Ota Keiti, LAG, Kerozen, Olaf Ladusse, Moulinex, M. G., Matthias Lehmann, Nuvish, Stu Mead, Pakito, Remi, Matt Konture, Mike Diana, Atak, Marco Corona, Leo ...
     Le Dernier Cri publikacije bodo v času razstave tudi naprodaj.

     GENEZA
     Tretji sklop razstave Pod zemljo in nad oblaki predstavljajo švedska avtorja Max Andersson in Gunnar Lundkvist, Nizozemec Marcel Ruijters in Francoz brazilskega porekla Matthias Lehmann, s katerimi se je ljubljansko občinstvo že lahko srečalo ob različnih priložnosti, bralci Stripburgerja pa v različnih publikacijah. Slednja sta tudi dolgoletna sodelavca Le Dernier Cri.
    Gunnar Lundkvist (1958) je avtor minimalističnih stripov z glavnim junakom mačkom Klas Kattom, ki v knjižni obliki izhajajo že od leta 1979. Letos bo izšel strip Klas Katt i Vilda Västern. Gunnar Lundkvist je z Anno Höglund v letih 1998 in 1999 ustvaril tudi več otroških knjig. V sedemdesetih letih pa je izdal dve zbirki poezije. Mednarodni javnosti se je predstavil predvsem z objavo v mednarodnih stripovskih revijah in sodelovanju pri skupinskih stripovskih razstavah ter z izredno odmevnim razstavnim projektom Vertigo, ki ga je leta 2007 soustvaril s švicarskim avtorjem Helgejem Reumannom. V Ljubljani je pred desetimi leti razstavljal v Galeriji Kapelica v tandemu z nemškim avtorjem Atakom, še prej pa na skupinski razstavi švedskega stripa v KUD France Prešeren.
     Marcel Ruijters (1966) je eden najstarejših Stripburgerjevih sodelavcev in bralci revije so lahko sledili takorekoč celotnemu njegovemu likovnem in pripovedovalskem razvoju. Od Trogloditov, ki so izšli v več monografskih knjigah pri Oog & Blik (v ZDA jih je objavila založba Top Shelf, ki distribuira tudi angleške izdaje Stripburgerja), je v tem tisočletju prešel na srednjeveške nune. Lesorez in misticizem poznega srednjega veka sta ga namreč navdihnila za zgodbe, ki so leta 2005 prvič izšle v samostojni knjigi pod naslovom Sine Qua Non (Les Editions de l’An 2 & Oog & Blik). Svojo sago o religijah je nadaljeval z izbiro motiva »Adam in Eva v raju: kača nagovarja Evo« tudi pri Stripburgerjevem projektu Honey talks. Predah pred novo serijo vizualnih zgodb z nunami, ki bodo premierno prikazane v Ljubljani, predstavlja sveža avtorjeva izdaja »Roadkill«. Roadkill je zbirka ilustracij in zgodb o serijskih morilcih in njihovih avtomobilih. Marcel Ruijters ni samo stripavtor in ilustrator, pač pa tudi stripovski kritik, ki svoje sodbe objavlja v nizozemskem časopisu Dagblad De Limburger. Ruijters je s svojim uredniškim delom tudi pomemben sooblikovalec mednarodne stripovske scene. V devetdesetih je urejal mednarodno antologijo Thank God It's Ugly, sedaj pa soureja revijo Zone 5300. Marcel Ruijters je za svoje delo prejel nagrado za najboljšega mladega avtorja (Haarlemse Stripdagen, 1992), in letos že drugič delovno štipendijo Fonds voor Beeldende Kunsten, Architectuur en Vormgeving. V tem obdobju bo raziskoval življenje svetnikov in kugo.
     Matthias Lehmann (1978), mojster scratchboarda, v francoskih časopisih Libération in Le Monde objavlja ilustracije, v mednarodnih stripovskih antologijah kot so Hôpital Brut, Stripburger, Lapin, Comix 2000, Dirty Stories, Zone 5300 pa objavlja stripovske zgodbe. Med najpomembnejše samostojne izdaje sodita Les Larmes d'Ezechiel (Actes Sud, 2009) in L'Etouffeur de la RN115 (Actes Sud, 2006) oz. HWY115 (Fantagraphics, 2007). Ameriška izdaja je bila leta 2007 tudi nominirana za Eisnerjevo nagrado v kategoriji najboljšega prevoda neameriškega avtorja (Eisner Award nominee: Best U.S. Edition of International Material) in prejela hvalnice v mednarodnih medijih. Lehmann pod psevdonimom Plague Henry in z bendom Raw Death ustvarja bolno verzijo country glasbe. V Ljubljani bo razstavil svoje slike, portrete in scratchboarde.
     Sveto štirico sklepa Max Andersson (1962), katerega temeljno stripovsko delo Pixy je prevedeno tudi v slovenščino. Obiskovalci kulturnih dogodkov v Ljubljani smo si lahko ogledali tudi njegove avantgardne filme, ki jih je ustvarjal, preden se je posvetil stripu, na njegovi razstavi smo lahko donirali čas in nastopili v stripu Bosnian Flat Dog, ki je bil preveden v več svetovnih jezikov. Strip je del širšega projekta, ki se bo naslednje leto zaključil z dokumentarno-igranim in animiranim filmom. Max Andersson je izredni ustvarjalec domišljijskih svetov in pronicljiv opazovalec sodobne družbe ter umetnosti s tankočutnim smislom za humor. Vse to so lastnosti, ki soustvarjajo tega vznemirljivega pripovedovalca zgodb. Pixy, Bosnian Flat Dog in Car Boys so glavni junaki njegovih stripov, ki izražajo probleme sodobne družbe na izredno duhovit, satiričen način. Na razstavi bo razstavil delo Car Street View velikega formata, ki ga je iz 18 slik na aluminijske offset plošče sestavil/ustvaril za samostojno razstavo v galeriji Grober Unfug v Berlinu (1996) in je bilo do sedaj na ogled samo še v Hamburgu. Razstavil bo tudi lutke Car Kid Dolls, ki jih je 2005 soustvaril s švedsko oblikovalko Heleno Ahonen. So idealna kombinacija igrač za otroke in odrasle, ki se ne morejo odločiti ali bi se raje igrali z avti ali z lutkami. V Ljubljani jih bo spremljal peskovnik in osebni prijatelj, Mr. Meat Tree. Zgodbo o Car Boyih bo sklenil dvostranski barvni strip Car-Boy's Family.

     AKCIJA! V Vžigalici bo v času razstave moč kupiti vse Stripburgerjeve izdaje 30% ceneje!

povratak na vrh

 

Amnezija mali baziran je na liku Amnezija, superjunak s problemom sa pamćenjem,
koji je stvorio Filip Andronik, © 2005.© 2010.


povratak na vrh

    8. MEĐUNARODNI SALON STRIPA SKC
20.09.2010.
Press: SKC

Specijalni gost Salona
Enrique Sanchez Abuli, Barselona, Španija

Gosti po programu:
Izložba kolekcije svetskih majstora stripa:
Jean-Marc Besnier, Pariz, Francuska

Međunarodni projekat THE MONSTERS:
Marian Mirescu, Krajova, Rumunija

Gost crtačke radionice:
Cristian Ioan Pacurariu, Kuđir, Rumunija

Međunarodni projekti:
„THE MONSTERS“
„COMIX CULTURE“


Priznanje za doprinos srpskom stripu:
Novica Đukić (1925), Beograd

Nagrade i priznanja za strip izdavaštvo u Srbiji:

Dobitnik Nagrade „Srećko Jovanović“ za izdavaštvo u oblasti stripa (dodeljuje izdavačka kuća „Dečje Novine Dositej“ i Opštine Gornji Milanovac):

Sibin Slavković, Novi Sad

Dobitnik priznanja za najbolje domaće strip izdanje 2009/2010:
Izdavačka kuća System Comics, Beograd za Serijal “Vekovnici” (grupa autora /scenario: Marko Stojanović)

Dobitnik priznanja za najbolje inostrano izdanje u Srbiji 2009/2010:
Izdavačka kuća Darkwood, Beograd za Serijal Tarzan (Edgar Rice Burroughs / Bern Hogart: “Tarzan of the Apes”, “Jungle Tales of Tarzan”)

Jubileji srpskog stripa:
60 godina stripa u Leskovcu
15 godina škole stripa ”Nikola Mitrović Kokan”, Leskovac
5 godina internet portala “UPPS!”     REČ UREDNIKA:

     8. međunarodni salon stripa, koji će u organizaciji Srećne Galerije beogradskog SKC-a, biti održan od 30.09. do 03.10. 2010. godine, donosi jedinstven i dragocen sadržaj izlagačkog, tribinskog i edukativnog programa devete umetnosti na nivou evropskih i svetskih umetničkih scena.
     Salon stripa je još od svog osnivanja koncipiran tako da, u takmičarskom delu preko međunarodnog konkursa, prezentuje presek aktuelnog svetskog strip stvaralaštva te da gostovanjem najeminentnijih svetskih majstora ukaže na vrhunska dostignuća ove umetnosti.
     S tim u vezi, posebnost ovogodišnjeg osmog po redu međunarodnog festivala stripa čini i učešće, po prvi put, umetnika sa afričkog kontinenta u takmičarskom delu Salona, čime je na ovoj manifestaciji i zaokružen ciklus učešća umetnika sa svih kontinenata i iz svih zemalja sveta u kojima strip egzistira makar i u svojoj razvojnoj fazi.
     I nakon ovogodišnjeg Salona retko će se još, beogradskoj publici, pružiti prilika da na jednom mestu vidi oko stotinu izloženih originalna najvećih svetskih majstora stripa iz prebogate kolekcije Žan-Mark Beznijea, što predstavlja još jednu dragocenost ovog festivala.
     Gostovanje Žan-Mark Beznijea, pariskog kolekcionara stripa i člana udruženja (WIP Agency) koje u Francuskoj organizuje promocije i strip konvencije; predstavlja francuske umetnike u zemlji i inostranstvu; pomaže umetnicima da prodaju svoje originalne ili naručene radove drugim kolekcionarima, je izuzetna prilika za umrežavanje ovdašnjih umetnika sa evropskim i svetskim strip tržištem. Takođe će niz otvorenih međunarodnih projekata, od kojih je najinteresantniji The Monsters, rumunskog scenariste Mariana Mireskua, pružiti mogućnost za internacionalnu art komunikaciju i profesionalno afirmisanje zainteresovanih učesnika.
     Značajan segment ovogodišnjeg izdanja festivala biće i orjentacija ka strip scenaristici, koju realizujemo kroz program gostovanja jednog od vodećih evropskih scenarista čije se ime najviše vezuje za kultni strip Torpedo 1936. – specijalni gost Salona Enrike Sančes Abuli, Barselona.
     Kvalitet stripa u Srbiji je kako početkom 20. veka tako i danas na najvišem mogućem nivou i neosporan, a naši napori da revalorizujemo njegove vrednosti u svim segmentima, ogledaju se u dodeljivanju specijalnih priznanja za doprinos srpskom stripu koje ove godine dobija Novica Đukić (1925), srpski strip autor, ilustrator i prvi urednik zabavnika Kekec. A po prvi put ove godine Salon dodeljuje i priznanja u domenu domaćeg strip izdavaštva, koje u poslednjoj deceniji pokazuje revolucionarne pomake ali još uvek daleko zaostaje za evropskom i svetskom strip produkcijom.
     Tako je dobitnik priznanja za najbolje domaće strip izdanje 2009/2010, izdavačka kuća System Comics, Beograd za Serijal “Vekovnici”, grupe autora i scenariste Marka Stojanovića. Priznanja za najbolje inostrano izdanje u Srbiji 2009/2010 ide izdavačkoj kuća Darkwood, Beograd za Serijal Tarzan (Edgar Rice Burroughs / Bern Hogart: “Tarzan of the Apes”, “Jungle Tales of Tarzan”). A drugu godinu za redom izdavačka kuća „Dečje Novine Dositej“ i Opština Gornji Milanovac, na beogradskom Salonu, dodeljuju nagradu „Srećko Jovanović“ za izdavaštvo u oblasti stripa, čiji je ovogodišnji laureat Sibin Slavković iz Novog Sada.
     Kako pionirima srpskog stripa, kroz obeležavanje jubileja, ove godine - 60 godina stripa u Leskovcu; 15 godina škole stripa ”Nikola Mitrović Kokan”, Leskovac i 5 godina internet portala “UPPS!”, 8. međunarodni salon stripa će i nizom crtačkih radionica i programa favorizovati edukaciju najmlađih talenata i interesenata ove umetnosti.
Nagrade najmlađim takmičarima kao i nagrade Salona u svim kategorijama žiri će saopštiti na svečanom otvaranju 8. međunarodnog salona stripa 30.09. 2010. godine.
Dobrodošli u SKC na Vaš festival - 8. međunarodni salon stripa!

     Miki Pješčić, urednik Festivala

PROGRAM SALONA

     30. septembar, četvrtak
15:00 – 22:00, Happy Centar SKC: BERZA STRIPA
18:00, Plato svečanog ulaza u SKC: THE MUPPET SHOW -TEATAR SKC
19:00, OTVARANJE IZLOŽBI SALONA:
Srećna Galerija: KONKURS 2010 – IZLOŽBA NAGRAĐENIH RADOVA
Galerija Art@Art: KONKURS 2010 – IZLOŽBA SELEKTOVANIH RADOVA
Velika sala: JUBILEJI – 60 GODINA STRIPA U LESKOVCU / 15 GODINA ŠKOLE STRIPA ”Nikola Mitrović Kokan”, Leskovac
Galerija SKC: Izložba ORIGINALNIH TABLI svetskih majstora stripa IZ kolekcije Jean-Marc BesnierA, Pariz
Galerija Cirkus: “Novica Đukić - dobitnik priznanje za doprinos srpskom stripu“, dokumentarna izložba
(izložbe su otvorene od 10.00 – 20.00)
20.00, Velika sala: CEREMONIJA SVEČANOG OTVARANJA SALONA I DODELA NAGRADA

     01. oktobar, petak
11:00 – 22:00, Happy Centar SKC: BERZA STRIPA
17:00, Velika sala: JUBILEJI – 60 GODINA LESKOVAČKOG STRIPA / 15 GODINA ŠKOLE STRIPA ”Nikola Mitrović Kokan”, Leskovac / 5 GODINA INTERNET PORTALA “UPPS!”
19:00, Velika sala: Jean-Marc Besnier (Francuska), KOLEKCIJA SVETSKIH MAJSTORA STRIPA, prezentacija
20:00, Velika sala: Enrique Sanchez Abuli (Španija), predstavljanje specijalnog gosta Salona

     02. oktobar, subota
11:00 – 22:00, Happy Centar SKC: BERZA STRIPA
14:00, Velika sala: CRTAČI CRTAJU ZA VAS, radionica
16:00, Velika sala: Promocije festivala iz okruženja: Hercegnovski strip festival, Balkanska smotra mladih strip autora Leskovac, Pirotski strip festival, Salon stripa Laktaši...
18:00, Velika sala: PROMOCIJE STRIP IZDAVAČA
20:00, Velika sala: MARIAN MIRESCU (Rumunija), THE MONSTERS, prezentacija međunarodnog projekta
21:00, Velika sala: „COMIX CULTURE“ prezentacija međunarodnog projekta

     03. oktobar, nedelja
11:00 – 22:00, Happy Centar SKC: BERZA STRIPA
14:00 – 17:00, Velika sala: CRTAČI CRTAJU ZA VAS, radionica
17:00, Velika sala: Udruženje stripovskih umetnika Srbije, konstitutivna sednica
18:00, Velika sala: Program Plus
19:00, Velika sala: STRIP ALTERNATIVA U SRBIJI
20:00, Velika sala: Program Plus

(Međunarodni salon stripa zadržava pravo izmene programa)

     
     29. septembar, sreda
13:00, Happy Centar SKC PRESS KONFERENCIJA SA GOSTIMA SALONA I ČLANOVIMA ŽIRIJA
Više Informacija o programu i gostima, fotografije gostiju i učesnika kao i ilustracije radova možete preuzeti sa
     www.skc.org.rs
    srecnagalerija@skc.org.rs
    Srećna Galerija SKC: (381 11) 360 20 44
    SKC P.R.: (381 11) 360 20 36

povratak na vrh

    STRIP: MONTENEGRINI
20.09.2010.
Autor: Simon Vučković
    POSLEDNJI POZIV - LAST CALL
19.09.2010.
Press: SCM

OPEN COMPETITION FOR 8th Comic Showroom VELES 2010

ПОСЛЕДЕН ПОВИК Strip Centar na Makedonija - Veles 
objavuva 
KONKURS - Za 8-miot Me|unaroden Salon za strip - Veles 2010
Propozicii:
- Pravo na učestvo imaat site avtori od cel svet, bez razlika na polot i vozrasta; 
- Dol`inata na stripot da bide od 1 do 6 tabli, i toa na A4 format, kvalitetna kopija (min. 300dpi). Stripovite nema da bidat vrateni, 
-temata na stripot e slobodna
- Tekstot vo stripot da bide ispi{an na makedonski, angliski ili na eden od jazicite od Eks - Ju prostorite;
- Sekoj avtor(bili crta~,bilo scenarist) mo`e da u~estvuva so samo eden strip;
- Na eden strip mo`at da rabotat poveke avtori (pritoa da se napi{e koj {to napravil: scenario, moliv, tu{...)
- Zaedno so stripot da se isprati li~na biografija (ime i prezime so fotografija, data na ra|awe i mesto kako i dr`ava od kade e avtorot), kako i godina koga e stripot nacrtan. Pristignatite stripovi ,bez ovie informacii,nema da bidat zemeni vo predvid za nagradi.
- Site pristignati stripovi ke bidat vklu~eni vo Izlo`bata na Salonot na strip so realna mo`nost za drug vid na promocija
- Pristignatite stripovi ke bidat razgledani od tri~lena komisija i Komisijata ke napravi izbor i ke gi predlo`i slednite nagradi:
Prva nagrada, 200 EU ''Zlaten strip '', i diploma za prvo mesto.
Vtora nagrada, diploma za vtoro mesto. 
Treta nagrada, diploma za treto mesto.
Nagrada za najdobro scenario, diploma. 
Nagrada za najdobar mlad avtor do 18 godini, diploma. 
Rokot za isprakawe e do 25-ti Septemvri 2010 godina 
Adresa: Strip Centar na Makedonija - Veles 
(za konkursot) 
Ul. Vasil Gorgov, br.78 
1400 Veles 
Republika Makedonija 
Telefon: ++ 389 75 666979 
E-mail: comicmk@yahoo.com 
-обезбедено е и присуство на видни автори и стрип работници од Балканот.LAST CALL - Comic Centre of Macedonia -Veles .
is presenting:
OPEN COMPETITION FOR - 8th Comic Showroom VELES 2010
Propositions:
- Participation is open to all comic works artists from all over the world.
- Comic works entries can be from 1 to 6 pages long, and must be sent in A4 format (21x29, 7cm). Send only good print copy (300 dpi), the comic works will not be returned!
- Theme is free
- Comic works will be to send through post and e-mail.
- The text for the comic works can be on: Macedonian language (for the Macedonian authors), English, or one of the languages from EX JY countries (for the authors from these countries).
- Each artist(scenario, pencil, inks, color…) can take part with only one comic works.
- The comic works entries can be submitted by more than one artist (but please specify who does what: scenario, pencils, inks, color...).
- Each participant must send: photography, short biography along with personal address, telephone, e-mail and the year when the comic works is made. Without this the submission will not be considered.
- All submitted comic works will be represented properly and will take part on the Showroom in Veles, and other really possibilities for promotion.
- The best comic works will be selected by three member jury, which will give following awards:
1st award: “The Golden Comic works”,200 EY logo and diploma
2nd and 3rd award a diploma.
Best scenario (script) award a diploma
Award for the youngest author –a diploma
Award up to 18 years - a diploma
The deadline for entries is September 25, 2010 y.
and the comic works must be sent 
through e-mail: comicmk@yahoo.com

povratak na vrh

    STRIP: INSERTI
19.09.2010.
Autor: Franja Straka

Franja Straka putem interneta distribuira Samonikli korov strip
koji možete besplatno da dobijate ako mu se javite na email.

povratak na vrh

     NEORAMA DOS QUADRINHOS: 5 NAJBOLJIH
18.09.2010.
Uređuje: Marko Ajdarić


SKC već se sprema za međunarodni Salon Stripa
www.skc.org.rs/

Serija koju sada crta Goran Parlov za Marvel
marvel.com/catalog/?id=16007

Beli Put: 4 nove knjige Roalda Dala
www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_id=459036

Ko je dobijo nagrade Ignatz
comicsworthreading.com/2010/09/12/spx-2010...

Umro je Jerry Grandenetti
lucaboschi.nova100.ilsole24ore.com/2010/09/jerry...


Neorama dos Quadrinhos, kao i Strip Vesti, su besplatne. Svake nedelje, preko 100 izabranih novosti o devetoj umetnosti. Samo trebaš da popuniš subscribe na našem sajtu: www.neorama.com.br/

povratak na vrh

    STRIP: LOKALCI
18.09.2010.
Autor: Spasoje Kulauzov
    VESELI ČETVRTAK NEWS
17.09.2010.
Press: Veseli četvrtak


     Novi, trideset peti, broj bonelijevog stripa Zagor je na kioscima širom Srbije. Naslov epizode je "Mrtva šuma". • scenario: Ade Capone, crtež: Gallieno Ferri.

     Na kioscima već možeta naći dvadeset sedmu svesku Teks Vilera. Naslov epizode je "Obeležje Moći" • scenario: Claudio Nizzi, crtež: Miguel Angel Repetto.

     Izdavač je Beoštampa-Grafart iz Beograda, edicija Veseli četvrtak. Celih 100 strana (sa koricama) odlično uvezanih sa dobro odabranim kvalitetom hartije i cenom od 190 dinara (CG 2€, Mk 120 den).
     Sva pitanja i sugestije na: 
     redakcija@veselicetvrtak.com


povratak na vrh

    STRIP: KOKO
17.09.2010.
Autor: Duda Vukojev
    18 SVINJSKO DOBRIH...!
16.09.2010.
Piše: Stripburger

     STRIPBURGERJEVIH 18 SVINJSKO DOBRIH...!
     21. SEPT. - 19. OKT. 2010, LJUBLJANA
     www.ljudmila.org/stripcore/18

     Uredništvo revije Stripburger ob 18. rojstnem dnevu revije prireja serijo razstav z avtorji iz mednarodnega področja, 3 nove izdaje, predavanje, delavnice, jam session in za zaključek še premiero animiranega omnibusa s filmi po stripih objavljenih v Stripburgerju.

POD ZEMLJO IN NAD OBLAKI - razstava
torek, 21. sept. 2010, ob 21.00, Galerija Vžigalica, Ljubljana (do 10. okt.) avtorji: Stripburger, Le Dernier Cri, Max Andersson, Gunnar Lundkvist, Matthias Lehmann, Marcel Ruijters

MAX ANDERSSON: GENEZA BOLNIH IDEJ - predavanje
sreda, 22. sept. 2010, ob 18.00, Galerija Vžigalica, Ljubljana

STRIPOVSKI JAM SESSION
sreda, 22. sept. 2010, ob 20.00, Mestna galerija 1, Ljubljana (do 22.00)

STRIPBURGERJEVA STRIPDELAVNICA
pet., 24. in sob., 25. sept. 2010, Mestni muzej, Ljubljana

MARTES BATHORI: UTOPIA PORCINA - razstava
torek, 5. okt. 2010 ob 20.00, Galerija Kresija, Ljubljana (do 23. okt.) vodstva: prof. Jevgenij Skavčenko čet., 7. okt., ob 17.00 // sob., 16. okt. ob 13.00 // sr., 20. okt., ob 17.00

V PODUK IN RAZVEDRILO - razstava
torek, 12. okt. 2010 ob 21.00, KUD France Prešeren, Ljubljana avtorji: Kaja Avberšek, Marko Kociper in Saša Kerkoš

STRIPTRIBUNA: STRIPBURGER IN SODOBNI AVTORSKI STRIP
četrtek, 14. okt. ob 18.00, KUD France Prešeren, Ljubljana

STRIPBURGERJEVA STRIPDELAVNICA
Sob., 16. in sob., 23. okt. 2010, 10.00-18.00, KD Cerknica; Cerknica

STRIPBURGER V GIBANJU – animirani film
Torek, 19. okt. 2010, 19.30, Kinodvor, Ljubljana Vabljeni!

Kolofon: produkcija: Stripburger / Forum Ljubljana, Metelkova 6, SI - 1000 Ljubljana, core@mail.ljudmila.org, 01 2319 662, www.stripburger.org, programski selektorji: uredništvo revije Stripburger, jezikovni pregled: Bojan Prunk, Asistenca, prevodi: Jakob Klemenčič, radijski jingle: Maček // v sodelovanju z: Kud France Prešeren, Muzej in galerije mesta Ljubljana, Galerija Kresija, Les Requins Marteaux, Le Dernier Cri // sofinancerji: Ministrstvo za kulturo, MOL - Oddelek za kulturo, Francoski inštitut Charles Nodier, Javna agencija za knjigo RS// sponzorji: Hotel Park, Radio Študent, Mladina d. d.

     Kompletan program sa detaljima o svim dešavanjima možete preuzeti OVDE. SVesti će u svakom slučaju sukcesivno, pred svako dešavanje, prenositi kompletne informacije.

povratak na vrh

16.09.2010.

Zvanična web adresa stripa CONGO I MONGO:
congoimongo.blogspot.com

povratak na vrh

    STRIPDELAVNICA
15.09.2010.
Press: Strip Core

     Stripburgerjeva stripdelavnica
     Od zgodovine stripa, jam sessiona
     do lastnega stripa v dveh dneh!

     Pet., 24. in sob., 25. sept. 2010
     (24. sept.: 15.00-18.00, 25. sept: 10.00-18.00)
     Mestni muzej, Ljubljana

     Brezplačna delavnica stripa  za starejše od 10 let. Število udeležencev delavnice je omejeno.
     Uredništvo revije Stripburger z namenom spodbujanja razvoja stripovske ustvarjalnosti in kulture organizira tudi brezplačne stripdelavnice.
     Delavnice vodijo stripovski avtorji Andrej Štular, David Krančan in Matej Kocjan.
     Dvodnevne Stripburgerjeve delavnice so namenjene začetnikom (od 10. leta dalje) in nudijo kompleksen vpogled v stripovsko ustvarjalnost. Delavnica obsega kratko predavanje o stripu, predstavitev delovnega procesa in možnosti uporabe sodobnih grafičnih medijev, izvedbo jam sessiona ter izdelavo mini albumov, ki jih udeleženci odnesejo s seboj.

     Pod geslom »od zgodovine stripa, jam sessiona do lastnega mini stripa v dveh dneh« bo delavnica obsegala:
     1. DAN: predavanje o stripu in njegovih značilnostih (likovnost, jezik, razvoj - od njegovega rojstva v 19. st. in njegovih predhodnikov t. i. protostripov do današnjega avtorskega stripa, grafičnega romana in mini albuma); predstavitev delovnega procesa, ki ga strip zahteva: izdelava zgodbe ali dramaturgija, njena vizualizacija, skica, postavitev na stran in izdelava končne različice v črno beli verziji; predstavitev možnosti uporabe sodobnih grafičnih medijev v stripu: od možnosti uporabe sivin, rastrov, barv do končne priprave za tisk; izvedbo jam sessiona, kjer udeleženci skupaj izdelajo improvizirane zgodbe; navodila za domov: skicirati (oblikovati) svojo samostojno zgodbo za mini album;
     2. DAN: pregled nastalih predlog ali idej, individualna analiza in določitev končne oblike za črno belo izvedbo; dokončane stripe natisnemo kot samostojne mini albume, ki jih bo prejel vsak od udeležencev.

LJUBLJANA
Kdaj: petek, 24. in sobota, 25. sept. 2010, (24. sept.: 15.00-18.00, 25. sept: 10.00-18.00)
Kje: Mestni muzej, Ljubljana
PRIJAVE SPREJEMAMO NA:
Mestni muzej, Gosposka 15, 1000 Ljubljana
tel: 01 24 12 506, e-pošta: info@mgml.si

CERKNICA
Kdaj: 16. in 23. okt., 10.00-18.00 (vmes pavza za kosilo)
Kje: KD Cerknica
PRIJAVE SPREJEMAMO NA:
Kulturni dom Cerknica
tel.: 01 7092209 (pon. – čet.: 10.00 – 14.00), e-pošta: kulturnidom@cerknica.si

povratak na vrh

    STRIP: RADIVOJE
15.09.2010.
Autor: Mirko Zulić
    IZBOR IZ ŠTAMPE
14.09.2010.
Priredio: Saša Rakezić


     Performans stripera iz Portugalije

     Svako gostovanje umetnika iz inostranstva predstavlja veliki događaj u gradu poput Pančeva. Sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka to je bila uobičajena pojava, a danas, s obzirom na to da se ne dešava preterano često, svako pojavljivanje stvaralaca koji nisu iz Srbije, treba posebno zabeležiti.

     Ovoga puta, zahvaljujući neumornom Saši Rakeziću, u Galeriji „Elektrika”, 7. septembra, predstavila se grupa mladih umetnika, pretežno strip autora i muzičara, iz Portugalije.

     – Niz godina sam na različite načine prisutan na javnoj sceni Portugalije, uglavnom na festivalima stripa. Knjiga mi tamo nije objavljena, ali u Španiji su izašle iz štampe tri kolekcije mojih stripova i zbog sličnosti jezika, one se čitaju i u Portugaliji. Nekoliko puta sam gostovao na festivalima u Lisabonu i tu sam upoznao Markuša Faražotu. Nastavili smo da se družimo i kada mi je javio da krstari Evropom, kombijem, s grupom umetnika iz Lisabona i Porta, pozvao sam ih da i kod nas prikažu svoj rad. To im i jeste cilj. Povezani su sa strip scenom i srodnim scenama, kao što je, recimo, ilustracija, ali i muzika koja može da ima dosta veze sa stripom. Gde god se pojave, naprave malu izložbu, sarađuju s lokalnim umetnicima i prirede koncert – rekao je za naš list Saša Rakezić alias Aleksandar Zograf.

     Markuš Faražota je neslužbeni vođa ove male grupe, a s njim po Evropi putuju Rikardo Martinš, bubnjar, Pedro Augušto, muzičar na elektronskim instrumentima, Ana Ribejro, autorka fanzina, i Žoana Pireš, dizajnerka. Posle Valensije, Bolonje i LJubljane zaustavili su se u Pančevu. To je jedini grad u Srbiji u kojem će boraviti tokom turneje po Evropi. Faražota ima 37 godina i radi kao bibliotekar u lisabonskoj biblioteci stripova. S obzirom na to da i sam crta alternativne stripove, pitali smo ga koliko se njegova umetnost bavi društvenim pitanjima u Portugaliji.

     – Ja nisam samo autor alternativnih stripova, nego sam i izdavač, producent, predavač, novinar. U poslu koji je vezan za stripove ne obrće se mnogo novca i zato u mojoj zemlji, kao i u drugim, primorani smo da radimo mnogo toga po malo. Radim, dakle, mnogo toga kako bih promovisao alternativni strip. On na neki način predstavlja kritiku društva, ali ne u političkom smislu, nego u svakodnevnim odnosima među različitim društvenim slojevima ili u odnosu čoveka prema fenomenima koji ga okružuju. Teme su raznovrsne, od urbanih plemena, preko slepog praćenja mode do nerešenih pitanja visokoškolskog obrazovanja, narkomanije, seksualnosti... To su problemi slični onima s kojima se susreću mladi u svim evropskim zemljama. Naročito pitanje nezaposlenosti. Neka od njih tretiram ironično, neka veoma ozbiljno – kazao nam je Markuš Faražota.

     Dobro posećeno veče okončano je muzikom, ali ne fadom kako su neki stariji posetioci mogli da pretpostave nego elektronskim zvukom, primerenim generaciji koja posećuje „Elektriku”.

     Edvard Jukić.

     [Objavljeno u listu Pančevački pres centar, 10. septembra 2010.]

povratak na vrh

 

Amnezija mali baziran je na liku Amnezija, superjunak s problemom sa pamćenjem,
koji je stvorio Filip Andronik, © 2005.© 2010.


povratak na vrh

    HELLY CHERRY
13.09.2010.
Press: Helly Cherry


     Intervju sa Stripburgerom

     Webzine HELLY CHERRY je objavio intervju sa poznatim slovenackim casopisom Stripburger. Intervju mozete procitati na sledecoj adresi:
hellycherrywebzine.blogspot.com/2010/09/intervju-stripburger.html

     Izmedju ostalog sadrzaja HELLY CHERRY objavljuje i stripove i njih mozete pratiti u rubrici Artcore:
hellycherrywebzine.blogspot.com/search/label/Artcore / Strip

     Webzine HELLY CHERRY je pokrenuto stalni otvoreni konkurs za nove autore koji bi svoj rad predstavili drugima. Vise informacija na
hellycherrywebzine.blogspot.com
www.facebook.com/hellycherry
hellycherry@gmail.com --

www.HELLYCHERRY.co.nr - home of HELLY CHERRY
underground webzine THIRD I industrial, noise, dark ambient act
7 samuraja SKOJA low fi movies

@ facebook / www.facebook.com/hellycherry - easy way to follow zine
@ myspace / www.myspace.com/krikunutrasnjosti - page in english
for all of our friends that don't understand serbian

povratak na vrh

    STRIP: MONTENEGRINI
13.09.2010.
Autor: Simon Vučković
    STRIPOLIS #2 OPŠIRNIJE...
12.09.2010.
Press: Stripolis

     Opširnije o “Stripolisu” - gde i kako ga kupiti

     Oni kojima se svideo prvi broj časopisa „Stripolis“, sigurno će biti oduševljeni drugim brojem. Naš pokušaj da oživimo želju domaćih čitalaca  za novim časopisom koji će se na ozbiljan način baviti stripom polako se ostvaruje.
     Najveći deo radova u  izdanju doživljava premijeru na ovim prostorima.
     Ono što je nedostajalo u predhodnom broju, a to su tekstualni prilozi, sada su prisutni u vidu intervjua sa Darkom Perovićem, zatim  opširnim analitičkim tekstom Nila Kona, profesora  psihologije sa Tafst univerziteta, prikaz stripa “San posle velškog sira” od strane Holanđanina Hab van Opstala I mnogi drugi…
     Od domaćih autora zastupljeni su već pomenuti Drako Perović, čiji rad dobro poznajete, Nina Bunjevac, čije radove sve bolje upoznajete prateći “Stripolis”. Videli ste da je majstor(ica) poentilizma, ali ne samo ona, tu je I Jugoslav Vlahović naš poznati illustrator I professor na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu. Šandor Gogoljak ovaj put izražava se na svoj način samo  jednom tablom.
      O internacionalnom značaju ovog časopisa nećemo sada govoriti, možda zbog toga što pojava ovolikog broja poznatih I ne poznatih autora iz celog sveta to govori sama za sebe.
     Trudili smo se da zastupljeni radovi budu što kvalitetniji, sa snažnim likovnim pečatom. Takođe su stripovi poput autora Brajana Talbota ispunili očekivanja onih koji vole da utonu u avanturu. Znate tog gospodina, radio je na poznatim stripovima kao što “Čudovište iz močvare” i “Sudija Dred”. S.F. avanturu nam nudi i Džejms Romberger saradnik “Imidž komiksa” , “Vertiga” I nekadašnjeg “Epika”. Karlos Nine iz Argentine gradi realističnu priču karikaturalnim karakterima, a humorističkim I karikaturalnim stripom predstavljaju se Austrijanci Tomas Kribaum I Mihael Hakar. Da humora ne manjka potvrđuju I Leo Rios, Gustavo Rodriguez
     Ekspresivnu slikarsku majstoriju demonstrira Italijan Andrea Bruno. Kada je o zanimljivom koloritu reč spomenuli bi smo I američkog umetnika Bila Karmana, profesora na Boizi stejt univerzitetu, Apstraktno razmišlja I takav strip pravi Andrei Molotju.
     Pre nekoliko dana upitali samo Bojana.M. Đukića koliko dobro poznaje Alema Ćurina. Rekao je: “On spada među one ljude koje ne vidim godinama, ali kada se sretnemo izgrlimo se I ispričamo kao da se poznajemo sto godina. Takav je Alem.” E pa verujte još je bolji crtač stripa, a u to ćete se uveriti kada vidite njegov strip “Kraj”.
     Oni koji se sećaju “Metal Irlana” znaju dobro i ko je gospođa Nikol Klevlu. Šrafura kojom se služi prilikom crtanja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Da prilikom uređivanja časopisa nismo bili muški šovinisti pokazuje i ne mali broj radova koje su napravile žene. Među njima je i Linie Hofen iz Nemačke. Osim što je dobitnica mnogobrojnih nagrada i priznanja na polju ilustracije i stripa , budite sigurni da izvanredno radi svoj posao.
     Ne znam da li treba ikoga, u ovoj plejadi sjajnih umetnika favorizovati. Smatram da ste svi čuli za poznatu američku ilustratorku Juko Simizu. Nema važnijeg magazina i časopisa u kojem ona nije objavila svoje radove. Nema važnije svedske nagrade koju ona nije osvojila. Za Tok Feča verovatno niste čuli. Šteta. U životu smo videli mnogo stripova, ali autora koji radi stripove kao što to Tok čini teško je naći. Uverite se sami. On je pravo iznenađenje. 
     O svemu što sam vam napisao možete se uveriti na sledećem blogu :
     stripolis.blogspot.com/

     "STRIPOLIS" odštampan je na 130 gramskom mat kundzdruku. Otisci  kao i povez su odlični. Ukupno ima 176 stranica od kojih su 36 u punom koloru. Format A-4.
     Trenutno se može poručiti jedino pouzećem

Kontakt telefoni:
tel. +381 23 567 853 • mob. +381(0)64332 4 921 • e-mail: djukicbranko@yahoo.com

     I na kraju , u ovim kriznim vremenima ne znam da li će zazvučati licemerno, zbog male kupovne moći našeg stanovništva , ako kažemo da je cena prava sitnica , a ona iznosi samo 600 dinara + p.t.t.   troškovi ( oko 5,7 evra )
     Takođe želimo da vas podsetimo da predhodni broj koji ima 136 stranica od kojih su 36 u punom koloru možete poručiti po ceni od 400 dinara + p.t.t. troškovi (oko 3,8 evra).
     Ovako niskim cenama želimo da budemo svima dostupni, kako bi ovaj projekat videlo što više očiju. To je želja I svih autora koji su učestvovali u njemu.

     Urednik
     Branko Đukić

povratak na vrh

    STRIP: INSERTI
12.09.2010.
Autor: Franja Straka

Franja Straka putem interneta distribuira Samonikli korov strip
koji možete besplatno da dobijate ako mu se javite na email.

povratak na vrh

     NEORAMA DOS QUADRINHOS: 5 NAJBOLJIH
11.09.2010.
Uređuje: Marko Ajdarić


Igor Kordej: Keltos 2, preko Delcourta
www.editions-delcourt.fr/catalogue/...

Alejandro Jodorowsky i Zoran Janjetov, opet zajedno
www.editions-delcourt.fr/catalogue/bd/...

Izložba Esada Ribića u Španiji
desdemimundo.blogspot.com/2010/09/...

Rajko Milošević Gera: recenzija od Scalped 39/40
www.tcj.com/review/scalped-39-40/

Poziv: Euro-Kartoenale 2011
www.ecc-kruishoutem.be/...


Neorama dos Quadrinhos, kao i Strip Vesti, su besplatne. Svake nedelje, preko 100 izabranih novosti o devetoj umetnosti. Samo trebaš da popuniš subscribe na našem sajtu:
www.neorama.com.br/


povratak na vrh

    STRIP: LOKALCI
11.09.2010.
Autor: Spasoje Kulauzov
    GRRR! PROGRAM
10.09.2010.
Press: Grrr! Program


     GRRR! PROGRAM 11.09.2010.

     U subotu 11.09. 2010., u prostoru Elektrika (Radomira Putnika 7), sa početkom u 19h, biće upriličen GRRR!Program pod nazivom SAMIT ELEKTRIČARA. Pored izložbe stripova i fotografija inspirisanih Elektrikom, biće prikazan film Marine Grujić posvećen ovom omiljenom okupljalištu alternativaca, ne samo iz Pančeva.

    Uz odbir video i foto dokumenata, o Elektrici će govoriti Saša Rakezić i Ana Vilenica, koji će pozvati publiku da se pridruži u diskusiji o prošlosti i budućnosti ove inicijative.


povratak na vrh

    VESELI ČETVRTAK NEWS
10.09.2010.
Press: Veseli četvrtak

     Novi, trideset četvrti, broj bonelijevog stripa Mister No je od na kioscima širom Srbije. Naslov epizode je "Spletke na vrhu" • scenario: Stefano Marzorati, crtež: Paolo Bisi.
     Takođe se na kioscima može naći i četrnaesti broj serijala Marti Misterija, koji na 160 strana donosi kompletnu priču "Crno sunce" scenario: Carlo Recagno, crtež: Esposito Bros. Ovo izdanje ima cenu od 280 dinara!!!
     Iz štampe je izašla i deseta knjiga Dylan Dog (Oštrica brijača, Dok grad spava, Posednuta kuća).
                                       
     Izdavač je Beoštampa-Grafart iz Beograda, edicija Veseli četvrtak. Celih 100 strana (sa koricama) odlično uvezanih sa dobro odabranim kvalitetom hartije i cenom od 190 dinara (CG 2€, Mk 120 den).
     Sva pitanja i sugestije na: 
     redakcija@veselicetvrtak.com

povratak na vrh

    STRIP: KOKO
10.09.2010.
Autor: Duda Vukojev
    BESNA KOBILA I AUTOPUT SUNCA
09.09.2010.
Piše: Strip vesti

     Na našem stripo-izdavačkom nebu, pojavila se nova izdavačka kuća, sa svojim prvim izdanjem:

     Kao prvi u nizu naše edicije Stripčine, strip Autoput sunca proslavljenog francuskog strip-crtača Barua upravo je izašao iz štampe i biće, za nekoliko dana, dostupan i u bolje i u gore opremljenim knjižarama, bitno je da znaju šta valja. Strip ima 435 strana i cena u maloprodaji mu je 1300 dinara. Kao izdavači, izuzetno smo zadovoljni saradnjom sa štamparijom Offset print iz Novog Sada budući da je strip besprekorno odštampan.

     www.besnakobila.co.rs

povratak na vrh

09.09.2010.

Zvanična web adresa stripa CONGO I MONGO:
congoimongo.blogspot.com

povratak na vrh

    STRIPOS #4
08.09.2010.
Piše: Saša Paprić

     Diabolično: saznajte tko je i zašto oteo Željka Pervana! Ubio Zuhru! Kako je Damir Urban odbacio stege konvencionalnosti? Što na to sve kaže Roko the Idžojtić! Ultra ribe: Horny Dyke i Drunna!!!

     Nadalje, još eksplozija: vanzemljani jopet u STRIPOSU (ko' su i ko' ih šalje?). Zombiji ustaju iz grobova u odličnom crtežu Predraga Ivanovića. Tvorac kovanica poput: "Eseker nikad neće biti ker" ili "Mufcek pa... papa ffffooo...fojwagen tati" otkriva u stripu "Čudesan napitak doktora Franje" kako bi se stripovi trebali zapravo crtati, naravno dojam je potpisnika ovog teksta, a ne potpisnika stripa - V. Brozovića.

     Tko je zaratio vilenjake u stripu Ivana Međugorca? Čereči li inkvizicija još po „Tamnicama Toleda“, ili ih je napokon stigla ruka francuskog generala Lasoa, scenarij i crtež: Zdenko Čiček. Pajo Pakšu objašnjava tehnike udarca Kraljevskog Evnuha u napetoj priči „Pajo Pakšu i 40 uspaljenih Ivankovčana“. Milan „TRAŽI SE“ Tomas otisnuo magazin i odjahao sa Klempi Kidom na Divlji Zapad – gdje je razgovor jeftin, a whiskey košta novaca. Tužna heavy metal balada nameće pitanje: jel na kraju Barinićevog stripa lika zgazi VW Golf ili VW Jetta? – intrigantno. Ivan Puljak, osječanin u Košicama (javite se!) vodi čitatelja bajkovitim crtežom u stripu "Maslačak" u neke ne dosanjane snove. Polcija u preformansu „prebij na mrtvo“ by Pongrac i jopet policija pri završetku priče o turistima i Škodi Felaciji nacrtano od strane neznanog junaka, u Vinkulji znanog i kao Dubravko. Dvojac Rukoš i Ćoske otvaraju i zatvaraju STRIPOS, na otvorenju odmah šok: kakve skejterske patike nose pravi pankeri koji nemaju skejt?
          Strip osvrtnici, stanoviti I. T. i S. P. - sada u bijegu, u nedostatku ideja recikliraju tekstove i u ovom broju. Dr. Ivica Veles u svom tekstu retrospektivno odlazi u rikverc od godine 2010. pa sve do osnutka Strip Cluba 85 (što će biti objavljeno u obliku feljtona unutar samog magzina, ovog i narednog izdanja). Miodrag Ivanović rastura sa likovima iz Marvela u olovci, a tušu se nadamo skoro... Sve to i još više, ne nužno gore navedenim redom, u netom izašlom magazinu STRIPOS.

     Nego, kako ne bi duljili evo kadrova iz BROJA ČETIRI (glazbeni motiv je nužno pustiti prije čitanja ovog osvrta, a i samog magazina):

povratak na vrh

    STRIP: RADIVOJE
08.09.2010.
Autor: Mirko Zulić
    STRIPOLIS TREĆI PUT...
07.09.2010.
Press: Stripolis


     Od 27-29 avgusta u Zrenjaninu je povodom izlaska iz štampe drugog broja časopisa „Stripolis“ održana i istoimena manifestacija sa raznovrsnim programom koji je bio posvećen stripu.

     Može se reći da je ovo događanje delimično uspelo. Ono što ne dostaje je bolja organizacija koja bi prvenstveno trebala da se bavi propagandom i obaveštavanjem građana o programu manifestacije. Paradoks je da se među prisutnim posetiocima, kojih nije bilo malo, moglo prepoznati više onih koji su došli iz drugih gradova kao što su Novi Sad, Beograd, Subotica, Osijek, Leskovac... Samim tim raspoloženost gostiju kao i ostalih strip autora za komunikaciju sa građanima Zrenjanina nije iskorišćena optimalno. Međutim svi oni koji su bili prisutni tokom ova tri dana, dakle i gosti i posetioci, nisu krili svoje zadovoljstvo.

     Okrugli stolovi, rasprave, predavanja, projekcije filmova inspirisanih stripom, nova izdanja... samo su neke od stvari o kojima su mnogi posetioci uvek maštali, a sada su imali priliku da se sa njima susretnu prvi put.

     Gosti su bili oduševljeni prijemom, izletima i kako kažu, odneli su prelepe utiske koje su stekli tokom svog boravka u Zrenjaninu.

     Opšti utisak je da manifestacija pored časopisa svakako doprinosi popularizaciji stripa u našoj zemlji, a i šire. Možda po prvi put za ovakvo nešto počinju da imaju razumevanja i oni od kojih najviše očekujemo. O tome govori i ova fotografija koju sa zadovoljstvom objavljujemo, bez želje da popularizujemo bilo koju političku opciju.

     Nastaviće se...

povratak na vrh

 

Amnezija mali baziran je na liku Amnezija, superjunak s problemom sa pamćenjem,
koji je stvorio Filip Andronik, © 2005.© 2010.


povratak na vrh

    BOOKGLOBE NEWS
06.09.2010.
Press: Bookglobe

     Najavljujemo nove avanture najpoznatijeg poručnika koje bi trebale u vaše omiljene striparnice stići sredinom rujna.
     Regularni serijal, epizoda 22 "Na kraju puta" (originalno izdano 1986.) i epizoda 23 "Arizona love" (originalno izdano 1990.). Mnogi su ljubitelji već sakupili svih 14 do sada u Hrvatskoj objavljenih regularnih strip albuma te će ovi sigurno razveseliti široku masu fanova svojeglavog poručnika.
     Osim ovih pripremljene su i nove epizode serijala Mladi Blueberry koje crta autor serijala Giraud: epizoda 1 "Mladi Blueberry" (originalno izdano 1975.), epizoda 2 "Jenki zvani Blueberry" (originalno izdano 1979.), epizoda 3 "Plavi konjanik" (originalno izdano 1979.).
     Bookglobe završava serijal Marshal Blueberry sa trećom: epizodom "Krvava granica" (originalno izdano 2000.) čiji crtački dio potpisuje Rouge Michel poznat po crtanju novijih epizoda popularnog serijala Comanche (Hermann Huppen).
          Glad za Blueberryem trebala bi sa ovih šest tvrdo ukoričenih strip albuma biti za neko vrijeme zadovoljena. Ne moramo ni naglašavati da je tisak, uvez i papir na visokom nivou koji omogućava bezbrižno čitanje dugi niz godina.


povratak na vrh

    STRIP: MONTENEGRINI
06.09.2010.
Autor: Simon Vučković
    KOMIKAZE #24
05.09.2010.
Press: Komikaze     Izašao je novi Komikaze webzin#24!
     New Komikaze webzine#24 is out!

     * Pogledajte ovdje/ Check it right now: 
     www.komikaze.hr/index.php?issue=24&action=...


     Ovaj broj su nacrtali / This issue is drawn by:
     Katie Woznicki /USA, Serbia, 1984.
     Clara Bessijelle Johansson / Sweden, 1984.
     Dunja Jankovic / Croatia, 1980.
     Oskar Manniko / Sweden, 1986.
     Andrejs Lavrinovics / Latvia, 1987.
     Lukas Mannhart / Switzerland, 1974.
     Domen Finzgar / Slovenia, 1990.
     Aleksandar Opacic / Serbia, 1974.
     Dalibor Baric / Croatia, 1974.
     Damir Steinfl, Matija Pisacic, Dražen Bralic / Croatia,
          1977.,1975.,1978.
     Kapreles / Belgium, 1979.

     Više informacija o autorima/cama/ More information about authors:
     www.komikaze.hr/wiki/INFOWEBZINE24

     Podsjecamo vas da pošaljete svoje stripove za 9. Komikaze tiskano izdanje na adresu:
     komikaze5001@gmail.com

     Spremite nas u svoj Bookmarks, pratite nas putem Rss feeda, na Facebooku (grupa, stranica):
     www.facebook.com/group.php?gid=10793028581&ref=mf     www.facebook.com/pages/KOMIKAZE/104662879583809?v=wall i
     Myspace stranici: www.myspace.com/komikazekomikaze

     Remember to send your comics for 9th Komikaze print edition to:komikaze5001@gmail.com

     Save us to your Bookmarks, follow us via Rss feed, on Facebook (group, page):
     www.facebook.com/group.php?gid=10793028581&ref=mf
     www.facebook.com/pages/KOMIKAZE/104662879583809?v=wall
     and Myspace: http://www.myspace.com/komikazekomikaze

     Supported by the Croatian Ministry Of Culture and Zagreb City Council for Education, Culture and Sport 

     Sincerely Yours, Komikaze dreamteam -- 
     www.komikaze.hr/

povratak na vrh

    STRIP: INSERTI
05.09.2010.
Autor: Franja Straka

Franja Straka putem interneta distribuira Samonikli korov strip
koji možete besplatno da dobijate ako mu se javite na email.

povratak na vrh

     NEORAMA DOS QUADRINHOS: 5 NAJBOLJIH
04.09.2010.
Uređuje: Marko Ajdarić


Witchblade 142, od Stjepan Šejić
http://www.comixology.com/sku/AUG100517...

Strip sa Nikolom Teslom: Atomic Robot već ima trailer
http://www.youtube.com/watch?v=...

Ko je dobio Harvey Awards
http://www.comicsreporter.com/index.php/your_...

85 umetnika u album povodom 20 godina L’Association
http://bibliobs.nouvelobs.com/20100902/21052...

Grčki strip: jer  sam tek ove nedelje pročitao, preporučujem vam da što pre pročitate ili prevodite Logicomix
http://www.logicomix.com/


Neorama dos Quadrinhos, kao i Strip Vesti, su besplatne. Svake nedelje, preko 100 izabranih novosti o devetoj umetnosti. Samo trebaš da popuniš subscribe na našem sajtu: www.neorama.com.br/

povratak na vrh

    STRIPOS #3
04.09.2010.
Piše: Saša Paprić


     Strip recenzija: Magazin STRIPOS br. 3

     Graaaaaa! Ovom prilikom imam čast prezentirati treći broj strip magazina STRIPOS. Jedan od najpoznatijih hrvatskih crtača i scenarista, Darko Macan, je jednom rekao kako nije očekivao da će se nakon izdavanja prvog broja cijela stvar sa osječkim strip magazinom zaista i nastaviti, uz komentar kako mu je drago što smo opvrgnuli njegovo očekivanje. Iako, zna se da su najbolji strip magazini oni koji izađu samo u jednom broju, jer se tu uglavnom autori dosta ispucaju, no ovdje to nije slučaj. Volje i materijala ima na pretek, tako je trica objavljena nedugo nakon Dana stripa Osijek 2010., kada je objavljena i dvica, što će reći kako smo u manje od dva mjeseca izdali dva strip magazina.
    Broj tri je imao premijeru na festivalu Mafestu u Makarskoj, gdje je ostvario određen uspjeh (svi ponešeni primjerci su došli u prave ruke). Neki od autora čiji su radovi izašli u trici: Barinić, Brozović, Idžojtić, Budrović, Klarić, Macan i Majić, Živko i Vladetić, Ćosić i Rukovanjski, braća Ivanović, Novačić, Bruno, Taborski, te tekstovi i intervjui: Dani stripa, Aljinović, Kordej, Zimonić i Veles. No, ne bih duljio, uživajte u nekim detaljima magazina...

     (da ne bude zabune, Strip vesti prenose tekst, dok likovne priloge za sledeće nabrojane sadržaje magazina možete naći na sajtu osijek31.com)

     - Naslovnu stranu potpisuje V. Brozović sa "Povratkom starog mačka"
     - Stranica sa sadržajem, tehničkim informacijama o izdavačau, redakciji, zahvalom zaslužnima i uvodnikom. Inače u prethodnim brojevima je bio intro, no prekrstili smo ga u uvodnik. U broju osam nazvat ćemo ga Prespodobije Nikomor ali Vamo ali Onamo...
     - Svoje viđenje Dana stripa Osijek 2010. iznio je i Rudi Aljinović, između ostalih imali ste priliku pročitati i intervju s njim.
     - Budrović predstavlja malo nekonvencionalnog stripa o maču i magiji...
     - Strip "Egzorcist" koji potpisuju Macan i Majić
     - Zatim, "Likvidator", tekst: Obradović, crtež: Ivanović
     - Strip "Početak", koji potpisuje Predrag Ivanović
     - "Pax vobis" o zlu i kugi, Živko i Vladetić
     - "Adventures of Horny Dyke", piše: Iva Nappholz te crta: Helena Janečić. Odlično tuširan strip, s jasnom političkom porukom. Uz nezaobilazan detalj, karakterističan u većini stripova o super-herojima - onaj kad kostim super-heroja ostane opran i neosušen, pa se dotični ne može baciti u akciju...
     - Intervju sa Igorom Kordejom koji ste imali priliku pročitati, no ovdje je opremljenost teksta puno bolja...
     - Igor-Men
     - Brozović i "Patak"
     - Zadnju stranu krasi baja koji očito igra za Šljivoševce, a koji je istisnuo Milenog koji je krasio prethodna dva broja, ovo je, čini, se izazov bačen?

     Gdje kupiti (bez suvišnog zašto)?

     Striparnice: Babilon - Đakovo, Buch - Ljubljana, Libellus i Stripovi na kvadrat - Zagreb. Što se tiče Osijeka, obzirom da Leonardo više ne radi, možete se javiti na adresu: stripos@gmail.com, ili ako idete na "Vezove" u Đakovo obavezno svratite do Babilona (odmah je u centru). Nadalje brojevi 1 i 2 te katalog se mogu kupiti u striparnici Darvud u Beogradu i Palach u Rijeci.
     Ipak ću reći i zašto kupiti magazin STRIPOS br. 3, malo da se podeblja tekst... Dakle, ima 80 strana odličnih stripova i tekstova i košta 30 kunića, domaća produkcija, ako kupite ovaj, od prodaje trice imamo i za tisak četvorke (ODRŽIVOST i SAMOODRŽIVOST). Nadalje, vjerujem kako ste čuli i čitali da je zbirka stripova na aukcijam dosegla nevjerovatnih 170.001,00 kuna. Stoga, kupujete magazin STRIPOS narednih 30-ak godina u dva primjerka i on vam tada priskrbi nekih 5000 UMK-a (Univerzalni marsovski kredit), tj. 300 Kublara, tj. 6 milijuna eura (zbog hiper-infalicije koja će se dogoditi 2038.).
    Jedna obavijest, imamo namjeru uvesti rubriku "Pisma čitatelja", pa se slobodno javite na mai: stripos@gmail.com.

povratak na vrh

    STRIP: LOKALCI
04.09.2010.
Autor: Spasoje Kulauzov
    POTUGALSKI ANDERGRAUND KARAVAN
03.09.2010.
Press: Grrr!Program

     GRRR! PROGRAM 07.09.2010.

    Kao deo najnovijeg izdanja GRRR!Programa, Kulturni centar Pančeva u utorak 7. septembra, sa početkom u 19h,  u prostoru Elektrika (Radovana Putnika 7) predstvlja Andergraund karavan iz Portugalije. Uputivši se na turneju po Evropi, grupa strip crtača, ilustratora i muzičara iz Lisabona i Porta  će pored Bolonje, Graca,  Berlina i drugih gradova, posetiti i Pančevo, kao jedinu destinaciju u Srbiji. Organizator ove fešte je portugalski strip fanzin Chili Com Carne.

     Pored izložbe stripa i ilustracija, i predstavljanje izdanja, sastanak u Elektrici će biti prilika za sesiju zajedničkog crtanja portugalskih i srpskih umetnika. Kao mozak čitavog projekta, Marcos Farrajota će aktivno učestvovati u prezentovanju portugalske nezavisne scene, uz  grupu crtača i ilustratora među kojima su Joana Pires, Ana Ribeiro i Sílvia Rodrigues, a koncerte će održati muzički kolektivi Ghuna X i R- , dok će muziku birati DJ MMMNNNRRRG.

O turneji:  hilicomcarne.blogspot.com/search/label/CCC%...• Chili Com Carne: www.chilicomcarne.com
Colecção CCC:  www.chilicomcarne.com/index.php?option... • Marcos Farrajota: www.mesinha-de-cabeceira...
Ghuna X: www.myspace.com/ghunax • Ricardo Martins: infectedboy.blogspot.com ... www.myspace.com/...
Joana Pires: so-what-saloon.blogspot.com • Ana Ribeiro: www.jupiterbranco.pt.la
Sílvia Rodrigues: silviamafaldarodrigues.blogspot.com

povratak na vrh

    MARKETPRINT NEWS
03.09.2010.
Press: MarketprintSTRIPOTEKA 1069

septembar, 2010.godine

Ratnici sa Akbara:
"Krutonjin put
"
scenario: Le tendre i Loisel • crtež: Mallié


Valerijan:
"Na granicama
" (2. deo)
scenario: P. Christin
crtež: J. C. Mezieres

Hogar strašni
autor: Dik Browne

Billy The Pljuc
scenario: Darko macan
crtež: Bane Kerac

* * *

Od nedavno, za teritoriju Srbije, postoji mogućnost pretplate na Stripoteku. Za informacije se možete obratiti na telefon: 021/444-033
ili putem emaila: mprint@neobee.net

povratak na vrh

    STRIP: KOKO
03.09.2010.
Autor: Duda Vukojev
    ŽENSKI STRIP NA BALKANU
02.09.2010.
Piše: Irena Jukić Pranjić

     Antologija u izdanju Fibre

     Sa zadovoljstvom mogu objaviti da je antologija "Ženski strip na Balkanu" izašla iz tiska. Ovo raskošno izdanje "Fibre" moći ćete je nabaviti u zagrebačkoj striparnici "Libellus" i knjižari Moderna Vremena, u beogradskoj striparnici "Darkwood" te ljubljanskoj striparnici "Buch".

     Antologija sadrži 380 stranica na kojima su stripovi 24 autorice: Magde Dulčić Todorowski, Helene Klakočar Vukšić, Dunje Janković, Maje Veselinović, Nine Bunjevac, Irene Jukić Pranjić, Kaje Avberšek, Mine Žabnikar, Ivane Armanini, Ivanke Apostolove, Ljubice Heidler, Zrinke Ostović, Ines Dedović, Branke Hollingsworth - Nare, Ivane Guljašević Kuman, Sonje Gašperov, Nede Dokić, Eveline Daneve Rajninger, Tanje Komadina, Ivane Filipović, Helene Janečić, Biljane Malešević, Sare Divjak i Bojane Dimitrovski.

    Ilustracija za naslovnicu djelo je Nine Bunjevac. Design antologije potpisuje Melina Mikulić. Antologija je popraćena tekstovima dr. Ivane Mance, povjesničarke umjetnosti i književnice Tatjane Gromača Vadanijel.


     Izdanje ima namjeru popularizirati i valorizirati rad dvadeset višestruko nagrađivanih umjetnica koje su bitno pomakle granice kreativnosti i u području stripa i u području ženskog stvaralaštva.

povratak na vrh

    VESELI ČETVRTAK NEWS
02.09.2010.
Press: Veseli četvrtak

     Novi, trideset četvrti, broj bonelijevog stripa Dampyr je već na kioscima širom Srbije. Naslov epizode je "Pećina trolova" • scenario: Mauro Boselli, crtež: Maurizio Dotti.
     Na kioscima takođe možete naći i novu devetu svesku Komandanta Marka specijal "Tigrica s Ontarija". Mark sa dodatkom košta 280 dinara. Ovu epizodu piše: Luigi Mignacco • crta: Lina Buffolente.
    
     Izdavač je Beoštampa-Grafart iz Beograda, edicija Veseli četvrtak. Celih 100 strana (sa koricama) odlično uvezanih sa dobro odabranim kvalitetom hartije i cenom od 190 dinara (CG 2€, Mk 120 den).

     Sva pitanja i sugestije na: 
     redakcija@veselicetvrtak.com

povratak na vrh

02.09.2010.

Zvanična web adresa stripa CONGO I MONGO:
congoimongo.blogspot.com

povratak na vrh

    DEVETA DIMENZIJA
01.09.2010.
Press: Deveta dimenzija

     Dana, 28.08.2010. godine u Banjaluci na već tradicionalnom mjestu okupljanja domaćih stripadžija, u kafiću „Bourbon Street“ održana je skupština udruženja „Deveta dimenzija“. Na do sada najbrojnijem sastanku stripaša Republike Srpske prisustvovali su Milorad Vicanović Maza, Zoran Pejić, Radovan Subić, Stanko Gojić, Dejan Šijuk, Duško Vučković (Škola stripa „Kljun“), Ognjen Radumilo, Igor (ne znam prezime) i Predrag Ikonić.

     Sastanak je bio vrlo konstruktivan, dogovoreno je dosta lijepih stvari, a promovisan je i strip fanzin kućne radinosti „Glas Stripske“ gdje su objavljeni stripovi Mire Mlađenovića, Stanka Gojića, Aleksandra Gaćanovića, Dejana Šijuka, Milorada Vicanovića, Dejane Škipina, Igora Pavkovića i Predraga Ikonića.

     „Deveta dimenzija“ planira da uskoro odštampa strip magazin „PARABELLUM“ gdje će biti objavljeni noviji radovi autora iz Republike Srpske sa nekoliko gostujućih radova stripaša iz okruženja, tekstovi o stripu, intervjui...

     S toga, pozivamo sve zainteresovana za objavljivanje u magazinu „PARABELLUM“ da nas kontaktiraju za detaljnije informacijei pošalju svoje radove.

     Na našoj facebook grupi imate i dosta fotografija sa skupštine!
     www.facebook.com/?ref=logo#!/group.php?gid=300960288523&ref=mf

povratak na vrh

    STRIP: RADIVOJE
01.09.2010.
Autor: Mirko Zulić